Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Σάββατο, 20 Ιουλίου 2013

ΟΡΑ ΜΗΔΕΝ


Το συγκρότημα ''Όρα Μηδέν'' ήταν ένα ιδιαίτερο post punk σχήμα με ελληνικό στίχο. Δυστυχώς το συγκρότημα δεν είχε μεγάλη διάρκεια ζωής.
Δημιουργήθηκαν στην Πάτρα τον Οκτώβριο του 1986. Η αρχική σύνθεση του συγκροτήματος ήταν η εξής:
Μαρίνος Σκανδάμης - Βιολί
Νίκος Πισπιρής - Κιθάρα - Τύμπανα
Νίκος Βλαντής - Τύμπανα
Πάνος Παπαχριστόπουλος - Κιθάρα, Πλήκτρα, Φλάουτο
Σάκης Αργυρόπουλος - Φωνή

Ο Νίκος Πισπιρής πριν τους '''Ορα Μηδέν'' ήταν μέλος των συγκροτημάτων ''SS Party'' και ''Ψάθινο Καρότο'' από την Πάτρα.

Τον Νοέμβριο του 1987 παίξανε live σε συναυλία στην Νομική σχολή στην Αθήνα.

Το 1988 κυκλοφορούν μία demo κασέτα με δεκατρία πανκ ροκ τραγούδια. Μετά από αυτήν την demo κασέτα παίξανε live στο ''Εναλλάξ'' club στην Αθήνα.

Το 1989 θα κυκλοφορήσει η πρώτη τους και μοναδική κυκλοφορία. Ήταν το 7'' βινύλιο με τίτλο ''Μόνα Λίζα''. Η ηχογράφηση του έγινε στις 5 Οκτωβρίου του 1988 στην Θεσσαλονίκη στο Rock Studio του Παντελή Δεληγιαννίδη γνωστού και από την συνύπαρξή του με τον Παύλο Σιδηρόπουλο ως ''Δάμων Και Φιντίας'' (Δες εδώ: ΔΑΜΩΝ ΚΑΙ ΦΙΝΤΙΑΣ). Πρόκειται για έναν δίσκο με τρία τραγούδια όπου κυκλοφόρησε από την ανεξάρτητη εταιρεία ''Lazy Dog Records'' και η διανομή του έγινε ως ένθετο του θρυλικού πλέον fanzine ''Rolling Under'', από τη Θεσσαλονίκη, σε 1800 αντίτυπα. Μάλιστα το 7" αυτό είναι η πρώτη κυκλοφορία που έβγαλε σε βινύλιο το ''Rollin' under'', επειδή μέχρι τότε έδινε κασέτες μαζί με το περιοδικό.
Και τα τρία αυτά κομμάτια (Αφήστε Το Κορμί Μου Ήσυχο, Θάνατος Στους Ποιητές, Μόνα Λίζα) πλέον θεωρούνται από τα καλύτερα της ελληνικής σκηνής σε αυτό το είδος. Ο ήχος τους είναι πολύ χαρακρτηριστικός και για αυτόν τον λόγο έχουν μείνει στην ιστορία και στην συνείδηση όλων παρόλο που άφησαν δισκογραφημένα μόνο τρία τραγούδια. Αυτά τα τρία τραγούδια που αποτέλεσαν και την μόνη τους επίσημη κυκλοφορία μπορείτε να τα ακούσετε εδώ: http://lazydogrecords.bandcamp.com/album/--11.


Το συγκρότημα ''Όρα Μηδέν'' διαλύθηκε στις αρχές των ΄90s.

Μετά την διάλυση των ''Όρα Μηδέν'' ο Νίκος Πισπιρής έγινε μέλος του συγκροτήματος ''Petunia Pig'' και μετέπειτα των ''No Logo''.
Σήμερα δύο από τα μέλη τους, ο Νίκος Βλαντής και ο Μαρίνος Σκανδάμης ασκούν την δικηγορία. Ο Μαρίνος Σκανδάμης μάλιστα έγινε Γενικός Γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης - Διαφάνειας και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων!
Ο Σάκης Αργυρόπουλος για κάποια χρόνια ζούσε και εργαζόταν στην Ολλανδία και πλέον επέστρεψε στην Ελλάδα. Όλα αυτά τα χρόνια συμμετέχει σε διάφορες μπάντες με D.I.Y. αντίληψη.

Τραγούδια από το συγκρότημα ''Όρα Μηδέν'' ξανακούστηκαν στο ''The 80s gathering'' στο AN club στην Αθήνα στις 23 Μαρτίου 2012 από τον τραγουδιστή τους, Σάκη Αργυρόπουλο, με την συνοδεία μουσικών από διάφορα συγκροτήματα.


Ήταν μια συνεύρεση πολλών παλιών μουσικών και σχημάτων της ελληνικής πανκ σκηνής της δεκαετίας του '80.


Τον Ιούνιο του 2012 ο Σάκης Αργυρόπουλος κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τίτλο ''Ιστορία χωρίς μυαλό'' από την ''Τυπογραφική Κολλεκτίβα Rotta'' (http://rotta.espivblogs.net/). Αποτελεί μια σειρά από μικρά διηγήματα, αυτο-αναφορικά, σε γλώσσα καυστική με αίσθηση μαύρου χιούμορ, τα οποία έχουν μια σπονδυλωτή δομή.


Το Σάββατο 26 Απριλίου του 2014 (επανα)κυκλοφόρησε ο μοναδικός δίσκου του συγκροτήματος 'Ορα Μηδέν με τίλο ''Μόνα Λίζα'', από την ανεξάρτητη εταιρεία ''Ειρκτή'' (http://www.eirkti.com/). Η κυκλοφορία έγινε σε μόλις 500 αριθμημένα αντίτυπα. Εγώ πήρα το Νο109! Πρόκειται για ένα 7ιντσο βινύλιο σε δυο διαφορετικά χρώματα (μαύρο και κόκκινο διαφανές). Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο τον δίσκο αυτό εδώ: http://eirkti.bandcamp.com/album/-.


Δισκογραφία

DEMO (1988)
1. Σάρκα
2. Μόνα Λίζα
3. Το Παραμύθι
4. Το Καλοκαίρι
5. Αλήθεια
6. Μελωδίες
7. Αφήστε Το Κορμί Μου Ήσυχο
8. Θάνατος Στους Ποιητές
9. Κόλαση
10. Πιρέλλι Ελλάς Α.Ε.
11. Αφιέρωση
12. Einführung
13. Οργανικό

ΜΟΝΑ ΛΙΖΑ (1989)
A. Αφήστε Το Κορμί Μου Ήσυχο
B1. Θάνατος Στους Ποιητές
B2. Μόνα Λίζα

ΜΟΝΑ ΛΙΖΑ (2014)
A. Αφήστε Το Κορμί Μου Ήσυχο
B1. Θάνατος Στους Ποιητές
B2. Μόνα Λίζα
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου