Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

THE FORMINX

THE FORMINX

Το συγκρότημα ''The Forminx'' δημιουργήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Το όνομά τους είναι με λατινικά στοιχεία αναγραφή της λέξης ''φόρμιγξ'' που είναι αρχαίο ελληνικό μουσικό όργανο. Το γκρουπ έκανε την αρχή σαν ένα σχολικό συγκρότημα. Το γκρουπ ''The Forminx'' στην ήταν μια χορευτική ορχήστρα 8μελής, που εμφανιζόταν στην ''Αργώ'' της Βουλιαγμένης, δεν ήταν συγκρότημα. Εκείνο τον καιρό δεν υπήρχαν συγκροτήματα, υπήρχαν μόνο χορευτικές ορχήστρες.

Οι ''The Forminx'' είναι ένα από τα πρώτα και δημοφιλέστερα συγκροτήματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Το γκρουπ ''The Forminx'' ήταν η αφορμή και έβαλε τα θεμέλια για την δημιουργία δεκάδων συγκροτημάτων, την δεκαετία του εξήντα και όχι μόνο, σε όλη την Ελλάδα.
Τα μέλη του γκρουπ ήταν οι εξής:
Βαγγέλης Παπαθανασίου - Πλήκτρα
Βασίλης Μπακόπουλος - Κιθάρα
Σωτήρης Άρνης - Μπάσο
Κώστας Σκόκος - Τύμπανα

THE FORMINX_greek band

Στο σχήμα ''The Forminx'' συμμετείχαν επίσης ο Τάσος Παπασταμάτης στην φωνή και ο Θύμιος Πέτρου στην φωνή και στην κιθάρα. Βασικός συνεργάτης τους, καθώς είχε γράψει τους περισσότερους στίχους (όσα τραγούδια περιελάμβαναν), καθώς και μάνατζερ τους ήταν ο Νίκος Μαστοράκης.


Η πρώτη τους σπουδαία συναυλία δόθηκε στο θέατρο "Κεντρικόν" των Αθηνών και αποσπάσματα απ' αυτήν μάλιστα γυρίσθηκαν σ' ένα δεκάλεπτο φιλμάκι που παιζόταν για αρκετό καιρό στους κινηματογράφους.


Τον Απρίλιο του 1964 κάνανε την παρθενική εμφάνιση τους στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, όπου το κοινό τους αποθέωσε.

Το πρώτο συντριπτικό hit των The Forminx ήταν το τραγούδι με τίτλο ''Jeronimo Yanka'' του 1965 όπου έγινε χρυσό μέσα σε μόλις μία εβδομάδα! Μετά από αυτή την κυκλοφορία, ο κιθαρίστας Θύμιος Πέτρου αποχώρησε από τη μπάντα, και συμμετέχει σε ένα άλλο σημαντικό συγκρότημα της εποχής, τους ''Stormies''. Το ''Jeronimo Yanka'' ήταν βασισμένο σ' ένα φιλανδέζικο χορό.

Τον Σεπτέμβριο του 1965 το συγκρότημα θα ανέβει και πάλι στην Θεσσαλονίκη όπου θα δώσει μια μεγάλη συναυλία στο Παλέ Ντε Σπορ μπροστά σε 8000 κόσμο.


Το συγκρότημα ''The Forminx'' διαλύθηκε στο ζενίθ της δημοτικότητας του, κάπου την άνοιξη του 1966. Στην μικρή αυτή χρονική διάρκεια της δράσης τους, κυκλοφόρησαν έντεκα δισκάκια 45 στροφών. Συνολικά το γκρουπ άφησε 22 τραγούδια, τα περισσότερα έχουν γραφεί από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και κάποια άλλα από τον Νίκο Μαστοράκη που έχει γράψει και τους στίχους των περισσοτέρων τραγουδιών.

Μεγαλύτερη επιτυχία τους θεωρείτε το τραγούδι ''Jeronimo Yanka'' όπου είχε πουλήσει 90.000 αντίτυπα το 1965. Αυτό το τραγούδι τους έγινε αφορμή να μπουν εξώφυλλο στο αμερικάνικο περιοδικό Cash Box ανταγωνιστικό τότε του Billboard.


Μετά την διάλυση του γκρουπ τα μέλη του συνεχίζουν, μόνος του ο καθένας πλέον, την πορεία τους. Σχεδόν δύο χρόνια μετά την διάλυση του γκρουπ ''The Forminx'', ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έφτιαξε το συγκρότημα ''Aphrodite's Child'' (δες εδώ: APHRODITE'S CHILD) μαζί με τον Ντέμη Ρούσο. Έπειτα ακολούθησε σόλο καριέρα με μεγάλη παγκόσμια πορεία και επιτυχία, ως ''Vangelis''. Μάλιστα το 1982 πήρε Όσκαρ για την μουσική που έγραψε στην ταινία ''Οι Δρόμοι της Φωτιάς'' ή όπως ήταν ο πρωτότυπος τίτλο ''Chariots of Fire'' (http://www.imdb.com/title/tt0082158/).
Ο Τάσος Παπασταμάτης ακολούθησε σόλο καριέρα ως τραγουδιστής ορχήστρας σε κρουαζιερόπλοια, ξενοδοχεία και καζίνο, ενώ πολλές ήταν οι τηλεοπτικές του εμφανίσεις στην τότε ΥΕΝΝΕΔ.
Ο Βασίλης Μπακόπουλος δούλεψε ως χημικός Μηχανικός στην Βιομηχανία της Ελλάδας και του Βελγίου. Το 2009 αποφοίτησε από το τμήμα Μουσικών Σπουδών στο ΑΠΘ (κατεύθυνση σύνθεσης) όπου είχε δώσει κατατακτήριες εξετάσεις.
Ο Κώστας Σκόκος πολύ αργότερα από την διάλυση του γκρουπ, η βροντερή φωνή του έγινε σήμα κατατεθέν σε διαφημίσεις βιντεοπαιχνιδιών και ηρώων δράσης [από τον ΚΙΤ μέχρι τον GI Joe και τους Transformers]. Έγινε και δεινός αφηγητής σε σειρά εκπομπών: στη «Φρουτοπία» (1985, ΕΡΤ), στην εκπομπή «Το πανόραμα του αιώνα» (1983, ΕΡΤ), στην «Έκτη Εντολή» (1989, ΕΤ2), στη «Βεντέτα» (1986, ΕΡΤ2) και στη «Δίκη» (1991, ΕΤ2). Συμμετείχε στα: «Η Ετυμηγορία» (1978, ΥΕΝΕΔ), «Μια φορά κι έναν καιρό στο διάστημα» (1983, ΕΡΤ), «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» (1986, ΕΡΤ), «Σεβάχ ο θαλασσινός» (1983, ΕΡΤ2), «Το μυστήριο του χρυσού πιθήκου» (1983, ΕΡΤ). Ο Κώστας Σκόκος, ντράμερ του γκρουπ ''The Forminx'', απεβίωσε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου του 2013.

Το 1976, σχεδόν δέκα χρόνια μετά την διάλυσή τους, κυκλοφόρησε ο ομώνυμος δίσκος τους, με δεκατέσσερα τραγούδια τους, από την εταιρεία Pan-Vox. Το μοναδικό αυτό άλμπουμ του συγκροτήματος ''The Forminx'', περιέχει σχεδόν όλο το υλικό που είχαν βγάλει σε μικρούς δίσκους στα '60s και φυσικά έχει επανεκδοθεί από τότε δεκάδες φορές.

Το 2005 κυκλοφόρησε από την ΜΒΙ ένα 10" βινύλιο σε αυστηρά περιορισμένη έκδοση 1.000 τεμαχίων. Ο δίσκος αυτός περιέχει δέκα τραγούδια από την δισκογραφία του συγκροτήματος ''The Forminx''. Υπεύθυνος για αυτή την έκδοση ήταν ο Μάκης Δελαπόρτας.

Το 2007 έως το 2009 η ελληνική μουσική εταιρεία Music Box επανακυκλοφόρησε 5 singles σε μορφή cd, με επιπλέον τραγούδια του γκρουπ ''The Forminx''. Ο ήχος σε αυτές τις κυκλοφορίες έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία σε μια προσπάθεια να βελτιώσει κάπως την ποιότητα του ήχου.

Το 2009 και πάλι η ελληνική μουσική εταιρεία Music Box, κυκλοφόρησε μια συλλογή με όλα τα τραγούδια του συγκροτήματος ''The Forminx''. Η έκδοση του cd περιείχε και 16σέλιδο βιβλιαράκι.

Τον Ιούλιο του 2010 έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 72 ετών, ο τραγουδιστής του γκρουπ ''The Forminx'', Τάσος Παπασταμάτης, άτυπα γνωστός και ως ο «Φρανκ Σινάτρα της Ελλάδας». Ο Τάσος Παπασταμάτης είχε γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου του 1938.

Tο βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου του 2022 πέθανε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, γνωστός ανά τον κόσμο ως ''Vangelis''. Ο σπουδαίος συνθέτης, με τη διεθνή καριέρα έφυγε χτυπημένος από τις επιπλοκές του κορονοϊού σε ηλικία 79 ετών.

Βαγγέλης Παπαθανασίου (Vangelis)

Όλα αυτά τα χρόνια, από την δεκαετία του ΄60 μέχρι και σήμερα, τραγούδια του γκρουπ ''The Forminx'' έχουν συμπεριληφθεί σε δεκάδες συλλογές.

Το συγκρότημα ''The Forminx'', ουσιαστικά γεφύρωσαν το χάσμα μεταξύ ''χορευτικής ορχήστρας'' και ροκ συγκροτήματος. Επίσης θεωρούνται το πρώτο συγκρότημα που έριξε το σπόρο για την έκρηξη της ελληνικής ροκ σκηνής και το πρώτο γκρουπ στις συναυλίες του οποίου σημειώθηκαν εκδηλώσεις υστερίας (τύπου The Beatles). Σίγουρα ήταν το καλύτερο γκρουπ της πρώτης περιόδου της ελληνικής ποπ-ροκ σκηνής.



Δισκογραφία

AH! SAY YEAH / ELEPHANT TWIST (1965)
Α. Ah! Say Yeah
Β. Elephant Twist


JERONIMO YANKA / DREAM IN MY HEART (1965)
A. Jeronimo Yanka
B. Dream In My Heart


JENKA BEAT / A HARD NIGHT'S DAY (1965)
A. Jenka Beat
B. A Hard Night's Day



SAY YOU LOVE ME / SOMEBODY SENT ME LOVE (1965)
A Somebody Sent Me Love
B Say You Love Me


SCHOOL IS OVER / GREEK HOLIDAYS (1965)
A. School Is Over
B. Greek Holidays


IL PEPERONE / A PRECIOUS WHITE ROSE (1965)
A. Il Peperone
B. A Precious White Rose (La Rosa Blanca)


OUR LAST SEPTEMBER / AND MAYBE MORE (1965)
A. Our Last September 
B. And Maybe More

MANDJOURANA'S SHAKE / HELLO MY LOVE SALONICA  (1965)
A. Hello My Love, Salonika 
B. Mandjourana's Shake 

LOVE WITHOUT LOVE / UNTIL THE END (1965)
A. Love Without Love
B. Until The End


THE FORMINX (1976)
A1. Jeronimo Yanka
A2. Our Last September
A3. Mandjourana's Shake
A4. And Maybe More
A5. Somebody Sent Me Love
A6. Greek Holidays
A7. Ah! Say Yeah
B1. Jenka Beat
B2. Say You Love Me
B3. A Precious White Rose
B4. Il Peperone
B5. A Hard Night's Day
B6. Dream In My Heart
B7. School Is Over




THE FORMINX (2005)
A1 Jeronimo Yanka
A2 Mandjourana's Shake
A3 Someday Sent Me Love
A4 Greek Holidays
A5 Ah Say Yeah
B1 Jenka Beat
B2 Il Peperone
B3 A Hard Night's Day (Αστέρι Του Βορριά)
B4 Dream In My Heart
B5 School Is Over




THE FORMINX (2009)
1. Ah! Say Yeah
2. Elephant Twist
3. Jeronimo Yanka
4. Dream In My Heart
5. Someday Sent Me Love
6. Say You Love Me
7. Jenka Beat
8. A Hard Night's Day (Τ' Αστέρι Του Βοριά)
9. Il Peperone
10. A Precious White Rose (Rosa Bianca)
11. School Is Over
12. Greek Holidays
13. Hello, My Love Salonika
14. Mandjourana's Shake
15. Love Without Love
16. Until The End
17. Our Last September
18. And Maybe More
 Bonus Tracks
19. It's Christmas Time Again
20. White Christmas
21. Jingle Bells

1 σχόλιο:

  1. Διορθώστε το όνομα του Πέτρου... είναι Θύμιος Πέτρου (Ευθύμης), όχι Θέμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή