Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

ΣΑΔΙΚΗΣ ΝΤΙΝΟΣ

Ντίνος Σαδίκης - Ntikos Sadikis (greek rock singer & musician)

Ο Ντίνος Σαδίκης είναι Έλληνας μουσικός ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στου Ζωγράφου στην Αθήνα. Ήταν ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος ''Εν Πλω'' (δες εδώ: ΕΝ ΠΛΩ).

Ντίνος Σαδίκης - Έλληνας μουσικός

Σε ηλικία 18 ετών φεύγει για σπουδές στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας και μετά από τρία χρόνια τελειώνει με άριστα τη σχολή Παραϊατρικών επαγγελμάτων, τμήμα Μικροβιολογίας. Εκεί ήταν που κόλλησε και το… μικρόβιο της μουσικής. Ο ίδιος ο Ντίνος Σαδίκης έχει δηλώσει: «Την Ιατρική δεν τη παράτησα εγώ, με παράτησε αυτή. Δεν ήταν καμία απόφαση της στιγμής ή μία μεγάλη απόφαση όπως μπορεί να ακούγεται. Με τα χρόνια που περνούσαν σιγά σιγά η Ιατρική με άφηνε. Εξάλλου η μουσική πάντα με τραβούσε περισσότερο και είδα ότι το να γίνω και γιατρός αναγκαστικά, επειδή έφτασα στο πτυχίο, δε με εξέφραζε. Καλύτερα καλός διασκεδαστής, παρά κακός γιατρός».

Εν τω μεταξύ έχει περάσει σαν αριστούχος, χωρίς εξετάσεις, στην ιατρική της Αθήνας την οποία και παρατάει μετά έξι χρόνια, στο πτυχίο. Γνωρίζεται με τον κιθαρίστα Δήμο Ζαμάνο, ο οποίος σπούδαζε στη Θεσσαλονίκη και σχηματίζουν τους Εν Πλω κάπου στα 1985.

Εν Πλω - greek rock band

Το 1991 ο Ντίνος Σαδίκης θα μετακομίσει στην Κρήτη, όπου θα μείνει για σχεδόν τρία χρόνια. Πολύτιμος σύντροφος και συνεργάτης τα χρόνια εκείνα ήταν ο Μίμης Καφούσιας που ήδη ζούσε στο νησί. Σε αυτό το διάστημα θα δημιουργηθούν και τα τραγούδια που θα συμπεριληφθούν στον επερχόμενο πρώτο προσωπικό δίσκο του Ντίνου Σαδίκη.

Από τις αρχές του 1994 ο Ντίνος Σαδίκης θα γίνει μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης. Όταν ανέβηκε βρήκε δουλειά στον ραδιοφωνικό σταθμός 88μισό της Θεσσαλονίκη.

Ντίνος Σαδίκης ntinos sadikis

Το 1994 θα κυκλοφορήσει ο πρώτο προσωπικός δίσκο του με τίτλο ''Μολυβένιες Ιστορίες''.  Η κυκλοφορία του έγινε από την εταιρεία "Μύλος'', από την Θεσσαλονίκη, σε δίσκο βινυλίου αλλά και σε cd. Η ηχογράφηση του δίσκου ''Μολυβένιες Ιστορίες'' έγινε το καλοκαίρι του 1993 στο "Στούντιο-Συν Ένα" στην Αθήνα, με ηχολήπτες τον Σπύρο Χατζηνικολάου και τον Χρήστο Χατζηστάμου.
Η ενορχήστρωση έγινε με την πολύτιμη συνεργασία του Μίμη Καφούσια, Κάπα Άλφα & Σπύρου Χατζηνικολάου. Να αναφέρουμε ότι η ζωγραφιά στο εξώφυλλο είναι της Αρίστης Προκοπίου. Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο τον δίσκο ''Μολυβένιες Ιστορίες'' μέσα από το κανάλι του Ντίνου Σαδίκη στο youtube εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=-qzMeavizE0.

Όλα τα τραγούδια του δίσκου είναι σε στίχους και μουσική του Ντίνου Σαδίκη εκτός από το ''Το Ξόδεμα'' στο οποίο στους στίχους συμμετέχει και ο Στέφανος Κανελλής ο οποίος υπογράφει στίχους και μουσική στο ''Χωρίς Κανόνα'' που είναι επανεκτέλεση και είχε συμπεριληφθεί στον δίσκο των ''Εν Πλω''. Εδώ το ερμηνεύει ο Μίμης Καφούσιας.

Στην ηχογράφηση των τραγουδιών του δίσκου ''Μολυβένιες Ιστορίες'' συμμετέχουν οι παρακάτω:
Ντίνος Σαδίκης: φωνή, ηλεκτρική & ακουστική κιθάρα
Μίμης Καφούσιας: μπάσο, φωνητικά
Κάπα Άλφα: βιολί, φωνητικά
Δημήτρης Τερζάκης: βιόλα.
Σπύρος Χατζηνικολάου: μπάσο, ηλεκτρική & ακουστική κιθάρα, κρουστά
Νίκος Ξανθούλης: τρομπέτα.
Μανώλης Δημητρόπουλος: τρομπόνι.

Ξεχωρίζουν τα τραγούδια ''Η Φαντασία Μου'', ''Χωρίς Κανόνα'', ''Δεν Ήταν Απαισιόδοξο Τραγουδάκι'', ''Μολυβένιες Ιστορίες'' χωρίς τα υπόλοιπα να υστερούν σε τίποτα.

Το τραγούδι ''Δεν Ήταν Απαισιόδοξο Τραγουδάκι'' έγινε video clip και μπορείτε να το παρακολουθήσετε παρακάτω.



Την περίοδο του 1996 - 1997 ο Ντίνος Σαδίκης θα επιλέγει μουσική ως d.j. στο μπαρ και στο καφέ του Μύλου.

Από το 2000 o Ντίνος Σαδίκης θα συνεργαστεί με κάποιους μουσικούς της πόλης και έτσι πλέον θα έχει μόνιμη μπάντα που θα τον πλαισιώνει στις live εμφανίσεις του. Ο πυρήνας της μπάντας αποτελείτε από του παρακάτω μουσικούς:
Πάνος Παπάζογλου - κιθάρα
Λάζαρος Πλιάμπας - τύμπανα
Χρήστος Παππάς - μπάσο

Να αναφέρουμε ότι ο Λάζαρος Πλιάμπας παλαιότερα ήταν μέλος του συγκροτήματος ''Ροδάμα'' (δες εδώ: ΡΟΔΑΜΑ) αλλά και του γκρουπ ''Γκρόβερ'' (δες εδώ: ΓΚΡΟΒΕΡ). Στο συγκρότημα των ''Ροδάμα'' αργότερα είχε προστεθεί και ο Πάνος Παπάζογλου.

Η πρώτη εμφάνιση αυτού του αρχικού πυρήνα των σταθερών συνοδοιπόρων του Ντίνου Σαδίκη θα γίνει στο 4ο Φεστιβάλ της Διεθνούς Αμνηστίας στη Θεσσαλονίκη, στις 10 Δεκεμβρίου του 2000 στην Υδρόγειο μαζί με γκρουπ όπως ''Διάφανα Κρίνα'', ''Γκούλαγκ'', ''Νάνοι'' κ.α.

Το 2003 ο Ντίνος Σαδίκης θα συμμετέχει στον δίσκο του Γιώργου Χριστιανάκη ''Παράξενες Ιστορίες'', που κυκλοφόρησε από την Hitch-Hyke Records, ερμηνεύοντας το τραγούδι ''Όσο Μπορείς'' το οποίο είναι μελοποίηση του ποιήματος του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη. Την ερμηνεία του Ντίνου Σαδίκη σε αυτή την ιδιαίτερη μελοποίηση του Γιώργου Χριστιανάκη μπορείτε να την ακούσετε παρακάτω.


Επίσης την ίδια χρονιά θα συνεργαστεί και με τον Γιάννη Αγγελάκα (δες εδώ: ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ), καθώς θα συμμετέχει παίζοντας μπαγλαμά, στον δίσκο ''Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα'', οποίος ήταν οι μουσικές και τα τραγούδια για την ομώνυμη ταινία του Νίκου Νικολαΐδη. Μπορείτε να ακούστε το τραγούδι παρακάτω.


Αυτή θα είναι και η αρχή για την σχεδόν μόνιμη συνεργασία του Γιάννη Αγγελάκα με τον Ντίνο Σαδίκη τα επόμενα χρόνια είτε στις live εμφανίσεις του είτε στις ηχογραφήσεις των δίσκων του.

Γιάννης Αγγελάκας και Ντίνος Σαδίκης

Μέσα στο 2005 θα κυκλοφορήσει, από την εταιρεία Minos-EMI υπό το label της ''All together now'', ο δίσκος του Γιάννη Αγγελάκα μαζί με τους Επισκέπτες, με τίτλο ''Από 'δώ και πάνω". Στην μπάντα Επισκέπτες που ήταν στην ηχογράφηση του δίσκου αλλά και σε όλες τις συναυλίες του Γιάννης Αγγελάκα εκείνα τα χρόνια συμμετείχε και ο Ντίνος Σαδίκης. Το συγκρότημα ''Επισκέπτες" που συνόδευε στην συναυλίες τον Γιάννη Αγγελάκα διαλύθηκε το 2009.

Γιάννης Αγγελάκας και Επισκέπτες

Τον Οκτώβριο του 2005 θα κυκλοφορήσει ο δεύτερος δίσκος του Ντίνου Σαδίκη με τίτλο ''Το Γέλιο Των Πολλών''. Η κυκλοφορία του θα γίνει σε cd από την Lazy Dog Records των Μπάμπη Αργυρίου και Κώστας Πραντσίδη. Στον δίσκο "Το γέλιο των πολλών" περιλαμβάνεται και μια διασκευή του γνωστού ρεμπέτικου τραγουδιού του Μάρκου Βαμβακάρη ''Αντιλαλούν οι φυλακές''. Ολόκληρο τον δίσκο ''Το Γέλιο Των Πολλών'' μπορείτε να τον ακούσετε εδώ: https://lazydogrecords.bandcamp.com/album/--24.

Στην ηχογράφηση των τραγουδιών του δίσκου ''Το Γέλιο Των Πολλών'' συμμετέχουν οι παρακάτω:
Πάνος Παπάζογλου: φωνητικά
Θάνος Σιδέρης: μπάσο, κλαρινέτο
Τάσος Μισυρλής: τσέλο
Δημήτρης Μπασλάμ: κοντραμπάσο
Λάζαρος Πλιάμπας: τύμπανα, κρουστά
Χρήστος Παππάς: ηλεκτρικό μπάσο, φωνητικά
Χάρης ‘Ελεκτρον: ακκορντεόν, φυσαρμόνικα
Danni Joss: Ηλεκτρική κιθάρα, Sampler, μαντολίνο, ηλεκτρικό μπάσο, synthesizer, φωνητικά
Νικόδημος Τριαρίδης: Theremin
Παντελής Στόϊκος: Τρομπέτα
Μιχάλης Βρέττας: Βιολί
Φώτης Σιώτας: Βιολί
Ντίνος Σαδίκης: Φωνή, Κιθάρα

Την ίδια χρονιά της διάλυσης του γκρουπ Επισκέπτες, στο οποίο συμμετάσχει ο Ντίνος Σαδίκης, ο Γιάννης Αγγελάκας μαζί με τον Ντίνο Σαδίκη στο μπαγλαμά, τον Στάθη Αραμπατζή στην κιθάρα και τον Τίτο Καργιωτάκη στην κονσόλα φτιάξουν το σχήμα "Γιάννης Αγγελάκας 3".

Γιάννης Αγγελάκας 3

Το 2011 θα γίνει επανακυκλοφορία του δίσκου των θρυλικών Εν Πλω από την alltogethernow, την δισκογραφική εταιρεία του Γιάννη Αγγελάκα.

Την Παρασκευή 10 και Σάββατο 11 Φεβρουάριο του 2012, με αφορμή την επανακυκλοφορία του δίσκου αυτού ο Ντίνος Σαδίκης με την μπάντα του κατέβηκαν στην Αθήνα για δύο εμφανίσεις στο χαμηλό stage του Bar² των Εξαρχείων.

Ντίνος Σαδίκης - Live 2012 - Bar2

Τελευταία του εμφάνιση στην πρωτεύουσα ήταν το καλοκαίρι στο Alltogethernow Festival, όπου συμμετείχε αρχικά με την μπάντα του με μία αποκαλυπτική ερμηνεία, ενώ έκλεισε το φεστιβάλ παρέα με τον φίλο και συνοδοιπόρο Γιάννη Αγγελάκα και το γνωστό πλέον 3. Στην σκηνή μαζί με τον Ντίνο Σαδίκη θα είναι οι:
Πάνος Παπάζογλου - ηλεκτρική κιθάρα
Sonny Touch - ηλεκτρική κιθάρα
Χρήστος Παππάς - μπάσο
Λάζαρος Πλιάμπας - τύμπανα

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα βίντεο από την εμφάνιση του Ντίνου Σαδίκη και της μπάντας στο στο Bar².


Το 2013 ο Ντίνος Σαδίκης συμμετέχει στους μουσικούς οι οποίοι πλαισιώνουν τον Γιάννη Αγγελάκα στις συναυλίες του ανά την Ελλάδα.

Τον Φεβρουάριο του 2015 θα κυκλοφορήσει ο δίσκος με τίτλο ''Το Γέλιο Των Πολλών ΙΙ'', από την Labyrinth Of Thoughts σε μόλις 400 αντίτυπα σε βινύλιο (280 σε μαύρο και 120 σε πράσινο βινύλιο). Μετά από 10 χρόνια από την κυκλοφορία του δίσκου ''Το γέλιο των πολλών'', το album επαναηχογραφείται για λογαριασμό της Labyrinth of thoughts records, παιγμένο live στο Royal Alzheimer Hall σε παραγωγή των GeorgieBoy & Pan και με μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Σαφώς πιο επιθετική και ηλεκτρική, στην οποία κύριο ρόλο παίζουν οι δύο κιθάρες του group, αφήνοντας πίσω την ηλεκτρονική αισθητική της πρώτης ηχογράφησης. Έτσι, ''Το γέλιο των πολλών ΙΙ'' είναι ίσως τo μοναδικό album που κυκλοφορεί μια δεκαετία μετά την έκδοσή του σε cd για πρώτη φορά σε βινύλιο, αλλά παράλληλα αποτελείται από νέες ηχογραφήσεις των ίδιων κομματιών. Σαν bonus επιλέχθηκαν 2 τραγούδια, το καθένα από τα οποία έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία. Το πανέμορφο ''Απαισιόδοξο τραγουδάκι'' το οποίο κουβαλάει μια «Μολυβένια ιστορία» 20 και πλέον χρόνων καθώς και οι ολοκαίνουριες ''Λαμαρίνες'', γραμμένες από τον Στέφανο Κανελλή, μέλος στα Μαύρα Τηγάνια, group προπομπό των Εν Πλω πίσω στο 1984.

Για αυτή την κυκλοφορία ο Ντίνος Σαδίκης έχει δηλώσει «Δέκα χρόνια μετά την πρώτη ηχογράφησή τους, τα τραγούδια από το «Γέλιο των Πολλών» είχαν πάρει, κυρίως μέσα από τις live εκτελέσεις τους, ένα άλλο ύφος, μια άλλη αίσθηση, περισσότερο ηλεκτρική. Πάνω εκεί μας άκουσε ο Νίκος “Labyrinth” Στυλίδης και πρότεινε να τα ηχογραφήσουμε έτσι ακριβώς όπως τα παίζουμε σήμερα. Ήταν και το καινούργιο τραγούδι «Λαμαρίνες», του Στέφανου Κανελλή, που θέλαμε να καταγράψουμε και όλο αυτό έγινε η αφορμή να μπούμε στούντιο για μια ζωντανή ηχογράφηση». Η ηχογράφηση του δίσκου ''Το Γέλιο Των Πολλών ΙΙ'' έγινε στο Royal Alzheimer Hall της Θεσσαλονίκης στο διάστημα 4 έως 12 Οκτωβρίου του 2014, ζωντανά.

Μετά από αυτή την κυκλοφορία ο Ντίνος Σαδίκης και η μπάντα του θα γυρίσει την Ελλάδα παίζοντας live όπου μπορεί (Αγρίνιο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α).

Ντίνος Σαδίκης και η μπάντα του 2015

Το Σάββατο 7 Μαρτίου του 2015 ο Ντίνος Σαδίκης θα εμφανιστεί στο An Club στην Αθήνα ζωντανά με την μπάντα του.

ntinos sakidis live @ an club 7-3-2015

Την Τρίτη 31 Μαρτίου του 2015 θα παίξουν live στο eigthball στην Θεσσαλονίκη όπου θα παρουσιάσουν όλο το δίσκο ''Το Γέλιο των Πολλών'' και το μεγαλύτερο μέρος τραγουδιών των Εν Πλω αλλά και από το δίσκο ''Μολυβένιες Ιστορίες''.

Τον Αύγουστο του 2017 θα πραγματοποιηθεί το 4ο διήμερο Puλsar Samothraki Art Festival το οποίο έλαβε χώρα στον Πολιτιστικό Χώρο Εργοστάσιο, στην Καμαριώτισσα Σαμοθράκης. Tη Δευτέρα 7 Αυγούστου, ο Ντίνος Σαδίκης επιστρέφει στο Εργοστάσιο, αυτή τη φορά με την μπάντα του, μετά το αξέχαστο για όσους το έζησαν live της ''Γελαστής Ανηφόρας'' το 2013.

dinos_sadikis_and_band

Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου του 2018 ο Ντίνος Σαδίκης θα παίξει live, μαζί με την μπάντα του στα πλαίσια του SKG Festival, στην σκηνή του Gagarin στην Αθήνα.

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου του 2019 ο Ντίνος Σαδίκης με την μπάντα του θα συμμετέχουν στο Wall Festival το οποίο είναι ένα τριήμερο φεστιβάλ μουσικής και άλλων τεχνών που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη και είναι συνυφασμένο με την καλλιτεχνική ζωή της πόλης. Συνοδοιπόροι του Ντίνου Σαδίκη είναι ο Πάνος Παπάζογλου στην ηλεκτρική κιθάρα, ο Χρήστος Παππάς στο μπάσο, ο Λάζαρος Πλιάμπας στα τύμπανα και ο Χρήστος Χαρμπίλας στον ήχο.

Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου του 2019 ο Ντίνος Σαδίκης θα ανέβει για ένα ακόμα μοναδικό live στην σκηνή του eigthball.

2019-11-28 sadikis live at 8ball

Ο Ντίνος Σαδίκης είναι ένα μουσικός με πηγαία έμπνευση, επίκαιρος και εκρηκτικός και έχει τον δικό του κώδικα επικοινωνίας με το κοινό. Πάντα οι ζωντανές εμφανίσεις του, ηλεκτρικές λιτανείες σε αδιευκρίνιστο χωροχρόνο και η μουσική του ένα κράμα από ήχους παραδοσιακούς, ηλεκτρισμένους σκοτεινούς απόηχους ρεμπέτικου με έντονες ψυχεδελικές κιθαριστικές μελωδίες.

DINOS SADIKIS - LIVE


Δισκογραφία

ΜΟΛΥΒΕΝΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (1994)
A1. Η Φαντασία Μου
A2. Παιδικοί Θεοί
A3. Χωρίς Κανόνα
A4. Δεν Ήταν Απαισιόδοξο Τραγουδάκι
B1. Μολυβένιες Ιστορίες
B2. Καθρέφτισμα
B3. Πρέπει Να Μάθω Πια Να Ζω
B4. Η Απόδραση
Β5. Το Ξόδεμα
Ντίνος Σαδίκης ‎- Μολυβένιες Ιστορίες (cd front)

Ντίνος Σαδίκης - Μολυβένιες Ιστορίες (cd)

Ντίνος Σαδίκης ‎- Μολυβένιες Ιστορίες (cd inside)

Ντίνος Σαδίκης ‎- Μολυβένιες Ιστορίες (cd back)

ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ (2005)
1. Ο Χορός
2. Σπασμένο Κέρμα
3. Ο Υπνοβάτης
4. 90-60-90
5. Μια Θάλασσα
6. Είχα Έρωτες
7. Οίδα
8. Πρέπει Ίσως Κάποτε
9. Και Λοιπόν Τι;
10. Τα Σημάδια
11. Modus Vivendi
12. Αντιλαλούν Οι Φυλακές
13. Ο Χορός (Έξοδος)
Ντίνος Σαδίκης - (1995) Το Γέλιο Των Πολλών cd front

Ντίνος Σαδίκης - (1995) Το Γέλιο Των Πολλών cd

Ντίνος Σαδίκης - (1995) Το Γέλιο Των Πολλών cd back

ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΙΙ (2015)
A1. Είχα Έρωτες
A2. Οίδα
A3. Υπνοβάτης
A4. Μια Θάλασσα
A5. Και Λοιπόν Τι
A6. 90/60/90
A7. Αντιλαλούν Οι Φυλακές
B1. Ο Χορός
B2. Τα Σημάδια
B3. Modus Vivendi
B4. Πρέπει Ίσως Κάποτε
B5. Απαισιόδοξο Τραγουδάκι
B6. Λαμαρίνες
B7. Σπασμένο Κέρμα
Ντίνος Σαδίκης - (1995) Το Γέλιο Των Πολλών II_Front

Ντίνος Σαδίκης - (1995) Το Γέλιο Των Πολλών II_back


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου