Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013

ΑΝΤΙ...


Το συγκρότημα ''Αντί..." δημιουργήθηκαν στην Αθήνα το 1984. Ο ήχος τους ήταν ένα κράμα από electro punk, post punk και new wave με καθαρά κοινωνικοπολιτικό στίχο. To πως έχει προκύψει το όνομά τους το έχει δηλώσει ο Μίμης Δίπλας: ''Μόλις κάναμε το γκρουπ ψάχναμε και για ένα όνομα, αλλά μάταια. Τότε ο Κώστας ήθελε να γράψει σε ένα μπουφάν ANTI NOWHERE LEAGUE. Τελικά ο χώρος τον έφτασε μόνο για το ΑΝΤΙ, έβαλε και 3 τελίτσες (...) και αυτό ήταν όλο.''


Η αρχική σύνθεσή του συγκροτήματος ''Αντί'' ήταν η εξής:
Κώστας Αγγελίδης - Φωνή και πλήκτρα,
Μίμης Δίπλας - Μπάσο
Κώστας Παναγόπουλος - Πλήκτρα

Το πρώτο live που δώσανε ήταν στον "Πήγασο", και μετέπειτα στο "Ροδον" στην Αθήνα.


Η πρώτη τους δισκογραφική εμφάνιση ήταν το 1986 στην θρυλική πλέον συλλογή με τίτλο "Συνταγή Αντιθανάτου" που κυκλοφόρησε από την "Fm Records". Το γκρουπ των ''Αντί'' συμμετείχαν με το κομμάτι "Σταμάτα Να Μιλάς Για Θάνατο". Πρόκειται ίσως για το καλύτερό τους τραγούδι.


Σε αυτόν το δίσκο συμμετείχε και ο Αντί-Μανώλης, το drum machine που χρησιμοποιούσαν στα live τους. Σε αυτή την θρυλική συλλογή συμμετείχαν και τα συγκροτήματα ''Clown'' (δες εδώ: CLOWN), ''Εναλλάξ'', ''Κουμπότρυπες Α.Ε.'', ''Scoria'', ''Mess'', ''Αρνάκια'' (δες εδώ: ΑΡΝΑΚΙΑ) και Παρανυχίδες.


Την ίδια χρονιά, το 1986 δηλαδή, κυκλοφόρησαν την πρώτη τους d.i.y. κασέτα με δικά τους έξοδα, με τίτλο ''Αντί...'', η οποία περιείχε δέκα κομμάτια και διανεμήθηκε από τους ίδιους με δύο ένθετα και μία τσίχλα!!! Το μέλος του συγκροτήματος, Κώστας Παναγόπουλος, είχε την ιδέα, να μαζέψουν χρήματα ώστε να αγοράσουν από το περίπτερο της γειτονιάς, 1000 τσίχλες, όσες ακριβώς χρειαζόταν για να κυκλοφορήσουν και 1000 κασέτες. Οι στίχοι των τραγουδιών είναι καθαρά κοινωνικοπολιτικοί.
Το εξώφυλλο της κασέτας (αστυνομικός με ελληνική καρδιά) είναι ένα κολλάζ που φιλοτέχνησε ο Κώστας Παναγόπουλος, χρησιμοποιώντας φωτοτυπίες από περιοδικά της εποχής. Όλα τα τραγούδια είναι σε στίχους του Κώστα Αγγελίδη.


Την 1 Φεβρουαρίου του 1987 παίξανε live στο ''Cat's Meaw Club'', στην Αθήνα, μαζί με το συγκρότημα ''Panx Romana'' (δες εδώ: PANX ROMANA).


Το 1987 έβγαλαν άλλη μια ανεξάρτητη κασέτα με τίτλο "Club Αχάριστα Παιδιά", με τα κομμάτια "Εκπαιδευτικός Παροξυσμός" και "Αχάριστα Παιδιά".

Το 1990 κυκλοφόρησαν ένα split lp από την "Wipe Out Records" με πέντε νέα κομμάτια τους. Ο τίτλος του δίσκου ''Μουσικά Αντίδοτα''. Το δίσκο μοιράστηκαν με το συγκρότημα "Κοινωνικά Απόβλητα", όπου τύμπανα έπαιζε ο Γιάννης Κολοβός, δημιουργός του fanzine "Β-23", το οποίο ονομάστηκε "Στις Σκιές Του Β-23" όταν ενώθηκε με το fanzine "Σκιές". Το lp αυτό θεωρείται αρκετά δυσεύρετο σήμερα.


Το δεύτερο τεύχος του  fanzine ''Στις Σκιές Του Β-23'' συνοδευόταν από την ep συλλογή με τίτλο "Fragmenta". Στην συλλογή αυτή οι "Αντί..." συμμετείχαν με το κομμάτι "Νεκρή Πλειοψηφία" που είχε ηχογραφηθεί στο Red House τον Μάρτιο του 1990. Ο δίσκος κυκλοφόρησε σε περίπου 1200 αντίτυπα. Σε αυτή την συλλογή συμμετείχαν επίσης τα συγκροτήματα Panx Romana, Viridian Green και R.R. Hearse.


Στις 14 Δεκεμβρίου του 1991 παίξανε live στην σχολή της ΑΣΟΕΕ στην Αθήνα, μαζί με τους ''Ναυτία'', ''Πίσσα Και Πούπουλα (δες εδώ: ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ)'' και τους ''Deus Ex Machina''.

Αργότερα κομμάτια τους μπήκαν και σε άλλες συλλογές. Το 1992 συμμετείχαν στην συλλογή ''Punks Not Dead'', με το τραγούδι ''Άνθρωποι Φυτά'', όπου κυκλοφόρησε σε μορφή κασέτας από το Chaos Zine σε 200 αντίτυπα.


Το 1993 συμμετείχαν στην συλλογή με τίτλο ''Greek H.C. Punk'' της ''Heavy - Rock Tapes'', με το τραγούδι ''Αχάριστα Παιδιά'', όπου κυκλοφόρησε σε μορφή κασέτας.

Όλα τα χρόνια της ύπαρξής τους, οι "Αντί..." έδωσαν πολλά live μαζί με γνωστές punk μπάντες της εποχής, σε ιστορικά μαγαζιά όπως το "Κύτταρο", "Σκιάχτρο", "Skylab", "Doors" στην Ηλιούπολη, "Cats Meaw" κ.α.
Μετά τη διάλυσή τους ο Κώστας  Αγγελίδης έπαιξε στους "Zart R.S." και "Salto Mortal" και ο Μίμης Δίπλας συνέχισε τη διδασκαλία σε σχολεία, μιας και είχε διοριστεί από το 1984.


Το 2011, οι "Αντί..." σε συνεργασία με τη δισκογραφική "Ειρκτή", κυκλοφορούν την πρώτη τους κασέτα σε δίσκο βινυλίου. Έπρεπε να περάσουν σχεδόν 25 χρόνια από την εμφάνιση της αρχικής τους δουλειάς (1985) μέχρι να πραγματοποιηθεί η πρώτη κυκλοφορία ολοκληρωμένου έργου του συγκροτήματος σε μορφή βινυλίου. Τα δέκα κομμάτια τους μαζί με το "Τελευταία Μπύρα", ένα ακυκλοφόρητο μέχρι σήμερα τραγούδι, επαναεπεξεργάστηκαν στο "Sonic Shelter Studios" το φθινόπωρο του 2011 και εκδόθηκαν σε χίλια αντίτυπα. Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο τον δίσκο εδώ: http://eirkti.bandcamp.com/album/--6.

Το 2013 ο Κώστας Αγγελίδης θα δημιουργήσει το προσωπικό του project που ονομάζει ''Νεύρο''. Πρόκειται για ένα post punk / synth γκρουπ. Μάλιστα τον Μάιο του 2014 θα κυκλοφορήσει και ένα ανεξάρτητο cd με δεκαπέντε τραγούδια σε στίχους και μουσική του Κώστα Αγγελίδη.


Το Σάββατο 1 Ιουνίου του 2013 εμφανίστηκαν live στο Θησείο μετά από σχεδόν 22 χρόνια σε μία συναυλία για την υποστήριξη στην κατάληψη της Villa Amalias.


Την Παρασκευή 23 Μαΐου του 2014 συμμετείχαν στην μεγάλη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στη Βίλα Ζωγράφου μαζί με τους Χωρίς Περιδέραιο (Δες εδώ: ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΔΕΡΑΙΟ), Οδός 55 και Κωμωδία Θανάτου (δες εδώ: ΚΩΜΩΔΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ). Η συναυλία έγινε ενάντια στις ειδικές συνθήκες κράτησης και για οικονομική ενίσχυση φυλακισμένων αγωνιστών. Ο κόσμος είχε γεμίσει ασφυκτικά τον προαύλιο χώρο όπου γινόταν η συναυλία. Μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο από το κανάλι μου στο youtube από εκείνη την συναυλία.


Τον Σεπτέμβριο του 2014 επανακυκλοφόρησε από την Ειρκτή ο δίσκος ''Μουσικά Αντίδοτα'', σε μορφή βινυλίου, σε μόλις 500 αντίτυπα.
Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο τον δίσκο ''Μουσικά Αντίδοτα'' εδώ: http://eirkti.bandcamp.com/album/--5.

Τα τελευταία χρόνια το γκρουπ ''Αντι...'' συμμετέχει σε αυτοοργανωμένες συναυλίες στην Αθήνα αλλά και αλλού.

Ο χαοτικός και απαράμιλλος ήχος των ΑΝΤΙ, έχει ως βάση του τα πλήκτρα, ενώ απουσιάζει εντελώς ο ήχος ηλεκτρικής κιθάρας και ντράμς. Ωστόσο, πρόκειται για εξαιρετικές συνθέσεις που διαθέτουν εκπληκτική ζωντάνια και δυναμισμό. Πιθανότατα δεν υπήρξε άλλο μουσικό συγκρότημα που να πρεσβεύσει καλύτερα τον εγχώριο συνθετικό πανκ ήχο από τους ''Αντι...''.


Δισκογραφία

ΑΝΤΙ... (1986)
A1. Κόντρα
A2. Δίχως Πρόσωπο
A3. Άνθρωποι Φυτά
A4. Υπερασπιστές Δικαιοσύνης
A5. Η Γενιά Της Αντίδρασης
A6. Untitled
B1. Τα Χοντρά Γουρούνια Της Αγ. Τράπεζας
B2. Καινούργιος Τεχνοκράτης
B3. Στρατός, Ελλάδα, Εξουσία
B4. Ο ΛιποτάκτηςCLUB ΑΧΑΡΙΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ (1987)
A. Εκπαιδευτικός Παροξυσμός
B. Αχάριστα Παιδια

ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΝΤΙΔΟΤΑ (1990)
A1. Εκπαιδευτικός Παροξυσμός
A2. Αχάριστα Παιδιά
A3. Πανδαιμόνιο
A4. Απρόσωπο Κους-κους
A5. Αυταρχική Παρόρμιση
ΑΝΤΙ... (2011)
A1. Κόντρα
A2. Άνθρωποι Φυτά
A3. Δίχως Πρόσωπο
A4. Υπερασπιστές Δικαιοσύνης
A5. Γενιά Της Αντίδρασης
A6. Τελευταία Μπύρα
B1. Λιποτάκτης
B2. Στρατός, Ελλάδα, Εξουσία
B3. Τα Χοντρά Γουρούνια Της Αγίας Τράπεζας
B4. Καινούργιος Τεχνοκράτης
B5. Ίλιγγος
ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΝΤΙΔΟΤΑ (2014)
A1. Εκπαιδευτικός Παροξυσμός
A2. Αχάριστα Παιδιά
A3. Πανδαιμόνιο
A4. Απρόσωπο Κους-κους
A5. Αυταρχική Παρόρμιση
B1. Νεκρή Πλειοψηφία
B2. Το Γέλιο
Β3. Αντί...
Β4. Τρελοστρατηγός
Β5. Πανδαιμόνιο (β')
Β6. Τρυφερός Βλαστός
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου