Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

ZIGGY WAS

Ziggy Was - rock band

Το συγκρότημα ''Ziggy Was'' συστάθηκε το 1992 στην Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για alternative rock ελληνική μπάντα με αγγλικό στίχο. H μουσική τους ήταν ένα εκρηκτικό μείγμα από hardcore, grunge, punk, ενώ δεν έλειπαν τα metal αλλά και funk στοιχεία. Ο Πάνος Ρώσσης και ο Κώστας Καρκάλης είχαν την ιδέα για την δημιουργία μια μπάντας. Παλαιότερα ο Κώστας Καρκάλης ήταν μέλος του γκρουπ ''Δαλαΐ Λάμα''.

Τα ιδρυτικά μέλη του γκρουπ ''Ziggy Was'' ήταν οι εξής:
Πάνος Ρώσσης - Φωνή / Κιθάρα / Μπάσο
Λάμπρος Σαλτσίδης - Μπάσο / Κιθάρες
Κώστας Καρκάλης - Τύμπανα

Ziggy Was - 1993

Το όνομα Ziggy Was το πήραν από τα τραγούδια ''Ziggy Stardust'' του David Bowie και ''Johnny Was'' του Bob Marley.

Να αναφέρουμε ότι ο Κώστας Καρκάλης εκείνη την περίοδο ήταν ταυτόχρονα μέλος του ανεξάρτητου ροκ  συγκροτήματος ''Γκούλαγκ'' (δες εδώ: ΓΚΟΥΛΑΓΚ).

Τον Ιανουάριο του 1993 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους demo με τίτλο "Oil Land", σε κασέτα. Η κυκλοφορία αυτή περιείχε επτά συνθέσεις τους και η ηχογράφηση της έγινε το διάστημα Ιανουάριος - Φεβρουάριος του 1993, στο Rock studio του Παντελή Δεληγιαννίδη, από τους Δάμων & Φιντίας (δες εδώ: ΔΑΜΩΝ & ΦΙΝΤΙΑΣ). Οι στίχοι των τραγουδιών είχαν γραφεί από τον Πάνο Ρώσση.

Τον Απρίλιο του 1993 θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη ζωντανή εμφάνιση του ελληνικού ροκ γκρουπ των ''Ziggy Was'' στο Στέκι της Φιλοσοφικής του Α.Π.Θ..

Ziggy Was - greek rock band

Αργότερα την ίδια χρονιά και συγκεκριμένα στις 26 Ιουνίου του 1993 θα παίξουν live στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα μαζί με τα συγκροτήματα ''Deus Ex Machina'' και τους ''Εκτός Ελέγχου'' (δες εδώ: ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ).

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου του 1994 θα συμμετέχουν παίζοντας live σε μια δράση για τον εθελοντισμό στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στην ίδια σκηνή με τους ''Deus Ex Machina'' κ.α.

Μετά από την κυκλοφορία του πρώτου demo, το συγκρότημα ''Ziggy Was'' θα εισχωρήσει στο δυναμικό της "Lazy Dog Records" με την οποία θα υπογράψει συμβόλαιο για να κυκλοφορήσει έναν ολοκληρωμένο δίσκο.

Πλέον είχε έρθει ο καιρός για την κυκλοφορία του πρώτου ολοκληρωμένου δίσκου του συγκροτήματος ''Ziggy Was''. Πρόκειται για τον δίσκο ''Here'' ο οποίος κυκλοφόρησε, σε μόλις 500 αντίτυπα σε βινύλιο, τον Απρίλιο του 1994 από την Lazy Dog Records του Μπάμπη Αργυρίου. Περιλαμβάνει δέκα συνθέσεις του γκρουπ σε στίχους του Πάνου Ρώσση. Είναι ένας καθαρόαιμος alternative rock δίσκος με πανκ και hardcore ξεσπάσματα. Ολόκληρο τον δίσκο ''Here'' του γκρουπ ''Ziggy Was'' μπορείτε να τον ακούσετε εδώ: https://lazydogrecords.bandcamp.com/album/here.

Η σύνθεση του συγκροτήματος ''Ziggy Was'' σε αυτόν τον πρώτο δίσκο ήταν η εξής:
Πάνος Ρώσσης - Φωνή / Κιθάρα
Λάμπρος Σαλτσίδης - Μπάσο / Κιθάρες
Κώστας Καρκάλης - Τύμπανα

Την ίδια περίοδο με την κυκλοφορία του δίσκου με τίτλο ''Here'' θα κυκλοφορήσει και ένα 7ιντσο δισκάκι με τίτλο ''Take A Look At The Kids / Oil Land'', το οποίο περιλαμβάνει αυτά τα δυο τραγούδια και κυκλοφόρησε σε 1500 αντίτυπα μαζί με το περιοδικό Fractal Press. Και αυτή την κυκλοφορία μπορείτε να την ακούσετε εδώ: https://lazydogrecords.bandcamp.com/album/oil-land.

Εκείνη την χρονιά του 1994 θα παίξουν live και στον An club στην Αθήνα, σε ένα διήμερο που διοργάνωσε το Fractal Press και συμμετείχαν μπάντες όπως ''Groove Machine'', ''Honeydive'' και ''Make Believe'' (δες εδώ: MAKE BELIEVE).

Το 1995 το γκρουπ ''Ziggy Was'' θα κυκλοφορήσουν ένα mini album με τίτλο ''Two Turns To One'' το οποίο περιέχει πέντε συνθέσεις τους. Κυκλοφόρησε σε 12ιντσο βινύλιο και πάλι από την Lazy Dog Records. Τον δίσκο ''Two Turns To One'' μπορείτε να τον ακούσετε εδώ: https://lazydogrecords.bandcamp.com/album/two-turns-to-one.

Ziggy Was (1995)

Μετά από την κυκλοφορία του ''Two Turns To One" το συγκρότημα ''Ziggy Was'' θα δώσει πολλά live κυρίως στην Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθήνα.


Στο παρακάτω βίντεο μέσα από το κανάλι της ΕΡΤ3 μπορείτε να απολαύσετε το τραγούδι ''Lady A'' από το δίσκο ''Two Turns To One''.


Τον Ιούλιο του 1995 θα παίξουν live στην παραλία Αλμύρα, κοντά στην Καβάλα μαζί με άλλες ροκ μπάντες της Θεσσαλονίκης.

Το 1996 θα κυκλοφορήσει, από την Lazy Dog Records το cd με τίτλο "Three Turns To One". Πρόκειται για την κυκλοφορία των δίσκων "Here" και "Two Turns To One" μαζί σε ένα cd, οι οποίοι είχαν κυκλοφορήσει σε μόνο σε βινύλιο. Μπορείτε να ακούσετε το cd "Three Turns To One" εδώ: https://lazydogrecords.bandcamp.com/album/three-turns-to-one.

Ziggy Was - 3 Turns To 1_cd lazy dog rec

Εκείνη την εποχή είναι που θα γίνει η προσθήκη ενός νέου μέλους στο συγκρότημα ''Ziggy Was''.
Αυτός είναι ο κιθαρίστας Κώστας Παντέλης, πρώην μέλος του συγκροτήματος Πίσσα και Πούπουλα (δες εδώ: ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ). Έτσι πλέον η μπάντα αποτελείτε από τέσσερα μέλη, με δύο κιθάρες.

Ziggy Was - 1997 rock band

Στις 28 Μαΐου του 1996 το γκρουπ "Ziggy Was"θα συμμετέχει στην συναυλία, που έγινε για βρεθούν χρήματα για ιατρικά έξοδα μιας επέμβασης και μετείχαν επίσης τα γκρουπ ''Τρύπες'', ''Τα Ξύλινα Σπαθιά'' και ''Γκρόβερ'', τα οποία σήμερα θεωρούνται κάποια από τα ιστορικότερα ελληνικά ροκ συγκροτήματα.

Εκείνη την εποχή είναι που το συγκρότημα "Ziggy Was" θα υπογράψει με την πολυεθνική δισκογραφική "Virgin".

Το καλοκαίρι του 1997, το γκρουπ των "Ziggy Was" άρχισαν τις ηχογραφήσεις, στο "Magnanimus Studio", για το επερχόμενο άλμπουμ τους

Προς τα τέλη του 2017 θα κυκλοφορήσει ο δεύτερος ολοκληρωμένος δίσκος του συγκροτήματος "Ziggy Was". Είναι ο δίσκος με τίτλο "Unicorn Pan" ο οποίος κυκλοφόρησε σε cd από την "Virgin" και περιλάμβανε έντεκα κομμάτια. Το άλμπουμ "Unicorn Pan" είναι ένας από τους καλύτερους αγγλόφωνους δίσκους της ελληνικής ανεξάρτητης σκηνής. Εξαιρετικές συνθέσεις με την μπάντα να είναι σε απόλυτη φόρμα και μια παραγωγή που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από ανάλογες του εξωτερικού.

Η σύνθεση του συγκροτήματος ''Ziggy Was'' σε αυτόν τον δίσκο ήταν η εξής:
Πάνος Ρώσσης - Φωνή / Κιθάρα
Λάμπρος Σαλτσίδης - Μπάσο
Κώστας Καρκάλης - Τύμπανα
Κώστας Παντέλης - Κιθάρες / Φωνητικά

Σε αυτόν τον δίσκο συμμετείχαν στα φωνητικά οι Γιάννης Αγγελάκας (δες εδώ: ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) και Βαγγέλης Χαχόλος Φιλαΐτης, στα τραγούδια ''Bugs'' και ''Baby's Breath'' αντίστοιχα και στα πλήκτρα του τραγουδιού ''Bugs'' ο Γιώργος Πεντζίκης.

Δυστυχώς λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του δίσκου Unicorn Pan το συγκρότημα Ziggy Was διαλύθηκε.

Ο Κώστας Παντέλης, μετά την διάλυση "Ziggy Was" των συνέχισε να παίζει στα συγκροτήματα ''Τα Ξύλινα Σπαθιά'' (δες εδώ: ΤΑ ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ), ''Big Sleep'' και άλλα της πόλης και το θα φτιάξουν με τον Φώτη Σιώτα το πειραματικό ντουέτο ''Sancho 003'' (δες εδώ: SANCHO 003).

Ο Κώστας Καρκάλης αργότερα συμμετείχε στο συγκρότημα Napkin και ο Πάνος Ρώσσης δημιούργησε το σχήμα Purfer Fish και μετέπειτα συμμετείχε στο σχήμα Επισκέπτες του Γιάννη Αγγελάκα.

Το 2010 θα δημιουργηθεί το συγκρότημα ''Clerks' Conspiracy'' στο οποίο θα συμμετέχουν Λάμπρος Σαλτσίδης και ο Πάνος Ρώσσης, μέλη των Ziggy Was.

Στις 23 Μαΐου του 2017 οι εταιρείες ''Labyrinth of thoughts records'' και ''Ikaros records'' θα κυκλοφορήσουν μια επανέκδοση του δίσκου ''Unicorn Pan'', για πρώτη φορά σε βινύλιο, σε μια συλλεκτική – επετειακή έκδοση για τα 20 χρόνια του. Η έκδοση είναι άψογη, κλεισμένη σε ωραίο φάκελο που περιέχει και ένθετο με στίχους. Η κυκλοφορία του θα γίνει σε μόλις 200 αντίτυπα, όλα σε μαύρο χρώμα.

ZIGGY WAS - UNICORN PAN LP Labyrinth of Thoughts records

Το συγκρότημα "Ziggy Was" ήταν ένα από τα δυνατά αγγλόφωνα συγκροτήματα, της Θεσσαλονίκης των '90s. Με δισκογραφία και πολλές live εμφανίσεις είχαν κάνει αρκετή αίσθηση, στην εγχώρια ανεξάρτητη ροκ σκηνή, τα χρόνια της δράσης τους.


Δισκογραφία

OIL LAND (1993)
A1. Oil Land
A2. Ziggy Was
A3. No Way
A4. Time's Over
A5. Night Train To Moscow
A6. I Swear
A7. Shot Gun
Ziggy Was ‎– Oil Land_(1993-tape)_front

Ziggy Was ‎– Oil Land_(1993-tape)_inside

HERE (1994)
A1. Shotgun
A2. Take A Look At The Kids
A3. Embargo
A4. Noway
A5. I Swear
B1. Night Train To Moscow
B2. Europe '94
B3. Time's Over
B4. Ziggy Was
B5. Roses For U
Ziggy Was - Here_lp front (1994)

Ziggy Was - Here_lp back (1994)

TAKE A LOOK AT THE KIDS / OIL LAND (1994)
A. Take A Look At The Kids
B. Oil Land
Ziggy Was - (1994) Take A Look At The Kids & Oil Land_Front

Ziggy Was - (1994) Take A Look At The Kids & Oil Land_Back

TWO TURNS TO ONE (1995)
A1. Violince
A2. Lust
A3. Two Turns To One
A4. Lady A
A5. Salted Kiss
Ziggy Was - (1995) Two Turns To One_front

Ziggy Was - (1995) Two Turns To One_lyrics

Ziggy Was - (1995) Two Turns To One_side a

Ziggy Was - (1995) Two Turns To One_side b

Ziggy Was - (1995) Two Turns To One_info

Ziggy Was - (1995) Two Turns To One_back

3 TURNS TO 1 (1996)
1. Violince
2. Lust
3. Two Turns To One
4. Lady A
5. Salted Kiss
6. Shotgun
7. Take A Look At The Kids
8. Embargo
9. Noway
10. I Swear
11. Night Train To Moscow
12. Europe '94
13. Time's Over
14. Ziggy Was
15. Roses 4 U
Ziggy Was - (1996) 3 Turns To 1_cd front

Ziggy Was - (1996) 3 Turns To 1_cd

Ziggy Was - (1996) 3 Turns To 1_cd back

UNICORN PAN (1997)
1. Car Crash
2. Baby's Breath
3. What Hippie?
4. Bugs
5. Two Fingers
6. She
7. Salted Kiss
8. Bitter
9. Speedball
10. When It Comes
11. Speak Of The Gun
Ziggy Was - (1997) Unicorn Pan_front

Ziggy Was - (1997) Unicorn Pan_front_cd

Ziggy Was - (1997) Unicorn Pan_front_back

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου