Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017

ΣΤΙΓΜΑ ΄90

ΣΤΙΓΜΑ ΄90 / STIGMA '90

Το συγκρότημα ''Στίγμα ΄90'' δημιουργήθηκε το 1989 στον Βύρωνα Αττικής. Πρόκειται για ένα ελληνόφωνο rock συγκρότημα της ανεξάρτητης μουσικής σκηνής.

Η αρχική σύνθεση της μπάντας ''Στίγμα ΄90'' είχε την ιδιαιτερότητα ότι απαρτίζονταν από τέσσερις γυναίκες και έναν άντρα. Τα αρχικά μέλη της μπάντας ''Στίγμα ΄90'' ήταν τα παρακάτω:
Βιβή Βούρου - Τύμπανα, Φωνητικά
Μαρία Μάνεση - Κιθάρα
Γιώργος Βασιλείου - Κιθάρα
Γεωργία Αθανασίου - Μπάσο
Χρήστος Αρμένης - Πλήκτρα
Αντιγόνη - Φωνή

ΣΤΙΓΜΑ ΄90 - 1989

Μετά από λίγο καιρό, στις αρχές των '90s θα γίνει κάποια ανακατάταξη στην μπάντα. Αλλάζει η φωνή του συγκροτήματος καθώς στην θέση της τραγουδίστριας θα έρθει η Μάρυ Παπαρδάκη στην θέση της Αντιγόνης και θα αποχωρήσει ο Χρήστος Αρμένης. Πλέον η σύνθεση της μπάντας ''Στίγμα ΄90'' θα διαμορφωθεί ως εξής:
Βιβή Βούρου - Τύμπανα, Φωνητικά
Μαρία Μάνεση - Κιθάρα
Γιώργος Βασιλείου - Κιθάρα
Γεωργία Αθανασίου - Μπάσο
Μάρυ Παπαρδάκη - Φωνή, Πλήκτρα

ΣΤΙΓΜΑ ΄90 - 1991

Την Παρασκευή 26 Απριλίου του 1991 θα συμμετέχουν στο 3ήμερο ''1ο Ελεύθερο Rock Φεστιβάλ'' που μετείχαν 29 νέα ελληνικά συγκροτήματα και πραγματοποιήθηκε στο ανοιχτό θέατρο Αργυρούπολης.

Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου του 1991 θα παίξουν live στην σκηνή του, ιστορικού πλέον, Ρόδον Club συμμετέχοντας στο 10ήμερο ''Μολών Λαβέ Music Festival''.

Κάπου το 1992 θα έρθει στην μπάντα ο Σάκης Λεβάκης στην κιθάρα στην θέση του Γιώργου Βασιλείου.

Και κάπου το 1993, πριν την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου του γκρουπ ''Στίγμα ΄90'', θα σταθεροποιηθεί η σύνθεση του, η οποία θα είναι η παρακάτω:
Βιβή Βούρου - Τύμπανα, Φωνητικά
Μαρία Μάνεση - Κιθάρα
Σάκης Λεβάκης - Κιθάρα
Γεωργία Αθανασίου - Μπάσο
Μάρυ Παπαρδάκη - Φωνή, Πλήκτρα


Το 1993 θα κάνουν live εμφανίσεις στο Μπορντό και στο Marcheprime της Γαλλίας ενώ τους έγινε και σχετικό αφιέρωμα στον τρίτο μεγαλύτερο τηλεοπτικό σταθμό του κόσμου, στο γαλλικό Κανάλι 5.

Το 1993 θα γίνει η πρώτη δισκογραφική καταγραφή της μπάντας ''Στίγμα ΄90''. Ήταν με το τραγούδι ''Μελωδία Αγγέλων'' στην συλλογή με τίτλο ''Οι Rock 'N' Roll Βοήθειες Παρουσιάζουν 10 Νέα Ελληνικά Συγκροτήματα No 1'' που κυκλοφόρησε από την ''Wipe Out! Records'' σε παραγωγή του Δημήτρη Δημητράκα. Το τραγούδι ''Μελωδία Αγγέλων'' ήταν σε στίχους της Βιβής Βούρου.


Το 1994 θα κυκλοφορήσει ο πρώτο δίσκος του συγκροτήματος ''Στίγμα ΄90'', με τίτλο ''Φεύγω, Γεια...'', σε δίσκο βινυλίου από την ''Wipe Out! Records''. Η ηχογράφηση του δίσκου αυτού έγινε στο ''Praxis Studio'' με μηχανικό ήχου τον Κώστα Παρίση. Την παραγωγή του δίσκου ''Φεύγω, Γεια...'' είχα αναλάβει ο Δημήτρης Δημητράκας γνωστός από το συγκρότημα ''Panx Romana'' (δες εδώ: PANX ROMANA). Από τον δίσκο ''Φεύγω, Γεια...'' το τραγούδι ''Λογική'' έγινε video clip και μπορείτε να το δείτε παρακάτω.


Η πρώτη αυτή δισκογραφική δουλειά του γκρουπ ''Στίγμα ΄90'' γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία και έστι το συγκρότημα πραγματοποίησε πολλές συναυλίες ανά την χωρά. Από τον δίσκο ''Φεύγω, Γεια...'' ξεχωρίζουν τα τραγούδια ''Δρόμος'', ''Τζέσικα'' και ''Λογική''.

Το 1994 θα κυκλοφορήσει η συλλογή ''Το Μαγικό Βοτάνι'' από την Wipe Out! Records. Σε αυτή την ιστορική πλέον συλλογή το γκρουπ ''Στίγμα ΄90'' συμμετέχει με το τραγούδι ''Φεύγω Γεια''. Στην έκδοση του cd που περιλαμβάνει περισσότερα τραγούδια συμπεριλαμβάνεται το το τραγούδι ''Τζέσικα''.


Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου του 1997 θα παίξουν live στο An club συμμετέχοντας στο 2ήμερο ετήσιο πάρτυ του περιοδικού In Rock.

Κάπου το 1997 και μετά από δεκάδες συναυλίες αλλά και με την κυκλοφορία ενός πολύ καλού δίσκου το συγκρότημα ''Στίγμα ΄90'' θα σταματήσει προσωρινά την δράση του.

Την χρονιά του 1997 θα συμμετέχουν με το τραγούδι ''Δρόμος'' του στην συλλογή ''Underground '97 - Η Rock Σκηνή Στην Ελλάδα'' που κυκλοφόρησε σε cd με το τεύχος 217 του περιοδικού Ποπ & Ροκ και περιείχε τραγούδια από της κυκλοφορίες της Wipe Out! Records.

Underground '97 - Η Rock Σκηνή Στην Ελλάδα

Κάπου στα τέλη του 1999 η Βιβή Βούρου και ο Σάκης Λεβάκης, μαζί τον κιθαρίστα της πρώτης σύνθεσης του γκρουπ, Γιώργο Βασιλείου θα συνεχίσουν την πορεία του γκρουπ ''Στίγμα ΄90''. Το σχήμα θα συμπληρώσουν ο Γρηγόρης Παπαϊωάννου στο μπάσο και λίγο αργότερα ο Λυκούργος Γράνης στα τύμπανα. Αλλαγή ρόλου για τη μέχρι τώρα ντράμερ του γκρουπ Βιβή Βούρου, που αναλαμβάνει την φωνή του γκρουπ. Έτσι μετά από μια μικρή παύση δύο ετών και με κάποιες αλλαγές στην σύνθεση του, το γκρουπ ''Στίγμα ΄90'' επαναδραστηριοποιήθηκε δυναμικά και συνεχίζει την πορεία του στην εγχώρια ροκ μουσική σκηνή.

Ένας καινούργιος κύκλος από δυνατά live ξεκινά σε Αθήνα και επαρχία, ενώ παράλληλα το υλικό για τη νέα τους προσωπική δισκογραφική δουλειά, ετοιμάζεται.

Από το 1999 και μετά η σύνθεση του γκρουπ ''Στίγμα ΄90'' έχει αντιστροφή όσον αφορά την αναλογία αντρών και γυναικών. Πλέον η μοναδική γυναίκα στο γκρουπ είναι η Βιβή Βούρου και οι υπόλοιποι είναι άντρες.


Τον Δεκέμβριο του 2002 παίξανε live στο Rodeo Club στην Αθήνα, μαζί με τα γκρουπ ''Χαοτική Διάσταση'' (δες εδώ: ΧΑΟΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ), ''Γιώργος Τσίγκος & Οι Μαύροι Κύκλοι'' (δες εδώ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΓΚΟΣ & ΟΙ ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ), ''Καταραμένοι'' και ''Βενζίνη''.

Το 2005 θα κυκλοφορήσει ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος ''Στίγμα ΄90'' με τίτλο ''Απολίθωμα Ανθρώπου'' από την εταιρεία ''Atlantis Records''.
Η σύνθεση της μπάντας στον δίσκο αυτό ήταν η εξής:
Βιβή Βούρου - Φωνή
Σάκης Λεβάκης - Κιθάρα
Γιώργος Βασιλείου - Κιθάρα, Φωνητικά
Λυκούργος Γράνης - Τύμπανα, Φωνητικά
Γρηγόρης Παπαϊωάννου - Μπάσο, Φωνητικά

Ο δίσκος ''Απολίθωμα Ανθρώπου'' περιέχει 11 συνθέσεις του γκρουπ ''Στίγμα ΄90'' που κινούνται σε ροκ ύφος. Πρόκειται λοιπόν για έναν αμιγώς ροκ δίσκο. Σκληρές κιθάρες και παραμορφωμένες κιθάρες με γυναικεία φωνητικά. Ξεχωρίζουν τα τραγούδια ''Η Προσευχή Της Εύας'' και ''Απολίθωμα Ανθρώπου''.

Την ίδια χρονιά του 2005 θα συμμετέχουν στην συλλογή ''1st Year 2004-'05'' που κυκλοφόρησε σε cd από την ''Atlantis Records'' με το τραγούδι τους ''Underground Ποντίκια'', το οποίο είχε συμπεριληφθεί στον δίσκο ''Απολίθωμα Ανθρώπου''.

Στην μπάντα πλέον θα προστεθεί ο Χρήστος Αρμένης ο οποίος ήταν και στην πρώτη σύνθεση της μπάντας ''Στίγμα ΄90'' στα πλήκτρα.

Το 2006 θα συμμετέχουν στην συλλογή ''Atlantis Pure Rock III'' που κυκλοφόρησε σε cd από την ''Atlantis Records'' με το τραγούδι τους ''Ριάλια‎''. Πρόκειται για μια ροκ διασκευή του παραδοσιακού τραγουδιού ''Ριάλια‎'' της Κύπρου.

Την Κυριακή 8 Μαΐου του 2011, το γκρουπ ''Στίγμα ΄90'' θα παίξει live στην ιστορική σκηνή του An Club στην Αθήνα.


Στις 27 Οκτωβρίου του 2011 θα παίξουν live στην ζεστή και φιλόξενη σκηνή του ''After Dark'' στα Εξάρχεια.

Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου του 2012 το γκρουπ ''Στίγμα ΄90'' θα ανέβουν στην σκηνή του After Dark στα Εξάρχεια σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του. Το live ήταν όπως πάντα με εφηβική διάθεση, πολλές δόσεις δυνατού rock και καινούρια τραγούδια!

Στα μέσα της δεκαετίας των '10s η σύνθεση της μπάντας ''Στίγμα ΄90'' αποτελείτε από τους παρακάτω:
Βιβή Βούρου - Φωνή
Σάκης Λεβάκης - Κιθάρα
Λυκούργος Γράνης - Τύμπανα
Χρήστος Αρμένης - Πλήκτρα, Βιολί
Θοδωρής Στρούμπης - Μπάσο

Στις 28 Μαρτίου του 2015 το συγκρότημα ''Στίγμα ΄90'' θα εμφανιστεί live στο After Dark σε μια βραδιά αφιερωμένη στη γνήσια ελληνική rock. Μαζί τους στην ίδια σκηνή παίξανε και τα γκρουπ ''Ενέδρα'' και ''Μυαλά Πιθήκου''. Στην ίδια σκηνή του After Dark θα ξανανέβουν το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου σε ένα σετ από παλιά αλλά και καινούρια τραγούδια.

Την Παρασκευή 12 Μαΐου του 2017, για πρώτη φορά, συναντήθηκαν στην πλέον ιστορική ροκ σκηνή της Αθήνας, το Κύτταρο, έξι από τους σημαντικότερους εκφραστές του ελληνόφωνου ροκ σε μια συναυλία με τίτλο ''Η ιστορία της Ελληνικής Ροκ Σκηνής''. Εκτός από το γκρουπ ''Στίγμα ΄90'' συμμετείχαν Magic De Spell, Δημήτρης Πουλικάκος, Μωρά Στη Φωτιά, Απροσάρμοστοι και ο Λήτης.

ΣΤΙΓΜΑ ΄90_2017

Το συγκρότημα ''Στίγμα ΄90'' είναι ένα από τα καθαρόαιμα ροκ συγκροτήματα της ανεξάρτητης ελληνόφωνης ροκ σκηνής. Χρόνια τώρα πιστό στον ροκ ήχο.


Δισκογραφία

ΦΕΥΓΩ ΓΕΙΑ (1994)
A1. Δρόμος
A2. Τζέσικα
A3. Ροκάς
A4. Ταξίδι
A5. Η Μπαλάντα Του Γιάννη
B1. Παιχνίδι Θανάτου
B2. Λογική
B3. Μεγάλωσες
B4. Μπλούζ
B5. Κραυγή Στην Πόλη
Στίγμα '90 ‎- (1994) Φεύγω, Γεια_Front

Στίγμα '90 ‎- (1994) Φεύγω, Γεια_Inside2


Στίγμα '90 ‎- (1994) Φεύγω, Γεια_Back

ΑΠΟΛΙΘΩΜΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ (2005)
1. Η Προσευχή Της Εύας
2. Η Πόλη
3. Fuego
4. Εθελοντής Κρατούμενος
5. Underground Ποντίκια
6. Αποσύνθεση
7. Απολίθωμα Ανθρώπου
8. Ο Καλύτερός Μου Φίλος
9. Γιατί
10. Πατρίδα
11. Κράτος
Στίγμα '90 - (2005) Απολίθωμα Ανθρώπου_front

ΣΤΙΓΜΑ ΄90 - ΑΠΟΛΙΘΩΜΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ_back


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου