Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ


Το συγκρότημα ''Εξαδάκτυλος'' δημιουργήθηκε προς τα τέλη του 1970 στην Αθήνα και διαλύθηκε οριστικά, μετά από διάφορες ανακατατάξεις στην σύνθεσή του, στα μέσα του 1973.

Οι πρώτες live εμφανίσεις του γκρουπ ήταν σε ένα ανοιχτό μαγαζί της Θεσσαλονίκης όπου παίξανε για περίπου είκοσι μέρες.
Η πρώτη σύνθεση του γκρουπ ήταν η εξής:
Δημήτρης Πουλικάκος - Φωνή
Αντώνης Τριανταφύλλου - Μπάσο
Νίκος Δαπέρης - Κιθάρα
G. Lambizi - Κιθάρα

Αυτή η σύνθεση δεν κράτησε για πολύ. Ο Νίκος Δαπέρης έφυγε από την μπάντα και ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος ''Πελόμα Μποκιού'' (Δες εδώ: ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ).

Μετά τις πρώτες ανακατατάξεις η σύνθεση του γκρουπ ήταν η εξής:
Δημήτρης Πουλικάκος - Φωνή
Λεωνίδας Αλαχαδάμης - Ντραμς
Αντώνης Τριανταφύλλου - Μπάσο
Κώστας Δουκάκης - Κιθάρα
Τάκης Ανδρούτσος - Κιθάρα


Ο Δημήτρης Πουλικάκος πριν την δημιουργία του συγκροτήματος ''Εξαδάκτυλος'', ήταν μέλος του συγκροτήματος  MGC από το 1967 έως το 1969. Στο ίδιο γκρουπ έπαιζε και ο Αντώνης Τριανταφύλλου από τον χειμώνα του 1968 έως το καλοκαίρι του 1969.

Η μετέπειτα σύνθεση του γκρουπ ήταν η εξής:
Δημήτρης Πουλικάκος - Φωνή
Νίκος Πολίτης - Κιθάρα
Λεωνίδας Αλαχαδάμης - Ντραμς
Αντώνης Τριανταφύλλου - Μπάσο
Κώστας Δουκάκης - Κιθάρα


Στις αρχές του 1971 θα κυκλοφορήσει το πρώτο τους δισκάκι 45 στροφών με τίτλο ''Τα Παιδιά Είν' Εντάξει / Σε Καλή Μεριά'' που κυκλοφόρησε από την Zodiac. Ο δίσκος συναντά προβλήματα με τη  λογοκρισία της Χούντας και η εταιρεία αναγκάζεται να τον αποσύρει και να τον επανακυκλοφορήσει την ίδια χρονιά αντικαθιστώντας το «προβληματικό» τραγούδι ''Σε καλή μεριά'' με το ''Έχουν κακούς σκοπούς'' που το γκρουπ ηχογράφησε για το σκοπό αυτό. Έτσι κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά με τον ίδιο κωδικό το δισκάκι 45 στροφών με τίτλο ''Τα Παιδιά Είν' Εντάξει / Έχουν κακούς σκοπούς''. 

Τα χρόνια της δράσης τους, ήταν στα χρόνια όπου υπήρχε η δικτατορία της χούντας στην Ελλάδα. Ο στίχος που χρησιμοποιήσε το συγκρότημα ήταν ελληνικός. Όσον αφορά στην λογοκρισία ο Δημήτρης Πουλικάκος έχει δηλώσει: «Λογοκρισία υπήρχε από τη στιγμή που θα έβγαζες δίσκο. Έπρεπε να τους δώσεις τα λόγια και τη μουσική. Γιατί και η μουσική πέρναγε από λογοκρισία. Τώρα, τί είδους λογοκρισία μπορεί να επιβληθεί στη μουσική... Βέβαια μας κόψανε ένα κομμάτι! Ενώ δεν κόψανε, φερ' ειπείν, το “Έχουν Κακούς Σκοπούς”, που είναι φανερό και από τον τίτλο, πού το πάμε, μας κόψανε ένα που λεγόταν “Σε Καλή Μεριά”, που ήταν ένα αυτοσαρκαστικό περισσότερο κομμάτι. Τώρα, ποιός ξέρει, τα μυαλά τους τί σκεφτήκαν. Ούτως ή άλλως, πρόκειται για αρρωστημένες καταστάσεις, να πούμε.».

Την χρονιά του 1971 θα συμμετέχουν στην θρυλική πλέον συλλογή με τίτλο ''Ζωντανοί Στο Κύτταρο - Η Ποπ Στην Αθήνα'' που κυκλοφόρησε από την Zodiac. Σε αυτή την συλλογή το συγκρότημα  ''Εξαδάκτυλος'' συμμετείχε με το τραγούδι ''Το Ξεχασμένο Πηγάδι Καραδοκούσε Το Θύμα Του''. Σε αυτό το τραγούδι ο  Αντώνης Τριανταφύλλου έχει συνθέσει τη μουσική και την βασική δομή των στίχων, που στιχουργικά, διασκεύασε ο Πουλικάκος.


Για το νόημα των στίχων του τραγουδιού ''Το Ξεχασμένο Πηγάδι Καραδοκούσε Το Θύμα Του'', ο Μανώλης Νταλούκας έχει γράψει στο προσωπικό του blogspot ότι  «Το Ξεχασμένο Πηγάδι που ρούφηξε τον Λούλη, συμβόλιζε την χουντική κοινωνία που ρουφούσε τον ανέμελο και εφησυχασμένο Έλληνα. Ο Λούλης πέφτει στο πηγάδι που καραδοκούσε το θύμα του, όπως ακριβώς ο "φιλήσυχος" πολίτης έπεφτε στην παγίδα της συμμορίας των συνταγματαρχών, που από το 1958 καραδοκούσαν τη Δημοκρατία. Ο Λούλης είναι αδύνατον να βγει από το πηγάδι, και όμως, πεθαίνει 64 χρόνων. Το νόημα στους ψυχεδελικούς κύκλους, ήταν φανερό: η ζωή υπάρχει έξω από το πηγάδι του συμβιβασμού. Ο μικροκακόμοιρος, που ζει σύμφωνα με το χουντικό πρέπον, μπορεί να πεθαίνει 64 χρόνων, αλλά είναι από χρόνια, ήδη πεθαμένος.».

Η συλλογή αυτή είχε δώρο ένα 7" βινύλιο με δύο τραγούδια. Ήταν το ''Ο Ανεπρόκοπος'' του γκρουπ ''Εξαδάκτυλος'' και το ''Ο Γέρο-Μαθιός'' των Δάμων & Φιντίας (Δες εδώ: ΔΑΜΩΝ ΚΑΙ ΦΙΝΤΙΑΣ). Το τραγούδι ''Ο Ανεπρόκοπος'' είναι βασισμένο στο γνωστό ''Road ladies'' από το δίσκο ''Chunga’s Revenge'' του Frank Zappa με ελληνικούς στίχους. Όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο της original έκδοσης του δίσκου ''Ζωντανοί στο Κύτταρο'' «πάνω σε μια ιδέα του F. Zappa».


Εκείνη την εποχή το Κύτταρο ήταν ένα μαγαζί που κατ' εξοχήν παίζανε live τα συγκροτήματα ''Socrates drank the conium'' και ''Εξαδάκτυλος''. Μάλιστα τις πιο πολλές φορές, έπαιζε ως support γκρουπ σε αυτά τα συγκροτήματα, το ντουέτο ''Δάμων και Φιντίας'' του Παντελή Δεληγιαννίδη και του Παύλου Σιδηρόπουλου.

Στις 25 Δεκεμβρίου του 1972 το γκρουπ ''Εξαδάκτυλος'' έπαιξε live στην μεγάλη συναυλία του συγκροτήματος ''Socrates Drunk the Conium'' και το γκρουπ ''Πελόμα Μποκιού'' (δες εδώ: ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ) σε μια ιστορική κοινή τους συναυλία στο γήπεδο του Σπόρτιγκ.

Το θρυλικό πλέον συγκρότημα ''Εξαδάκτυλος'' θεωρείται από τα καλύτερα ψυχεδελικά ροκ γκρουπ της δεκαετίας του '70. Μέχρι στις μέρες μας παραμένουν στην ιστορία  ως ένα από τα πιο ζωντανά σχήματα του πρώτου μισού της δεκαετίας του '70. Από την μπάντα έχουν περάσει κατά καιρούς και οι παρακάτω μουσικοί:
Λάκης Διακογιάννης - Σαξόφωνο
Δημήτρης Πολύτιμος - Πλήκτρα,
Δήμης Παπαχρήστου - Κιθάρα,
Γιώργος Φιλιππίδης - Μπάσο.
Οι δύο τελευταίοι, δηλαδή ο Δήμης Παπαχρήστου και ο Γιώργος Φιλιππίδης, το καλοκαίρι του 1972 είχαν αντικαταστήσει τους Κώστα Δουκάκη και Λεωνίδα Αλαχαδάμη που είχαν αποχωρήσει από την μπάντα.


Το γκρουπ ''Εξαδάκτυλος'' διαλύθηκε  στα μέσα του 1973. Αυτά τα λίγα χρόνια ζωής του πρόλαβε να δημιουργήσει μόνο οκτώ τραγούδια. Δυστυχώς το συγκρότημα ''Εξαδάκτυλος'' δεν αξιώθηκε ποτέ να εκδώσει ολόκληρο δίσκο. Πριν την διάλυση του γκρουπ, είχαν ηχογραφήσει τα τραγούδια ''Σκόνη Πέτρες Λάσπη'' και το ''Χτεσινά Τραίνα'', τα οποία δεν κυκλοφόρησαν ποτέ ως ''Εξαδάκτυλος'' αλλά κυκλοφόρησαν με τον πρώτο προσωπικό δίσκο του Δημήτρη Πουλικάκου με τίτλο ''Μεταφοραί Εκδρομαί Ο Μήτσος'' που κυκλοφόρησε το 1976 από την EMI.


Ο Δημήτρης Πουλικάκος μετά το τέλος των ''Εξαδάκτυλος'' δημιούργησε μαζί με τον Δημήτρη Πολύτιμο και  τον Νίκο Πολίτη το γκρουπ ''Αχ Βαχ'' και μετά το τέλος και αυτής της μπάντας  συνέχισε την πορεία του στον χώρο του ελληνικού ροκ τραγουδιού. Ο Λεωνίδας Αλαχαδάμης και ο Κώστας Δουκάκης μετέπειτα σε διαφορετικούς χρόνους πήγαν στο συγκρότημα ''Socrates drank the conium''.

Το 1975 έκανε την πρεμιέρα η ταινία Αλδεβαράν, του Ανδρέα Θωμόπουλου όπου ακούγονται δύο τραγούδια του συγκροτήματος ''Εξαδάκτυλος''.


Μάλιστα στην ταινία Αλδεβαράν παίζει και ο Δημήτρης Πουλικάκος.


Το 2004 στον δίσκο ''Αδέσποτα Σκυλιά'' που κυκλοφόρησε ο Δημήτρης Πουλικάκος περιέχει το τραγούδι ''Διψασμένοι γι’ αγάπη'', ένα instrumental κομμάτι ηχογραφημένο από τους ''Εξαδάκτυλος'', σε μια πρόβα τους στο Κύτταρο, το 1972. Στα φωνητικά συμμετέχει ο Παύλος Σιδηρόπουλος.

Όλα αυτά τα χρόνια από την μακρινή δεκαετία των '70s έως τις μέρες μας τα τραγούδια που άφησε παρακαταθήκη το συγκρότημα ''Εξαδάκτυλος'' έχουν συμπεριληφθεί σε διάφορες συλλογές.


Δισκογραφία

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝ' ΕΝΤΑΞΕΙ / ΣΕ ΚΑΛΗ ΜΕΡΙΑ (1971)
Α. Τα Παιδιά Είν' Εντάξει
Β. Σε Καλή Μεριά


ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝ' ΕΝΤΑΞΕΙ /  ΈΧΟΥΝ ΚΑΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ  (1971)
Α. Τα Παιδιά Είν' Εντάξει
Β. Έχουν Κακούς Σκοπούς


1 σχόλιο: