Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Κυριακή, 10 Μαΐου 2015

ΓΚΟΥΛΑΓΚ

Γκούλαγκ - Ροκ logo

Το συγκρότημα ''Γκούλαγκ'' είναι ένα ελληνικό πανκ ροκ συγκρότημα, που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 1985 στην Θεσσαλονίκη. Η μουσική τους είναι ένα μείγμα από ροκ, punk, hardcore με κάποια σκληρά αλλά και μελωδικά στοιχεία. Ο στίχος που χρησιμοποιούν είναι ελληνικός και έντονα πολιτικοποιημένος. Η αρχή για την δημιουργία του γκρουπ έγινε από τον Αλέκο Κανταρτζή και τον Κώστα Αποστολίδη.

ΓΚΟΥΛΑΓΚ Ελληνικό Ροκ 1

Στις αρχές του 1987 θα κυκλοφορήσει ο πρώτος τους δίσκος. Πρόκειται για τον δίσκο ''Είσοδος Κινδύνου 0° C'' όπου κυκλοφόρησε από την ανεξάρτητη Lazy Dog Records. Να σημειώσουμε ότι είναι ο πρώτος δίσκος βινυλίου που κυκλοφόρησε η Lazy Dog Records. Ο δίσκος περιείχε έξι τραγούδια, όπου ξεχωρίζουν τα ''Τρελλός Μουσικός'' και ''Χαμένες Ώρες''. Ο δίσκος ''Είσοδος Κινδύνου 0° C'' ηχογραφήθηκε στις 21 & 22 Νοεμβρίου του 1986 στο Αγροτικόν Studio.

Την πρώτη αυτή κυκλοφορία της μπάντας μπορείτε να την ακούσετε εδώ: http://lazydogrecords.bandcamp.com/album/0-c.
Η σύνθεση του συγκροτήματος ''Γκούλαγκ'' σε αυτόν τον πρώτο τους δίσκο ήταν η παρακάτω:
Αλέκος Κανταρτζής - Φωνή
Κώστας Αποστολίδης - Κιθάρα, Φωνητικά
Γιώργος Τ. 'Vampir' - Μπάσο, Φωνητικά
Κώστας Καρκάλης - Τύμπανα

Το συγκρότημα ήταν ιδιαίτερα ενεργό συναυλιακά τα πρώτα του χρόνια και πρωτοστάτησαν στην ίδρυση μιας ανεξάρτητης συναυλιακής εστίας στην πανεπιστημιούπολη της πόλης, το "Στέκι Της Φιλοσοφικής".

'Έδωσαν την πρώτη τους συναυλία στην Αθήνα, το 1987 στο "Βραχυκύκλωμα Club" στην Ηλιούπολη.

Tο 1988 πραγματοποιούν την πρώτη τους ευρωπαϊκή περιοδεία καθώς εμφανίζονται live σε Νορβηγία, Γερμανία και Ιταλία, όπου παίζουν κυρίως σε φοιτητικές εστίες.

Στις 8 Φεβρουαρίου του 1988 παίζουν στο "Σινέ Αργώ" μαζί με τους "The Ex". Επίσης έχουν παίξει με άλλες μπάντες του εξωτερικού όπως "Fugazi", "Chaos U.K.", "Homo Detrutis" και "Disorder".

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 1988 παίξανε live στην Θεσσαλονίκη, μαζί με τους ''Chaos UK'', ''Εκτός Ελέγχου'' (δες εδώ: ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ), ''Ναυτία'' και ''Μεταλλακτικοί''.

Τον Ιανουάριο του 1989 κυκλοφορούν την d.i.y. κασέτα με τίτλο "Είμαστε Μικροί Μα Θα Μεγαλώσουμε'' όπου περιέχει 8 τραγούδια. Η ηχογράφηση έγινε στην Θεσσαλονίκη σε ένα τετρακάναλο.
Η σύνθεση του συγκροτήματος ''Γκούλαγκ'' σε αυτήν την κασέτα ήταν η παρακάτω:
Αλέκος Κανταρτζής - Φωνή
Κώστας Αποστολίδης - Κιθάρα, Μπάσο, Φωνητικά
Γιώργος Τ. 'Vampir' - Μπάσο, Κιθάρα, Φωνητικά
Κώστας Καρκάλης - Τύμπανα

Τον Δεκέμβριο του 1989 κυκλοφορούν από την Γερμανική ανεξάρτητη εταιρεία "Wreck Age Records" τον δίσκο "Big Talk - Μόνο Λόγια". Πρόκειται για ένα επτάιντσο βινύλιο που περιείχε πέντε τραγούδια και κυκλοφόρησε σε 1000 αντίτυπα αλλά ελάχιστα αντίτυπα έφτασαν στην Ελλάδα . Στο ένθετο οι στίχοι των τραγουδιών είναι στα αγγλικά αλλά και στα ελληνικά. Ο δίσκος αυτός είχε ηχογραφηθεί στην Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 1989. Ολόκληρο αυτόν τον δίσκο μπορείτε να τον ακούσετε εδώ: http://lazydogrecords.bandcamp.com/album/big-talk.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 1990 το γκρουπ Γκούλαγκ θα κάνουν και δεύτερη περιοδεία στην Ευρώπη. Αυτή τη φορά με σταθμούς στη Γιουγκοσλαβία, Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ιταλία.

Το Νοέμβριο του 1990 κυκλοφορεί ο δίσκος τους με τίτλο "Στην Αυλή Των Θεαμάτων". Κυκλοφόρησε από την "Lazy Dog Records" σε δίσκο βινυλίου. Πρόκειται για έναν πολύ καλό δίσκο που ξεχωρίζουν τραγούδια όπως τα ''Απολογία'', ''Εθισμός'', ''Νομάδες'' και άλλα. Ο δίσκος του γκρουπ Γκούλαγκ "Στην Αυλή Των Θεαμάτων" θεωρήθηκε από τον μουσικό τύπο της εποχής σαν η πιο ώριμη και ολοκληρωμένη δουλειά τους.


ΓΚΟΥΛΑΓΚ Ελληνικό Ροκ 2

Την ίδια χρονιά του 1990 συμμετέχουν στην κασετοσυλλογή "Οδόφραγμα Θορύβου" της "Βαρεμάρα Tapes" με δύο τραγούδια (''Η Αυλή Των Θεαμάτων'' & ''Συρτό'') και στην συλλογή "16 Guys Against The Rest Of The World Vol. I" της Γερμανικής εταιρείας "Weed Productions" με το κομμάτι "Εθισμός"

Από το 1990 και για διάστημα δύο χρόνων το γκρουπ μειώνει την ενεργό δράση του λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων κάποιον μελών του.

Το 1993 ξανά ξεκινήσανε να έχουν ενεργή παρουσία στα μουσικά δρόμενα της πόλης της Θεσσαλονίκης.

 Στις 22 Ιανουαρίου του 1994 θα παίξουν live στο ''Παράρτημα'' στην Πάτρα μαζί με τα γκρουπ ''Ναυτία'', ''Death Courier και ''90% Angel''.

Τον Φεβρουάριο του 1994 θα κυκλοφορήσουν ένα 7'' βινύλιο με τίτλο ''Η Άλλη Πλευρά''. Και αυτή η κυκλοφορία θα γίνει από την Lazy Dog Records. Ο δίσκος περιείχε δυο τραγούδια τα οποία είχαν ηχογραφηθεί στο Rock Sound Studio στην Θεσσαλονίκη, τον Νοέμβριο του 1993. Το δίσκο αυτόν μπορείτε να τον ακούσετε εδώ: http://lazydogrecords.bandcamp.com/album/--13.
Η σύνθεση του συγκροτήματος ''Γκούλαγκ'' σε αυτήν την ηχογράφηση ήταν η παρακάτω:
Αλέκος Κανταρτζής - Φωνή
Κώστας Αποστολίδης - Κιθάρα
Γιώργος Τ. 'Vampir' - Μπάσο
Κώστας Καρκάλης - Τύμπανα

Την ίδια χρονιά του 1994 ο δίσκος ''Στην Αυλή Των Θεαμάτων'', όπου είχε πρωτοκυκλοφορήσει το 1990, επανακυκλοφόρησε από την Lazy Dog Records.

 Στις 27 Μαΐου του 1994 είχαν παίξει live στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, μαζί με τα συγκροτήματα ''Μεταλλακτικοί'', ''Ναυτία'', ''Εκτός Ελέγχου'' και ''150 DJ''.

Μέσα στο 1994, λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του δίσκου ''Η Άλλη Πλευρά'' ο Κώστας Καρκάλης αποχώρησε από την μπάντα και στην θέση του στα τύμπανα ήρθε ο 16άχρονος τότε Κώστας Κουβίδης. Ο Κώστας Καρκάλης συνέχισε ως μέλος του συγκροτήματος ''Ziggy Was''.

Τον ίδιο χρόνο του 1994 συμμετέχουν στην κασσετοσυλλογή "Κύμα πανικού I", της "Crazy Fly Tapes" με το τραγούδι ''Άλλες 8 Χαμένες Ώρες''.

Το 1995 συμμετέχουν σε άλλη μία Γερμανική συλλογή, τη "Lacmayer's Island" της "Mekka Conserveci", με το κομμάτι "Η 'Αλλη Πλευρά".  Στις 27 Ιανουαρίου του 1995 παίξανε live στο club Zero στην Θεσσαλονίκη μαζί με τους ''Ziggy Was'' και τους ''Λώλαμα''.

Τον Μάιο του 1996 θα κυκλοφορήσει ο (τελευταίος μέχρι στιγμής) δίσκος του συγκροτήματος Γκούλαγκ με τίτλο ''Πάτα Γερά''. Ο δίσκος αυτός κυκλοφόρησε από την Lazy Dog Records σε βινύλιο αλλά και σε cd. Η έκδοση του cd περιείχε τρία επιπλέον τραγούδια τα οποία ήταν τα δυο τραγούδια του 7'' βινυλίου ''Η Άλλη Πλευρά'' και το ''Μόνο Λόγια''. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε από τις 12 έως τις 22 Ιανουαρίου του 1996 στην Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για έναν πολύ καλό δίσκο, όπου ξεχωρίζουν τραγούδια όπως ''Πάτα Γερά'' και ''Τα Παιδιά, Μόνο...''. Ολόκληρο αυτόν τον δίσκο μπορείτε να τον ακούσετε εδώ: http://lazydogrecords.bandcamp.com/album/--17.
Η σύνθεση του συγκροτήματος ''Γκούλαγκ'' στην ηχογράφηση του δίσκου ''Πάτα Γερά'' ήταν η παρακάτω:
Αλέκος Κανταρτζής - Φωνή
Κώστας Αποστολίδης - Κιθάρα, Φωνητικά
Γιώργος Τ. 'Vampir' - Μπάσο , Φωνητικά
Κώστας Κουβίδης - Τύμπανα

ΓΚΟΥΛΑΓΚ Ελληνικό Ροκ 3

Η Lazy Dog Records  την ίδια χρονιά του 1996 κυκλοφόρησε σε ένα cd τους δύο πρώτους δίσκους του του συγκροτήματος ''Γκούλαγκ'', "Είσοδος κινδύνου 0° C" και "Στην Αυλή των Θεαμάτων" οι οποίοι είχαν κυκλοφορήσει το 1987 και το 1990 αντίστοιχα. Όλα τα τραγούδια αυτού του cd μπορείτε να τον ακούσετε εδώ: http://lazydogrecords.bandcamp.com/album/--10.

Μετά την κυκλοφορία του δίσκου Πάτα Γερά και την αποχώρηση του Κώστας Αποστολίδη και του Κώστα Κουβίδη όπου έφυγε για την Βοστώνη για να παρακολουθήσει μαθήματα μουσικής, ο George T. Vampire κι ο Αλέκος Κανταρτζής με νέα μέλη τους Γιώργο Καζέλη στην κιθάρα, τον Φώτη Δεμερτζή στα τύμπανα και τον Κώστα Θεοφανίδη κιθάρα, συνέχισαν για κάποια χρόνια με αυτή τη σύνθεση να δίνουν συναυλίες.

ΓΚΟΥΛΑΓΚ Ελληνικό Ροκ 4

To 1999 συμμετείχαν στο cd συλλογή "Κύμα πανικού II", της "Crazy Fly Tapes", με μια καινούργια εκτέλεση του "Αν θα τον βρείτε". Την ίδια χρονιά του 1999 θα κυκλοφορήσει η συλλογή ''In Dog We Trust'' της εταιρείας Lazy Dog Records σε cd ως ένθετο του περιοδικού Ποπ + Ροκ όπου το γκρουπ ''Γκούλαγκ'' συμμετέχουν με το τραγούδι ''Πάτα Γερά''.

Στις 10 Δεκεμβρίου του 2000 συμμετείχαν στη συναυλία για τη «Διεθνή Αμνηστία» στην Υδρόγειο στην Θεσσαλονίκη. Συμμετείχαν στο live αυτό εκτός από τους Γκούλαγκ, Διάφανα Κρίνα (δες εδώ: ΔΙΑΦΑΝΑ ΚΡΙΝΑ), Ντίνος Σαδίκης, Νάνοι, FFC και Razastarr. Το γκρουπ Γκούλαγκ έδωσαν ένα ζωντανό και δυνατό live. Στα live τους εδώ και χρόνια συνεχίζει να δημιουργείται πανικός (πάνω στη σκηνή και κυρίως κάτω από αυτή!) και το ίδιο συνέβη και εκείνο το βράδυ της Κυριακής 10/12/2000.

ΓΚΟΥΛΑΓΚ Ελληνικό Ροκ 5

Στις 19 Μαΐου του 2006 παίξανε live στην Αποθήκη στην Θεσσαλονίκη μαζί με τo Βρετανικό γκρουπ ''Buzzcocks'' και το Αμερικάνικο γκρουπ ''Savage Republic''.

Στις 26 Απρίλη του 2007 ο Κώστας Κουβίδης, ντράμερ της μπάντας στον δίσκο ''Πάτα Γερά'', σκοτώθηκε ως συνοδηγός σε τροχαίο ατύχημα στο κέντρο της Αθήνας. Μπορείτε να δείτε την σελίδα του στο διαδίκτυο εδώ: http://www.kostaskouvidis.com/.

 Στις 30 Δεκεμβρίου του 2009 παίξανε live στο Micropolis στην Θεσσαλονίκη.

Στις 23 Μαρτίου του 2012 παίξανε live στο '80s Gathering' festival στο An Club στην Αθήνα. Ήταν μια συναυλία η οποία ήταν ουσιαστικά συνάντηση μερικών από των πιο ιστορικών συγκροτημάτων της ανεξάρτητης σκηνής των 80's.

Γκούλγκ '80s Gathering' festival

Την Παρασκευή 5 Ιουλίου του 2013 συμμετείχαν στο 16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης που έγινε στο στρατόπεδο Παύλου Μελά στην Θεσσαλονίκη.

Το καλοκαίρι του 2013 συμμετείχαν στο 2ο Edessycho Festival που έγινε στην Έδεσσα στο ανοιχτό θέατρο Γαβαλιώτισσας. Η συναυλία έγινε το Σάββατο 24 Αυγούστου και συμμετείχαν εκτός από τους Γκούλαγκ τα συγκροτήματα Μωρά Στη Φωτιά (δες εδώ: ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ) και Χατ Τρικ.

ΓΚΟΥΛΑΓΚ Edessycho rock fest

Την Κυριακή 27 Ιουλίου του 2014 συμμετείχαν στο 3ήμερο φεστιβάλ ελευθερίας που πραγματοποιήθηκε στην Βεργίνα, κοντά στη Βέροια.

Τα τελευταία χρόνια το γκρουπ ''Γκούλαγκ'' πραγματοποιούν σποραδικά live εμφανίσεις.

Το συγκρότημα ''Γκούλαγκ'' είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανκ ροκ συγκροτήματα της ελληνικής ανεξάρτητης μουσικής σκηνής. Με δεκάδες live σε αυτοδιοργανομένους χώρους σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και σε διάφορα φεστιβάλ. Επίσης έχουν συμμετάσχει σε διάφορες συλλογές και κασετοσυλλογές εγχώριες αλλά και του εξωτερικού. Τραγούδια του όπως ''Τρελλός Μουσικός'', ''Αυλή Των Θεαμάτων'', ''Εθισμός'', ''Απολογία'', ''Νομάδες'', ''Η Άλλη Πλευρά'', ''Πάτα Γερά'', ''Τα Παιδιά, Μόνο'' και ''Άλλες 8 Χαμένες Ώρες'' περιλαμβάνονται στα καλύτερα τραγούδια της ευρύτερης ροκ ελληνικής μουσικής σκηνής.

ΓΚΟΥΛΑΓΚ logo 2


Δισκογραφία

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 0°C (1987)
A1. Τρελλός Μουσικός
A2. Χαμένες Ώρες
A3. Επικίνδυνος Επισκέπτης
B1. Σαρκοβόρο Αρνί
B2. Ο Νεκρός Μας Εαυτός
B3. Όνειρο
Γκούλαγκ - ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 0°C_cd front

Γκούλαγκ - ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 0°C_lp a

Γκούλαγκ - ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 0°C_lp b

Γκούλαγκ - ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 0°C_back

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΚΡΟΙ ΜΑ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΜΕ (1989)
A1. Αυλή Των Θεαμάτων
A2. Εθισμός
A3. Σαρκοβόρο Αρνί
A4. Still Can Burn
B1. Συρτό
B2. Απολογία
B3. Πολυτελές Κελί
B4. Επιμύθιο


BIG TALK (1989)
A1. Big Talk (Μόνο Λόγια)
A2. Nomads (Νομάδες)
A3. Apology (Απολογία)
B1. Mad Musician (Τρελλός Μουσικός)
B2. Carnivorous Lamb (Σαρκοβόρο Αρνί)


ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΕΑΜΑΤΩΝ (1990)
A1. Ελιγμός (Manoeuvre)
A2. Απολογία (Apology)
A3. Εθισμός (Addiction)
A4. Χρώματα Θαμπά (Lustreless Colours)
A5. Αν Θα Τον Βρείτε (If You Find Him)
B1. Αυλή Των Θεαμάτων (Showyard)
B2. Νομάδες (Nomads)
B3. Τζακ Και Νέλλυ (Jack And Nelly)
B4. Κοινωνική Στοργή (Social Affection)
B5. Στα Όρια (On The Edge)


Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ (1994)
A. Η Άλλη Πλευρά
B. Άλλες 8 Χαμένες Ώρες
ΠΑΤΑ ΓΕΡΑ (1996)
A1. Πάτα Γερά
A2. Άσχημος Ύπνος
A3. Είμαι Ο Ένας
A4. Τα Φτερά Της Ψυχής
B1. Τα Παιδιά, Μόνο...
B2. Εν Ψυχρώ
B3. Κλείσ' Τα Μάτια Σου
B4. Εύφλεκτα Υλικά


ΠΑΤΑ ΓΕΡΑ (1996) 
1. Πάτα Γερά (Stand On Your Feet)
2. Άσχημος Ύπνος (Bad Sleep)
3. Είμαι Ο Ένας (I Am The One)
4. Τα Φτερά Της Ψυχής (The Wings Of Soul)
5. Τα Παιδιά, Μόνο... (The Kids, Only...)
6. Εν Ψυχρώ (In Cold Blood)
7. Κλείσ' Τα Μάτια Σου (Close Your Eyes)
8. Εύφλεκτα Υλικά (Inflammable Material)
9.--- (Bonus Track)
10. Η Άλλη Πλεύρα (The Other SIde) (Bonus Track)
11. Άλλες 8 Χαμένες Ώρες (8 More Lost Hours) (Bonus Track)
12. Μόνο Λόγια (Big Talk) (Bonus Track)ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΕΑΜΑΤΩΝ / ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 0°C (1996) 
Στην Αυλή Των Θεαμάτων (In The Showyard)
1. Ελιγμός (Manoeuvre)
2. Απολογία (Apology)
3. Εθισμός (Addiction)
4. Χρώματα Θαμπά (Lustreless Colours)
5. Αν Θα Τον Βρείτε (If You Find Him)
6. Αυλή Των Θεαμάτων (Showyard)
7. Νομάδες (Nomads)
8. Τζακ Και Νέλλυ (Jack And Nelly)
9. Κοινωνική Στοργή (Social Affection)
10. Στα Όρια (On The Edge)
Είσοδος Κινδύνου 0 °C MLP (Danger Entrance 0 °C MLP)
11. Τρελλός Μουσικός (The Mad Musician)
12. Χαμένες Ώρες (Lost Hours)
13. Επικίνδυνος Επισκέπτης (Dangerous Visitor)
14. Σαρκοβόρο Αρνί (The Carnivorious Lamb)
15. Ο Νεκρός Μας Εαυτός (Our Dead Self)
16. Όνειρο (Dream)
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου