Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

NIGHT ON EARTH

NIGHT ON EARTH

Το γκρουπ ''Night On Earth'' δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2004 στην Αθήνα. Ουσιαστικά προέκυψαν μέσα από έναν αυτοσχεδιασμό της μετα-μουσικής κολλεκτίβας των ''Paracroussis''. Η μπάντα των ''Night On Earth'' αποτελείτε μουσικούς, το σύνολο των οποίων χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαιτέρως ετερόκλητο εύρος ακουσμάτων και επιρροών. Ο ήχος του είναι ένα κράμα από trip hop και post rock στοιχεία. Το όνομα της μπάντας προέρχεται από την ταινία ''Night on Earth'' του 1991, του Τζιμ Τζάρμους.


Όπως αναφέρει και το ίδιο το συγκρότημα ''Night On Earth'' στην επίσημη ιστοσελίδα τους «Το μουσικό ύφος μας μπορεί να περιγραφεί ως ένα παζλ από trip hop και blues noir, κουρδισμένο σε μια jazz ατμόσφαιρα, κάτω από ένα αυτοσχεδιαστικό πνεύμα –που εισχωρεί σε ταξιδιάρικα και μελαγχολικά ηχοτόπια και αντανακλά κινηματογραφικές αναφορές. Ο ήχος μας είναι περισσότερο διαμορφωμένος από τις εικόνες του Jim Jarmusch και του Wong Kar-Wai, παρά από ένα συγκεκριμένο μουσικό ιδίωμα. Παρ’όλα αυτά, στο παίξιμό μας συναντιούνται ετερόκλητα ακούσματα: από τη μελαγχολία των βινυλίων του Bristol και των progressive κιθαριστικών ταξιδιών των 70’s μέχρι το πνεύμα των avant-garde συνθετών του 20ου αιώνα και τους πιανιστικούς αυτοσχεδιασμούς του Keith Jarrett».

Ο πυρήνας της μπάντας - μουσικής κολλεκτίβας ''Night On Earth'' είναι οι εξής:
Κωστής Ζουλιάτης (Costinho) - Πιάνο / Πλήκτρα
Γιάννης Κρητικός (Juanito) - Βιολί
Βασίλης Λαγός (Lagos) - Ηλεκτρική κιθάρα
Σοφία Σαρρή (Sophia) - Φωνητικά


Επίσης στην μπάντα συμμετέχουν οι
Κώστας Χρυσόγελος (Digital Alkemist) - Τύμπανα
Δημήτρης Αρώνης (Palindrom) - Κιθάρα

Στον πρώτο δίσκο στο ηλεκτρικό μπάσο είναι ο Θανάσης Τσαγρής και μετά ήρθε στην μπάντα (κάπου στις αρχές του 2008) και ήταν στις ηχογραφήσεις του δεύτερου δίσκου τους ο Πέτρος Λαμπρίδης (και στο κοντραμπάσο). Επίσης στην μπάντα μετά την ηχογράφηση του πρώτου δίσκου θα προστεθούν και οι εξής μουσικοί:
Κλείτος Κυριακίδης - Σαξόφωνο / Φλάουτο
Αλέξης Σταυρόπουλος - Τύμπανα
και μετέπειτα ο
Κώστας Τσιουλάκης - Τύμπανα

Να αναφέρουμε ότι ο Πέτρος Λαμπρίδης και ο Κώστας Τσιουλάκης είναι μέλη και της μπάντας ''Ματ σε 2 Υφέσεις'' (δες εδώ: ΜΑΤ ΣΕ ΔΥΟ ΥΦΕΣΕΙΣ). Επίσης ο Δημήτρης Αρώνης (Palindrom) είναι μέλος του συγκροτήματος ''Modrec''.

Το γκρουπ ''Night On Earth'' άρχισε τις live εμφανίσεις του τον Νοέμβρη του 2004 και από τότε έχουν παίξει σε διάφορες σκηνές και φεστιβάλ.

Τον Οκτώβριο του 2006 κυκλοφόρησε, από την ανεξάρτητη Outlandish Recordings, ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος ''Night On Earth''. Πρόκειται για ένα διπλό cd με τίτλο ''Night On Earth'' όπου περιλαμβάνει εννέα συνθέσεις της μπάντας.

Το ντεμπούτο διπλό άλμπουμ αποτελείται από 2 cd με τίτλο "Stage" και "Radio" αντίστοιχα. Ο λόγος αυτής της διάκρισης έγκειται στο διαφορετικό κλίμα και την ενέργεια που δημιουργείται, καθώς επίσης και στα -διαφορετικά- μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία, με τον αυτοσχεδιασμό ως κινητήρια δύναμη μεταξύ των μουσικών. Το "Stage" cd προσπαθεί να καταγράψει την ενέργεια που παράγεται από τους μουσικούς, είτε στη σκηνή είτε σε ένα στούντιο ηχογράφησης, την αδιάκοπη ροή της μουσικής που έχει δημιουργηθεί από την μπάντα, ως επτά χωριστές μονάδες μουσικής που αλληλεπιδρούν και συγκρούονται συνεχώς, σαν έπαιζαν κάποιο είδος ενός παιχνιδιού. Κατά συνέπεια, είναι κυρίως ηχογραφημένο ζωντανά. Το "Radio" cd εισάγει την "ακρόαση" και όχι το "παίξιμο" της μουσικής. Αντανακλά μάλλον "ακουσματικές" τεχνικές παρά τους τρόπους για την παραγωγή μουσικής και θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ραδιοφωνική ιστορία για τον ακροατή. Το "Radio" φιλοξενεί προσκεκλημένους μουσικούς: Νίκος Βελιώτης (βιολοντσέλο) και Natryx (τρομπέτα) στο κομμάτι "Hotel (in a silent way)" και Nokalypse, υπεύθυνος για τις ηχητικές γέφυρες που συνδέουν τα κομμάτια μεταξύ τους. (από το blog του γκρουπ)

Την ίδια ημέρα της κυκλοφορίας του πρώτους τους δίσκου, 12 Οκτωβρίου του 2016, το γκρουπ ''Night On Earth έκανε ζωντανή εμφάνιση στο Φεστιβάλ της Βαβέλ.


Την Κυριακή στις 29 Οκτωβρίου του 2006 το συγκρότημα ''Night On Earth'' παίξει live στο Μικρό Μουσικό Θέατρο. στο Κουκάκι, όπου θα παρουσιάσουν το «radio», την πιο πειραματική διάσταση του ήχου τους, με καλεσμένους και άλλους μουσικούς.


Τον Νοέμβριο του 2006 θα παίξουν live στην Θεσσαλονίκη, στην σκηνή του Residents μαζί με τους ''Mary & The Boy''.

Με τον κωδικό τίτλο ''in a silent way'' περιγράφουν το παράλληλο ακουστικό συναυλιακό project τους, που εμφανίζεται ως τρίο (φωνή, πιάνο, βιολί) με εκλεκτούς φίλους, και εκεί παίζουνε από αναπάντεχες αναθεωρήσεις των συνθέσεών τους και αυτοσχεδιασμούς, μέχρι κινηματογραφικά θέματα, jazz standards, μουσικές του κόσμου, ρεμπέτικα...

in a silent way

Με αυτή τη σύνθεση, το Μάρτιο του 2007, πραγματοποίησαν μια μίνι περιοδεία στην Ελλάδα, μαζί με την υπέροχη Dayna Kurtz, Αμερικάνα underground τραγουδοποιός, εκπληκτική φωνή και ερμηνεύτρια.

Dayna Kurtz

Τον Απρίλιο του 2007 ήταν μία από τις ξεχωριστές στιγμές στην πορεία της μπάντας καθώς αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Θανάση Παπακωνσταντίνου να ανοίξουνε την τελευταία πανηγυρική συναυλία του με τους Λαϊκεδέλικα στο Gagarin 205.

28.04.07 Gagarin 205 - supporting Thanassis Papakonstantinou and Laikedelika's last concert

Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου του 2007, το project ''in a silent way'' θα εμφανιστεί στο Μικρό Μουσικό Θέατρο.


Την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου του 2007 το γκρουπ ''Night On Earth'' θα ανέβει στην θρυλική σκηνή του Κύτταρο club όπου θα παίξουν full set με την μπάντα σε πλήρη απαρτία.


Στην συναυλία αυτή συμμετείχαν οι ''Σανάδες'', που είναι φωνητικό σύνολο που αποτελείται από 9 (εννέα) τραγουδίστριες με ετερόκλητες μουσικές καταβολές.


Το 2008 θα είναι μια χρονιά με έντονη συναυλιακή δράση για την μπάντα ''Night On Earth'' και τα projects τους (''in a silent way'').

Την Κυριακή 13 και Δευτέρα 14 Απρίλη του 2008 θα παίξουν live στο φιλόξενο Kinky Kong της οδού Αβραμιώτου στο Μοναστηράκι, με το project τους ''in a silent way'' δηλαδή τη Σοφία στο μικρόφωνο, το μικρό Juanito στο βιολί, τον Costinho στο πιάνο και ο Lagos στην κιθάρα.


Την Πέμπτη 17 Απριλίου του 2008, θα εμφανιστούν στο Αν Club στα Εξάρχεια, καθώς θα ανοίξουν την συναυλία του γκρουπ ''Gevende'' από την Τουρκία.

Την Παρασκευή 16 Μαΐου του 2008 θα εμφανιστούν μετά από αρκετό καιρό με full band σύνθεση (και με νέα μέλη) φιλοξενούμενοι της θεατρικής ομάδας AbOvo, στα πλαίσια του ''Bob Theatre Festival'' στο θέατρο Χώρα στην Κυψέλη.

Την Παρασκευή 30 Μαΐου του 2008 συμμετείχαν στη συναυλία αλληλεγγύης για τους Ζαπατίστας, στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη.

Από την Πέμπτη 30 Οκτώβρη του 2008 και την τελευταία Πέμπτη κάθε μήνα, το γνωστό τρίο ''in a silent way'' (πιάνο, βιολί, φωνή) με guest αυτή τη φορά την κιθάρα τον Βασίλη Λαγό (Lagos), παρουσιάζουν ανανεωμένο ρεπερτόριο, αλλά και αναθεωρημένες εκτελέσεις των παλιότερων συνθέσεων και αυτά τα live στο Καφέ Αλάβαστρον στο Παγκράτι, θα είναι live-πρόποση στην επερχόμενη δισκογραφική κυκλοφορία της μπάντας των ''Night On Earth''.


Το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Νοεμβρίου του 2008 θα παίξουν ως support γκρουπ (ειδική εμφάνιση ντουέτο ο Κωστής και η Σοφία με πιάνο και γαλλικά) στα live της Αμερικανίδας ''Baby Dee'' στο Μουσικό Σπίτι Δίαυλος στο Κουκάκι.

Τον Δεκέμβρη του 2008 κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ της μπάντας ''Night On Earth''. Ο τίτλος αυτό του δίσκου ήταν ''Second Hand'' και κυκλοφόρησε από την ετικέτα της Upstar/Sony. Το cd συνοδεύει ένα 16σέλιδο πανέμορφο booklet και εξίσου υπέροχο digipack φιλοτεχνημένο από τον Νίκο Δούλο. Ο δίσκος αυτός περιλαμβάνει τραγούδια τα οποία είναι βασισμένα σε σκοπούς του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο τον δίσκο εδώ: Night On Earth - ''Second Hand''.


Το άλμπουμ παρουσιάζει την οπτική του συγκροτήματος για παλαιότερες δουλειές του συνθέτη, δημιουργώντας τραγούδια βασισμένα σε μουσική και στίχους και φέροντας ποικίλες επιρροές που κυμαίνονται από free jazz και post-rock έως την ελληνική παραδοσιακή μουσική.
Η επιμέλεια και η παραγωγή του έγινε από Θανάση Παπακωνσταντίνου και στον δίσκο συμμετείχαν ο Φώτης Σιώτας, ο Παντελής Στόικος, η Σοφία Ευκλείδου, ο Γιώργος Γεωργιάδης, η Μαριλύ Μήλια, ο Λάμπης Κουντουρόγιαννης κ.α.).

Για τον τίτλο του δίσκου η ίδια η μπάντα αναφέρει «''Second Hand'' ο τίτλος. Second, κατ'αρχήν επειδή δεύτερος.
Επίσης, δεύτερο χέρι. Τραγούδια μεταχειρισμένα. Του Θανάση Παπακωνσταντίνου κάποτε.
Με αλλαγμένα τα φώτα τώρα. Και τη γλώσσα.
Αλλά με το ΟΚ του Θανάση. Και τη συνενοχή του...
Second Hand, δηλαδή δεύτερης διαλογής. Ποιος ξέρει...»

Να αναφέρουμε ότι έχουνε φτιάξει την μουσική για την ταινία μικρού μήκους ''Hoy No Vengo A Cenar'' των Θανάση Τότσικα και Γιώργου Πανταζόπουλου.

Στις 19 Μαρτίου του 2009 παρουσίασαν live το δεύτερό τους άλμπουμ (''Second Hand'') αλλά έπαιξαν και συνθέσεις από τον πρώτο τους δίσκο, στο Gagarin 205 στην Αθήνα. Την βραδιά θα ανοίξει το γκρουπ Sancho 003 (δες εδώ: SANCHO 003).

NIGHT ON EARTH live gagarin205

Μπορείτε να δείτε παρακάτω ένα απόσπασμα από το συγκεκριμένο live. Πρόκειται για την μαγνητοσκόπηση της σύνθεσης ''Room Closer''.


Μετά το live στο Gagarin θα εμφανιστούν και σε Γιάννενα, Κέρκυρα και Πάτρα για την προώθηση του δεύτερου τους δίσκου με τίτλο ''Second Hand''.

Στις 10 Δεκεμβρίου του 2009 η μπάντα ''Night On Earth'' θα παίξει live στην σκηνή του Six D.O.G.S. στην Αθήνα, γιορτάζοντας το νέο τους web site!


Την Πέμπτη 8 Απριλίου του 2010 θα συμμετέχουν στο για την ενίσχυση της αποστολής ''Ένα καράβι για την Γάζα'', που θα πραγματοποιηθεί στο Gagarin205.

Την Κυριακή 16 Μαΐου του 2010 η μπάντα ''Night On Earth'' θα ανάβει στην σκηνή του six dogs στην Αθήνα σε ένα live εφ'όλης της ύλης. Σε αυτό το live θα συμμετέχει και ο Γάλλος Mathieu Jeannot.


Την Κυριακή 25 Μαρτίου του 2012, μετά από σχεδόν δύο χρόνια συναυλιακής απουσίας, η μπάντα με πλήρη σύνθεση θα ανέβει στην σκηνή του Baumstrasse στην Αθήνα. Στην σκηνή θα ανέβουν με πλήρη σύνθεση:
Κωστής Ζουλιάτης (Costinho) - Πιάνο / Πλήκτρα
Γιάννης Κρητικός (Juanito) - Βιολί
Βασίλης Λαγός (Lagos) - Ηλεκτρική κιθάρα
Σοφία Σαρρή (Sophia) - Φωνητικά
Πέτρος Λαμπρίδης - Μπάσο / Κοντραμπάσο
Κλείτος Κυριακίδης - Σαξόφωνο / Φλάουτο
αλλά και ο Γιώργος Κοντογιάννης στην κρητική λύρα.


Το Σάββατο 22 Μαρτίου του 2014 το συγκρότημα Night On Earth θα είναι guest act στο live του γκρουπ M.A.t.E (Meetings Along the Edge) από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο επισκέπτεται σε πλήρη σύνθεση την Αθήνα, για πρώτη φορά μετά την κυκλοφορία της πρώτης δισκογραφικής δουλειάς τους, για μία μοναδική ζωντανή παρουσίασή της στο Baumstrasse/Δρόμο με Δέντρα, στο Βοτανικό


Τα μέλη της μπάντας ''Night On Earth'', εκτός της δράσης τους εντός αυτής έχουμε να αναφέρουμε τα παρακάτω:

Tο φθινόπωρο του 2009 o Δημήτρης Αρώνης θα δημιουργήσει το προσωπικό του μουσικό project με το όνομα Moa Bones. Θα κυκλοφορήσει το 2011 ο δίσκος ''Aquarelles'' και το 2015 ο δίσκος ''Spun''. Συμμετέχει επίσης στο συγκρότημα ''Modrec''.

Δημήτρης Αρώνης aka Moa Bones

To 2017 η φωνή της μπάντας ''Night On Earth'', Σοφία Σαρρή (Sophia), θα κυκλοφορήσει την πρώτη της προσωπική δουλειά με τίτλο ''Euphoria'' από την ''Inner Ear Records''. Μπορείτε να ακούσετε τον δίσκο εδώ: https://sofiasarri-innerear.bandcamp.com/album/euphoria.


Ο Κωστής Ζουλιάτης (Costinho) συμμετέχει για διάφορες μπάντες και project αλλά και ως solo δημιουργός. Ένα δείγμα της δουλειάς του μπορείτε να ακούσετε εδώ: https://costinho.bandcamp.com/releases.

costinho (photo by sibi)

Ο Πέτρος Λαμπρίδης και ο Κώστας Τσιουλάκης είναι μέλη και της μπάντας ''Ματ σε 2 Υφέσεις''. Ο Πέτρος Λαμπρίδης είναι επίσης μέλος του Blues / Country τρίο ''Johnie Thin Trio''.

Πέτρος Λαμπρίδης

Ο Κώστας Χρυσόγελος (DiaL a.k.a Digital Alkemist) μετά το 2008 έχει και δική του προσωπική δισκογραφική πορεία. Μπορείτε να ακούσετε τις δουλειές του Digital Alkemist εδώ: https://digitalalkemist.bandcamp.com/.

DiaL a.k.a Digital Alkemist

Ο Αλέξης Σταυρόπουλος ο οποίος έπαιζε κάποια χρονική στιγμή τύμπανα, θα συμμετέχει στην μπάντα ''Loop Vertigo''.

Ο Θανάσης Τσαγρής, που είχε παίξει μπάσο σε κάποια live και συμμετείχε στον πρώτο δίσκο των ''Night On Earth'', έφυγε από κοντά μας τον Ιανουάριο του 2013.

Όλα τα χρόνια της παρουσίας της μπάντας ''Night On Earth'' στην εγχώρια μουσική έχουν εμφανιστεί ζωντανά σε διάφορους χώρους στην Αθήνα, καθώς και άλλες πόλεις, ενώ έχουν συμμετάσχει και σε φεστιβάλ (Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής 2006 -Αθήνα, Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής 2007 –Πάτρα, 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Comics Βαβέλ 2006 -Αθήνα, 1st Balkan Performing Arts Market 2006 –Θεσσαλονίκη, Music For Your Eyes Festival 2007 –Ηράκλειο Κρήτης). Επίσης έχουν ανοίξει συναυλίες ως support γκρουπ, σε ονόματα από το εξωτερικό όπως των Ολλανδών ''Mecano'', των ''Gevende'' από την Τουρκία και της τρομερής ''Baby Dee'' (Antony & The Johnsons, Current 93). Οι συναυλίες τους πλαισιώνονται συνήθως εικαστικά είτε με video είτε με κινηματογραφικό υλικό.

Έχουν δημιουργήσει δυο εκπληκτικούς δίσκους που αξίζει να τους ανακαλύψετε, όσοι δεν το έχετε κάνει ακόμα. Απολαύστε τους ''Night On Earth''.




Δισκογραφία

NIGHT ON EARTH (2006)
Stage
1-1 Hotel
1-2 Room Closer
1-3 Little Night Music
1-4 Tango De La Lluvia
Radio
2-1 Hotel (In A Silent Way)
2-2 Improviolation
2-3 Latitudinarian
2-4 Impropervisation
2-5 Trip Hope
Night On Earth - Stage-Radio_Front

Night On Earth - Stage-Radio_Back

SECOND HAND (2008)
1. Γλώσσες Του Κάμπου
2. Λάφυρα
3. Nightshift
4. Crocus
5. Του Ασώτου
6. Atman
7. Dawn
8. Prisons
9. Gliding
10. Within The Fire
11. Vesper
NIGHT ON EARTH - (2008) Second Hand_front

NIGHT ON EARTH - (2008) Second Hand_back


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου