Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014

ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΔΕΡΑΙΟ


Το συγκρότημα ''Χωρίς Περιδέραιο'' ήταν μια τριμελής μπάντα, από τις πρώτες new wave της ελληνικής σκηνής της δεκαετίας του '80. Όλα τα τραγούδια τους είναι με ελληνικό στίχο, τον οποίο και έγραφε ο Νίκος Αγγελής με σαφή επιρροή από τον υπερρεαλισμό. Η ονομασία του γκρουπ ''Χωρίς Περιδέραιο'' έγινε με αφορμή ένα τραγούδι που είχανε γράψει, όπου όμως δεν μπήκε σε κανέναν δίσκο τους αλλά παιζόταν στα live του συγκροτήματος.

Το γκρουπ δημιουργήθηκε κάπου στα τέλη του 1982 όταν ακόμα ο Νίκος Αγγελής σπούδαζε στη Νομική και είχε βάλει αγγελία αναζητώντας μουσικούς. Έτσι στην αγγελία ανταποκριθούν ο Κώστας Κόλλιας και ο Παντελής Πετρονικολός. Η αρχική σύνθεση του γκρουπ ''Χωρίς Περιδέραιο'' ήταν η εξής:
Νίκος Αγγελής - Φωνή και πλήκτρα
Κώστας Κόλλιας - Πλήκτρα και Rhythm Box
Παντελής Πετρονικολός - Κιθάρα

Έτσι άρχισαν και έγραψαν τα δικά τους synth-pop-electro-punk κομμάτια με ελληνικό στίχο και μερικούς μήνες μετά ήρθαν οι πρώτες live εμφανίσεις του συγκροτήματος ''Χωρίς Περιδέραιο''.

Στις αρχές του 1983 έγιναν οι πρώτες συναυλίες τους στη Σοφίτα στην Πλάκα. Ήταν τότε από τα πιο γνωστά κλαμπ. Η σύνθεση τότε της μπάντας αποτελούνταν από δυο synth, μια κιθάρα και ένα rhythm box. Τότε στις αρχές του 1983 είχαν γραφτεί ένα demo, το οποίο και είχανε δώσει στο Art Nouveau. Τον Οκτώβριο του 1983 παίξανε ως support γκρουπ στους ''Magic De Spell'' (δες εδώ: MAGIC DE SPELL). Εκείνη την περίοδο παίζανε στον Πήγασο στην Καλλιδρομίου, στο Χύμα στο Χαλάνδρι, και σε πολλές συναυλίες πολιτικές αλλά όχι κομματικές.

Τον Δεκέμβριο του 1983 κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική δουλειά του γκρουπ με τίτλο ''Άνωση''. Ήταν ένα επτάιντσο βινύλιο, με δύο τραγούδια, όπου κυκλοφόρησε από από την "Art Nouveau" σε 350 αντίτυπα. Τον Οκτώβριο του 1983 είχαν ηχογραφηθεί αυτά τα δυο κομμάτια, που ήταν τα "Άνωση" και "Το Χρώμα Και Το Σχήμα", στο στούντιο "Cosmosound". Το εξώφυλλο του επτάιντσου "Άνωση" είχε επιμεληθεί ο εκκεντρικός ζωγράφος Δημήτρης Γέρος.

Στις 4 Φεβρουαρίου του 1984 παίξανε live στο Cine Louiza στον Βύρωνα, μαζί με τα γκρουπ ''Yell-O-Yell'', ''Cpt Neφos'', ''Teenage Dolls'', ''Rehearsed Dreams'' (δες εδώ: REHEARSED DREAMS), ''R.R. Hearse'' και ''On Purpose''.

Το 1985 κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους ολοκληρωμένο δίσκο όπου είχε τίτλο "Χορός Για Μουσική".  Ο δίσκος αυτός ηχογραφήθηκε στο "The Mustes-Sound Studio". Ο δίσκος περιλαμβάνει εννιά νέα κομμάτια του γκρουπ, τα οποία και κυκλοφόρησαν από την ανεξάρτητη εταιρεία ''Λαιστρυγόνα'' σε δίσκο βινυλίου. Αυτή ήταν η πρώτη κυκλοφορία της ανεξάρτητης τότε εταιρείας Λαιστρυγόνα.
Στο δίσκο ''Χορός Για Μουσική'', εκτός από τα τρία μέλη του γκρουπ συμμετείχαν και οι παρακάτω μουσικοί:
Γιάννης Ντρενογιάννης κιθάρα (ex "Μagic de Spell", "Psychomafia", "Cpt Neφος" κ.α.),
Γιώργος Δρακόπουλος πλήκτρα (''Moist Device'') και
Στέφανος Λαρετζάκης τύμπανα (''Moist Device'') .

Στις 13 Μαΐου του 1985, παίξανε live στο Κύτταρο στην Αθήνα, μαζί με τα συγκροτήματα ''Αρνάκια'' (δες εδώ: ΑΡΝΑΚΙΑ) και ''Λευκή Συμφωνία'' (δες εδώ: ΛΕΥΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ) .

Το 1986 το γκρουπ διαλύθηκε, καθώς έφυγε από το γκρουπ ο Κώστας Κόλλιας και λίγο μετά ο Νίκος Αγγελής έφυγε στη Γαλλία για μεταπτυχιακές σπουδές, αφήνοντας πίσω τους ένα μύθο για ένα συγκρότημα - φάντασμα και φανατικούς ακροατές. Ήταν ένα πολύ πρόωρο τέλος για ένα γκρουπ που είχε να δώσει πολλά στην ελληνική σκηνή.


Μετά τη διάλυσή τους, ο Παντελής Πετρονικολός συνέχισε σαν session μουσικός. Ο Νίκος Αγγελής συνέχισε τις σπουδές του στη νομική στη Γαλλία και αργότερα γύρισε στην Ελλάδα. Ο Κώστας Κόλλιας έπαιξε για λίγο στους "Magic De Spell". Ο Γιάννης Ντρενογιάννης συνέχισε με τους "Anti Troppau Council" όπου έπαιζε παράλληλα και αργότερα πήγε στους "Libido Blume" και "Yeah!". Ο Γιώργος Δρακόπουλος στους "Moist Device" και "Venericna Bolest" και ο Γιώργος Λαρετζάκης στους "Moist Device".

Το 2008 το πρώτος και μοναδικός δίσκος τους με τίτλο "Χορός Για Μουσική" επανακυκλοφόρησε από τη νεοσύστατη (τότε) δισκογραφική εταιρεία "Ειρκτή", σε μόλις πεντακόσια αριθμημένα αντίτυπα. Ολόκληρο τον δίσκο μπορείτε να τον ακούσετε εδώ: http://eirkti.bandcamp.com/album/--4.


Στις αρχές του 2014, έξι χρόνια μετά από την επανακυκλοφορία του δίσκου τους "Άνωση", η ίδια εταιρεία ("Ειρκτή") κυκλοφόρησε σε πεντακόσια αριθμημένα αντίτυπα, ένα διπλό επτάιντσο βινύλιο με τα κομμάτια ''Άνωση" και "Το Χρώμα Και Το Σχήμα" σε δύο διαφορετικές εκτελέσεις. Η μια είναι όπως είχε κυκλοφορήσει το 1983 και η άλλη όπως υπήρχε στο αρχικό demo που είχανε φτιάξει.  Ολόκληρο τον δίσκο μπορείτε να τον ακούσετε εδώ: http://eirkti.bandcamp.com/album/--3.

Την Παρασκευή 14 Μαρτίου του 2014 ακούσαμε τραγούδια του γκρουπ ''Χωρίς Περιδέραιο'', στην συναυλία που έγινε στο Gagarin 205 στην Αθήνα, για την συγκέντρωση χρημάτων για την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ «Εδώ δεν Υπάρχει Άσυλο». Το ντοκιμαντέρ είναι για την ανεξάρτητη punk, post punk, new wave μουσική σκηνή της Αθήνας στη δεκαετία του ’80. Η σύνθεση του γκρουπ σε αυτό το live ήταν η εξής:
Νίκος Αγγελής - Φωνή και πλήκτρα
Παντελής Πετρονικολός - Κιθάρα
Γιάννης Ντρενογιάννης - κιθάρα
Τάκης Γιαννούτσος - Τύμπανα
Λία Μιχαηλίδου - Πλήκτρα.
Ήταν η πρώτη φορά που το γκρουπ, μετά από σχεδόν 30 χρόνια, χρησιμοποίησε ντραμς επί σκηνής αντί του drum machine που χρησιμοποιούσαν στα live τους τότε.


Το γκρουπ ''Χωρίς Περιδέραιο'' έδωσε μια καταπληκτική συναυλία κάνοντας το φανατικό κοινό να χοροπηδά συνεχώς. Παίξανε τα τραγούδια ''Έγχρωμη Γρίπη'', ''Το Αίμα Δε Γίνεται Νερό'', ''Όλα Δικά Μας'', ''Χωρίς Περιδέραιο'', ''Άνωση'', ''48 Σιωπή''.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και ένα τραγούδι από αυτή την εμφάνιση του γκρουπ ''Χωρίς Περιδέραιο'' στο Gagarin 205.


Την Παρασκευή 23 Μαΐου του 2014 συμμετείχαν στην μεγάλη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στη Βίλλα Ζωγράφου μαζί με τους Αντί... (δες εδώ: ΑΝΤΙ...), Οδός 55 και Κωμωδία Θανάτου (δες εδώ: ΚΩΜΩΔΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ). Η συναυλία έγινε ενάντια στις ειδικές συνθήκες κράτησης και για οικονομική ενίσχυση φυλακισμένων αγωνιστών. Ο κόσμος είχε γεμίσει ασφυκτικά τον προαύλιο χώρο όπου γινόταν η συναυλία.

Το Σάββατο 7 Ιανουαρίου του 2015 παίξανε live στο Six Dogs με αφορμή τις σαββατιάτικες μεταμεσονύκτιες προβολές της ταινίας του Γιάννη Βεσλεμέ, «Νορβηγία». Παίξανε για πρώτη φορά ζωντανά και τη δικιά τους «Νορβηγία» (τραγούδι), που ακούγεται και στην ταινία. Παίξανε ένα νέο τραγούδι τους με τίτλο ''Τετραώροφο ποτάμι''. Και μετά από τριάντα χρόνια το ''Ganuma de linarus''.


Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2015, μετά από επτά χρόνια από την πρώτη επανακυκυκλοφορία που δίσκου ''Χορός Για Μουσική'', η Ειρκτή ξαναεπανακυκλοφορεί αυτόν τον ιστορικό πλέον δίσκο στην περιορισμένη έκδοση των 500 αριθμημένων αντιτύπων διαφανούς βινυλίου.

Την Παρασκευή 29 Μαΐου του 2015 παίξανε live στην Death Disco στην Αθήνα. Τους "Χωρίς Περιδέραιο" σήμερα (2015) αποτελούν οι Νίκος Αγγελής φωνή και πλήκτρα, Παντελής Πετρονικολός κιθάρα και Λία Μιχαηλίδου πλήκτρα. Στη Death Disco το συγκρότημα "Χωρίς Περιδέραιο" θα παίξουν το σύνολο σχεδόν των τραγουδιών από τον δίσκο "Ανωση" αλλά και από τον δίσκο "Χορός για Μουσική", αλλά και ακυκλοφόρητα κομμάτια του συγκροτήματος σε live εκτέλεση για πρώτη φορά.


Στις 12 Ιουνίου του 2015 συμμετείχαν στην Συναυλία Αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης των φυλακισμένων αγωνιστών. Η συναυλία έγινε στον πεζόδρομο του Θησείου και συμμετείχαν εκτός από το γκρουπ "Χωρίς Περιδέραιο", το γκρουπ ''Αρχή του Τέλους'', το project ''Νεύρο'' (Κώστας από ΑΝΤΙ...), το γκρουπ ''Lost Bodies'', ο Ντίνος Σαδίκης και το γκρουπ ''Μεθυσμένα Ξωτικά''. Μπορείτε να δείτε φωτογραφικό υλικό από το συγκεκριμένο live στην σελίδα μας στο facebook εδώ. Επίσης μπορείτε να δείτε video από το συγκεκριμένο live στο κανάλι μας στο youtube εδώ.


Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου του 2015 πραγματοποιήθηκε η τελευταία εμφάνιση του συγκροτήματος Χωρίς Περιδέραιο, στην συναυλία στο upstage Cine Κεραμεικός, στα πλαίσια του στο Vinyl is Βack. Η τελευταία live σύνθεση του γκρουπ ''Χωρίς Περιδέραιο'' ήταν η εξής:
Νίκος Αγγελής - φωνή και πλήκτρα
Παντελής Πετρονικολός - κιθάρα
Λία Μιχαηλίδου - πλήκτρα

O Νίκος Αγγελής με τους Χωρίς Περιδέραιο

Στις 19 Ιουνίου του 2018 θα φύγει από την ζωή ο Νίκος Αγγελής, ο οποίος ήταν ψυχή του γκρουπ "Χωρίς Περιδέραιο". Ο Νίκος Αγγελής ο οποίος ήταν η φωνή αλλά συνθέτης και στιχουργός των τραγουδιών του γκρουπ "Χωρίς Περιδέραιο" απεβίωσε χτυπημένος από τον καρκίνο, σε ηλικία μόλις 55 ετών.

Το συγκρότημα "Χωρίς Περιδέραιο" ήταν από τις πρώτες new wave μπάντες με ελληνικό στίχο. Το 1986 το συγκρότημα διαλύθηκε και επαναδραστηριοποιήθηκε το Μάρτη του 2014.


Δισκογραφία

ΑΝΩΣΗ (1983)
Α. Άνωση
Β. Το Χρώμα Και Το Σχήμα

ΧΟΡΟΣ ΓΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ(1985)
Α1. Έγχρωμη Γρίππη
Α2. 48 Σιωπές
Α3. Θέλω Να Στο Πώ
Α4. Ganuma De Linarus
Α5. Χορός Για Μουσική
Β1. Το Αίμα Δε Γίνεται Νερό
Β2. Βότκα
Β3. Κρότοι Κροταλίες
Β4. Νορβηγία
ΧΟΡΟΣ ΓΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ(2008) [ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ]
Α1. Έγχρωμη Γρίππη
Α2. 48 Σιωπές
Α3. Θέλω Να Στο Πώ
Α4. Ganuma De Linarus
Α5. Χορός Για Μουσική
Β1. Το Αίμα Δε Γίνεται Νερό
Β2. Βότκα
Β3. Κρότοι Κροταλίες
Β4. Νορβηγία
ΑΝΩΣΗ (2014) [ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ]
A. Άνωση
B. Το Χρώμα Και Το Σχήμα
C. Άνωση (Εκτέλεση 2η)
D. Το Χρώμα Και Το Σχήμα (Εκτέλεση 2η)

1 σχόλιο: