Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

ΖΩΗ ΤΑΧΑ


Το γκρουπ ''Ζωή Τάχα'' δημιουργήθηκε στα μέσα του 2012 στο Αιγάλεω, λίγο καιρό μετά από το τέλος της πορείας του γκρουπ ''Ωχρά Σπειροχαίτη'' (δες εδώ: ΩΧΡΑ ΣΠΕΙΡΟΧΑΙΤΗ), καθώς κάποια από τα μέλη του, όπως ο τραγουδιστής, αποτελούν και μέλη του νέου γκρουπ.
Όπως δηλώνουν για το νέο αυτό εγχείρημα «Στήσαμε ένα εγχείρημα αναρχικό, αυτοοργανωμένο, πολιτικό, κοινωνικό, μουσικό... μέσα σε έναν κόσμο αντίστασης και αλληλεγγύης ενάντια στον κόσμο των εμπόρων, στον κόσμο της Εξουσίας».

Το όνομα του γκρουπ προέρχεται από την 34χρονη Ζωή Τάχα από τη Λάρισα, η οποία εργαζόταν ως καθαρίστρια σε ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού, και λόγο κάποιας μικροκλοπής όρμησε στο ανοιχτό παράθυρο από τον τέταρτο όροφο του κτιρίου της Αστυνομίας στο κενό όπου και βρήκε το θάνατο. Μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω link για το περιστατικό:
http://zoitaxa.net/?p=1129
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=3644118

Το συγκρότημα Ζωή Τάχα κινείται στα ίδια μονοπάτια όσον αφορά τη μουσική  και τους στίχους που είχε και το γκρουπ ''Ωχρά Σπειροχαίτη''.


Το 2013 θα δώσουν στην δημοσιότητα τα πρώτα δείγματα τους. Πρόκειται για το ''Ηχογράφηση Πρόβας (23.03.2013)''. Ο ''δίσκος'' αυτός περιέχει δέκα συνθέσεις. Το τραγούδι '' Πρόκληση (Παλαιστινιακό)'' είναι σε στίχους του Παλαιστίνιου ποιητή και συγγραφέα Μαχμούντ Νταρουίς (Mahmoud Darwish), το τραγούδι ''Υβριστική ωδή'' και το ''Ορισμός'' είναι σε στίχους του πρόωρα χαμένου ποιητή Νότη Γέροντα, το τραγούδι ''Για μια ελευθερία'' είναι σε στίχους του ποιητή Αλέξη Ασλάνογλου, το ''Ύμνος στον θεό'' είναι σε στίχους του Μπέρτολτ Μπρεχτ, το ''Ο Μιχαλιός'' είναι σε στίχους του  ποιητή Κώστα Καρυωτάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει και ο τίτλος, όλα τα τραγούδια είναι παιγμένα live σε πρόβα τους στο στούντιο. Όπως λέει και η ίδια η μπάντα: «Μετά από 10 περίπου μήνες από τότε που αρχίσαμε το ταξίδι με το καινούργιο σκαρί της «Ζωής Τάχα» εμφανίζουμε ένα πρώτο υλικό με 10 τραγούδια αντιπροσωπευτικά της δημιουργικής μας ταυτότητας. Επιλέξαμε να ηχογραφήσουμε μια πρόβα όπου παίξαμε όλοι μαζί 2 ή 3 φορές το κάθε τραγούδι κρατώντας στο τέλος αυτές τις εκδοχές που άξιζαν να επιβιώσουν. Έχουμε κρατήσει τα όποια λάθη και πάλι από επιλογή. Προτιμήσαμε μια ζωντανή ηχογράφηση των τραγουδιών κι όχι μια στουντιακή εκδοχή τους για διάφορους λόγους, μεταξύ άλλων και η βούλησή μας να ακουστεί από μάς ό,τι και σε μια ζωντανή μας εμφάνιση. Συνεχίζουμε!».

Την πρώτη αυτή ηχογράφηση ''Ηχογράφηση Πρόβας (23.03.2013)'' του γκρουπ  ''Ζωή Τάχα'' μπορείτε να την ακούστε εδώ: http://zoitaxa.net/ixografisi/ηχογράφηση-πρόβας-23-03-2013/.

Την Παρασκευή 5 Απριλίου του 2014 το γκρουπ Ζωή Τάχα  παίξανε live σε συναυλία στoν Θερσίτη (https://thersitis.espiv.net/), στο Ίλιον, σε μια εκδήλωση ενάντια στον πολιτισμό του lifestyle και των εμπορευμάτων.

Στις 10 Μαΐου του 2014 θα παίξουνε live στην κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ στην Θεσσαλονίκη.
Στις 10 Νοεμβρίου του 2014 παίξανε live σε συναυλία στο πάρκο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω.

Στις 10 Ιανουαρίου του 2015 παίξανε live (μαζί με τους ''Πυράκανθος'') στη Βέροια με αφορμή τη συναυλία στο Ελευθεριακό Στέκι Βέροιας.


Τον Απρίλιο του 2015 θα μας δώσουν άλλο ένα δείγμα της δουλειάς τους. Πρόκειται για τρία τραγούδια υπό τον γενικό τίτλο ''Της Κοινότητας Τραγούδια''. Αυτά τα τραγούδια συνοδεύονται από το παρακάτω κείμενο:
«Στο βαθμό που “παράδοση σημαίνει το αιώνιο παρελθόν” δεν μας ενδιαφέρει. Η σχέση μας με τον χρόνο είναι ζωντανή. Και δεν μπορεί να διαχωρίζεται από την προταγματική μας για μια αυτοθεσμισμένη κοινωνία. Έτσι, αντιμετωπίζουμε το παρελθόν ως συσσωρευμένη κοινωνική εμπειρία, ένα αδιάκοπο σύμφυρμα κοινωνικών αποπειρών από τις οποίες μαθαίνουμε τόσο για τα βάθη του υπαρξιακού στοιχήματος όσο και για τις συλλογικές διεξόδους -αλλά και τα αδιέξοδα- σε μια πορεία για την κατάκτηση της ελευθερίας. Στο πλαίσιο αυτό και προσεγγίζοντας την “παράδοση” στα στενά όρια των ηθών και των εθίμων ενός -κατά κύριο λόγο- ετεροθεσμισμένου πολιτισμού τίθεται πάντα το ζήτημα της κριτικής αποτίμησης. Γιατί πιστεύουμε ότι η κριτική είναι αυτή που αποκαθιστά το παρελθόν με όρους παρόντος για να υπονομευτεί ένας τετελεσμένος μέλλοντας. Μέσα στην “παράδοση”, λοιπόν, το σώμα και ο λόγος, η κίνηση και ο χορός είτε θα τρέφονται διαρκώς με τις έτοιμες απαντήσεις της -σκοτώνοντας την όποια βαθιά της ουσία μέσα στην άμωμη ασυλία μιας γραφικής αναπαραγωγής- είτε θα συνδιαλλαγούν με τα ανοιχτά της ερωτηματικά. Σε ό,τι μας αφορά, εμπνεόμενοι από τον τρόπο με τον οποίο έχει τεθεί το θέμα της “παράδοσης” από την “ομάδα παραδοσιακών χορών του Θερσίτη”, προχωρήσαμε στη σύνθεση μερικών τραγουδιών στη βάση της αξιοποίησης των πιο δυνατών μουσικών μορφολογικών στοιχείων συγκεκριμένων “πολεμικών παραδοσιακών χορών”. Κρατώντας ανέπαφο το ρυθμικό μέρος και τον ακουστικό χαρακτήρα -χωρίς να αλλοιώσουμε τον αντίστοιχο δικό μας- συνθέσαμε μουσική και στίχους εκτρέποντας τα “παραδοσιακά αυτονόητα ιερά και όσια” και προσομοιώνοντάς τα στην συγκυρία των δικών μας δημιουργικών αναζητήσεων. Έτσι κι αλλιώς, πέρα από τον πάντα αμφιλεγόμενο χαρακτήρα του “πολιτισμού της παράδοσης” εκείνο που έχουμε αγαπήσει περισσότερο απ' όλα είναι μια δομή κοινωνικοποίησης των δημοτικών τραγουδιών: τραγούδια που τα έχει οικειοποιηθεί μια κοινότητα χωρίς να -ενδιαφέρεται να- γνωρίζει ούτε τον δημιουργό ούτε τις χωροχρονικές καταβολές τους. Αυτή είναι η “μοίρα” που θα ευχόμασταν για τα δικά μας “παραδοσιακά τραγούδια”. Να γίνουν τα τραγούδια των κοινοτήτων που αγωνίζονται για την κατάκτηση της συνείδησης της ελευθερίας. Τραγούδια των κοινών, του αγώνα και της ελευθερίας».

Την δεύτερη αυτή ηχογράφηση του γκρουπ ''Ζωή Τάχα'' με τίτλο ''Της Κοινότητας Τραγούδια'' μπορείτε να την ακούστε εδώ: http://zoitaxa.net/ixografisi/ζωή-τάχα-της-κοινότητας-τραγούδια/.

Το Σάββατο 20 Ιουνίου του 2015 παίξανε live, μαζί με Ξεχασμένη Γενιά (μαθητικό Punk από Κερατσίνι), Πυράκανθο (Hip Hop από Αιγάλεω) και No Name Yet (Κερατσίνι), στην Αυτοοργανωμένη συναυλία στο Σελεπίτσαρι για τα γενέθλια του αναρχικού στεκιού ''Ρεσάλτο'' (http://anarxiko-resalto.blogspot.gr/).

Το 2017 το γκρουπ ''Ζωή Τάχα'' θα συμμετέχει στην συλλογή ''Η Νέα Ανεξάρτητη Ελληνική Rock Σκηνή Νο1'', που κυκλοφόρησε σε 100 αριθμημένα cd, με το τραγούδι ''Πειρατικό''. Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν την συλλογή από το bandcamp αλλά και να την ακούσετε στο youtube στο παρακάτω video.


Το συγκρότημα ''Ζωή Τάχα'' είναι ένα αντιεμπορικό μουσικό (και όχι μόνο) γκρουπ. Αυτά τα χρόνια της ύπαρξής τους έχουν παίξει δεκάδες φορές live μόνο σε αυτοοργανωμένες εκδηλώσεις, σε αντιεξουσιαστικούς χώρους και αυτοοργανωμένες συναυλίες αλληλεγγύης.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα τους αλλά και να διαβάζεται όλα τα ενδιαφέροντα κείμενα και πληροφορίες στην ιστοσελίδα τους εδώ: http://zoitaxa.net.



Δισκογραφία

ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΠΡΟΒΑΣ (2013)
1. Πρόκληση (Παλαιστινιακό)
2. Υβριστική ωδή
3. Αν
4. Το φίδι και η τρύπα
5. Για μια ελευθερία
6. Ύμνος στον θεό
7. Ο Μιχαλιός
8. Ορισμός
9. Στους συντρόφους
10. Πειρατικό

ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ (2015)
1. Πειρατικό
2. Υπόσχεση
3. Μπαϊντούσκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου