Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΡΟΧΙΑ


Το συγκρότημα "Υπόγεια Τροχιά" είναι ένα ελληνόφωνο ροκ, με post-punk, New wave, και alternative Rock επιρροές, από την Πτολεμαΐδα. Μία πόλη περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη εξ αιτίας της ρύπανσης που δέχεται από τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ. Τους στίχους των τραγουδιών τους γράφει ο τραγουδιστής του συγκροτήματος "Υπόγεια Τροχιά", Σάκης Τσιγγένης.


Το συγκρότημα "Υπόγεια Τροχιά" δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 1984, στην πόλη της Πτολεμαΐδας και τα πρώτα μέλη του γκρουπ ήταν:
Σάκης Τσιγγένης - Φωνή και Μπάσο
Κώστας Νικολαίδης - Τύμπανα
Νίκος Τρυψάνης - Πλήκτρα.
Χάρης Γάγας - Κιθάρα

Κάπου στα μέσα τις δεκαετίας του '80 ο Νικος Τρυψάνης αρθρογραφούσε και συν έκδιδε το φανζιν ''Βρωμιά'' μαζί με τον Μάκη Χρυσοστομίδη. Ήταν ένα έντυπο με ειδήσεις κυρίως από την αμερικανική και τη γιουγκοσλαβική underground rock σκηνή (καθώς ένα από τα μέλη των Υπόγεια Τροχιά σπούδαζε στη Γιουγκοσλαβία).

Μετά από λίγο καιρό την θέση στην κιθάρα πήρε ο Μηνάς Γκίνος και τέλος ο Δημήτρης Πλάκας, ο οποίος έμεινε μέχρι το 1993.


Το 1988 κυκλοφόρησε μία demo κασέτα με οκτώ τραγούδια που ηχογραφήθηκαν στις 30 και 31 Μαΐου στο Studio "Γιώργος κ' Νίκος". Σε αυτήν την κυκλοφορία τα μέλη του γκρουπ ήταν:
Σάκης Τσιγγένης - Φωνή, Μπάσο και Κιθάρα
Κώστας Νικολαίδης - Τύμπανα
Δημήτρης Πλάκας - Κιθάρα
Νίκος Τρυψάνης - Πλήκτρα, Σαξόφωνο, Μπάσο
Το  εξώφυλλο /εσώφυλλο αυτής της κασσέτας δημιούργησε ο ζωγράφος ο Μιμής Δανιηλίδης, όταν ακόμα τότε ήταν φοιτητής στη σχολή καλών τεχνών.

Στις 4 Φεβρουαρίου του 1989 πραγματοποιούν την πρώτη τους live εμφάνιση στην Θεσσαλονίκη, στο στέκι της Φιλοσοφικής, μαζί με το γκρουπ ''Ήταν Είναι Και Θα Είναι'' (δες εδώ: ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ).

Το 1990 κυκλοφόρησε σε λίγα αντίτυπα, ο πρώτος ολοκληρωμένος τους δίσκος, με τίτλο "Υπόγεια Τροχιά''. Ο πρώτος αυτός δίσκος του συγκροτήματος ''Υπόγεια Τροχιά'' κυκλοφόρησε σε βινύλιο από την Θεσσαλονικιώτικη εταιρεία ''Nate Starkman & Son Greece''. Η σύνθεση του συγκροτήματος σε αυτόν τον πρώτο τους δίσκο ήταν η εξής:
Δημήτρης Πλάκας - Κιθάρες
Σάκης Τσιγγένης - Φωνή, Μπάσο και Ρυθμική κιθάρα
Νίκος Τρυψάνης - Πλήκτρα, Alto σαξόφωνο και Μπάσο
Κώστας Νικολαίδης - Τύμπανα και Κρουστά
Η μουσική των τραγουδιών είναι γραμμένη από την Υπόγεια Τροχιά και οι στίχοι από τον Σάκη Τσιγγένη. Η ηχογράφηση του δίσκου έγινε στην Θεσσαλονίκη.

Στις 25 Ιανουαρίου θα παίξουν live στο club cinema στην Πτολεμαΐδα μαζί με άλλα συγκροτήματα της πόλης.

Το 1991 συμμετείχαν στη βιντεοκασέτα συλλογή του ελληνικού rock "The Opticoacousthc Bomb" της "Fifth Dimmension Records" από το Κιάτο. Το συγκρότημα ''Υπόγεια Τροχιά'' συμμετείχαν με τα τραγούδια - video ''Σύστημα'' και ''Κατάσταση Αλοτροιωμένη''.


Την άνοιξη του 1994 ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος "Υπόγεια Τροχιά'' επανακυκλοφόρησε μαζί με (διαφορετικό) ένθετο με τους στίχους των τραγουδιών, από τη "Wipe Out Records".

Εκείνη την περίοδο συμμετείχαν στην θρυλική συλλογή της Wipe Out Records ''Το Μαγικό Βοτάνι''. Το γκρουπ Υπόγεια Τροχιά συμμετείχαν σε αυτή τη συλλογή με το τραγούδι ''Υπόγεια Τροχιά''.


Επίσης την ίδια χρονιά συμμετείχαν και στην συλλογή με τίτλο "Κάτω Από Τον Πορφυρό 'Ηλιο", η οποία περιελάμβανε συγκροτήματα από την Πτολεμαΐδα και κυκλοφόρησε σε συνεργασία των ραδιοεκπομπών "Κλινοσκεπάσματα" και "Φάκελοι Ροκ". Σε αυτή την συλλογή το γκρουπ των Υπόγεια Τροχιά συμμετείχαν με δυο τραγούδια. Αυτά ήταν το ''Φοβάσαι'', το οποίο ηχογραφήθηκε 4κάναλα σε πρόβα του συγκροτήματος και το ''Το Χρώμα Του Θανάτου'', το οποίο είναι από μια συναυλία τους στον ''Ελλήσποντο'' τον Νοέμβριο του 1990 στην Θεσσαλονίκη.
Στην ίδια συλλογή συμμετείχε και το συγκρότημα ''Ένατη Μέρα'' όπου παίζανε ο Δημήτρης Πλακάς και ο Νίκος Τρυψάνης από το συγκρότημα Υπόγεια Τροχιά.


Το 1995 κυκλοφορεί σε βινύλιο ο δεύτερος ολοκληρωμένος δίσκος τους και πάλι από την "Wipe Out Records". Ο δίσκος αυτός φέρει τον τίτλο ''Σημάδια Των Καιρών'' και ηχογραφήθηκε το διάστημα από τον Φεβρουάριο του 1994 έως τον Μάιο του 1994, στην Θεσσαλονίκη.
Αυτός ο δίσκος τους είναι πιο ώριμος από την προηγούμενη δισκογραφική τους δουλειά. Τα μέλη του συγκροτήματος Υπόγεια Τροχιά που πήραν μέρος σε αυτήν την ηχογράφηση ήταν:
Σάκης Τσιγγένης - Φωνή και Κιθάρα
Κώστας Νικολαίδης - Τύμπανα
Νίκος Τρυψάνης - Σαξόφωνο - Μπάσο
Σταύρος Τσιγγένης - Πλήκτρα


Τον Μάρτιο του 1996 συμμετείχαν σε μία ακόμα συλλογή. Ήταν η συλλογή με τίτλο ''Audio cd-18'' που κυκλοφόρησε δωρεάν με το περιοδικό Audio. Η επιλογή των τραγουδιών αυτής της συλλογής έγινε από τον Αργύρη Ζήλο. Το γκρουπ Υπόγεια Τροχιά συμμετείχαν με το τραγούδι ''Στον Κόσμο Της Σιωπής'' από τον δεύτερό τους δίσκο με τίτλο ''Σημάδια Των Καιρών''.

Το 1997 κυκλοφόρησαν οι δύο πρώτοι δίσκοι του συγκροτήματος ''Υπόγεια Τροχιά'' σε ένα cd, με βιβλιαράκι με τους στίχους των τραγουδιών, με τίτλο "Υπόγεια Τροχιά & Σημάδια Των Καιρών".

Το 1998 κυκλοφορεί σε cd αυτή τη φορά ο τρίτος ολοκληρωμένος δίσκος τους και πάλι από την "Wipe Out Records". Ο δίσκος αυτός που είναι και ο τελευταίος τους επίσημος και φέρει τον τίτλο ''Και Πάλι Εμείς''. Ο δίσκος αυτός ηχογραφήθηκε το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 1998 στην Θεσσαλονίκη και πάλι στο ''George Manios Studio''. Τα μέλη του συγκροτήματος Υπόγεια Τροχιά που πήραν μέρος σε αυτήν την ηχογράφηση ήταν:
Σάκης Τσιγγένης - Φωνή και Κιθάρα
Κώστας Νικολαίδης - Τύμπανα
Νίκος Τρυψάνης - Μπάσο
Σταύρος Τσιγγένης - Πλήκτρα


Αυτήν την περίοδο συμμετείχαν και στις συλλογές "Underground 97" και "Underground 98" που κυκλοφόρησαν με το περιοδικό ΠΟΠ + ΡΟΚ  με τα τραγούδια ''Κατάντια'' και ''Σε Έναν Κόσμο'' αντίστοιχα.

Την Άνοιξη του 2000 κυκλοφορήσαν ένα cd περιορισμένης έκτασης με τον τίτλο ''Ίσια Μπροστά''. Αυτό το cd κυκλοφόρησε από το ίδιο το συγκρότημα Υπόγεια Τροχιά και την διανομή την έκαναν από χέρι σε χέρι. Περιέχει ηχογραφήσεις της περιόδου από 1988 έως το 1990.

Υπόγεια Τροχιά - Ελληνικό Ροκ Συγκρότημα

To συγκρότημα ''Υπόγεια Τροχιά'' το διάστημα από το 2001 έως το 2012, εκτός από μερικές επανασυνδέσεις και live που κάνανε, ουσιαστικά το γκρουπ δεν ήταν ενεργό.

Το 2003 ο Νίκος Τρυψάνης (μπάσο) και Σταύρος Τσιγγένης (τύμπανα) συμμετείχαν στην αρχική σύνθεση του συγκροτήματος ''Τελευταίο Σενάριο''.

Στις αρχές του 2012 το συγκρότημα ''Υπόγεια Τροχιά'' αποφάσισε να επιστρέψει και αυτή τη φορά όχι μόνο για κάποια live εμφάνιση όπως στο παρελθόν, αλλά με σκοπό την ολοκληρωτική επανένωσή τους, με πολύ όρεξη για καινούργια πράγματα όπως νέα τραγούδια και άλλα πολλά.
Σε αυτή την επαναδραστηριοποίηση της μπάντας, η σύνθεσή τους αποτελείται από τους:
Σάκης Τσιγγένης - Φωνή και Κιθάρα
Κώστας Νικολαίδης - Τύμπανα
Νίκος Τρυψάνης - Μπάσο και Σαξόφωνο
Σταύρος Τσιγγένης - Πιάνο, Πλήκτρα 
Κωνσταντίνος Τσιγγένης - Κιθάρα.
Πρόκειται δηλαδή για όλα τα παλιά μέλη της μπάντας συν τον Κωνσταντίνο Τσιγγένη που παίζει δεύτερη κιθάρα στο γκρουπ, ο οποίος είναι γιος του Σάκη Τσιγγένη!


Τον Σεπτέμβριο του 2013 συμμετείχαν στην συλλογή με τίτλο ''The Greek Underground Scene'' με το τραγούδι ''Χρώμα''. Οι στίχοι του τραγουδιού είναι βασισμένοι σε ποίημα της Τατιάνας Άψη. Αυτό το τραγούδι είναι η επιστροφή τους στην δισκογραφία ουσιαστικά μετά από 13 σχεδόν χρόνια.
Πρόκειται για μια συλλογή με 15 συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα όπου κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Το τραγούδι ''Χρώμα'' του συγκροτήματος ''Υπόγεια Τροχιά'' μπορείτε να το ακούσετε εδώ: Υπόγεια Τροχιά - Χρώμα.

Το 2014 μπαίνουν ξανά στο στούντιο, Rough Notes Studios στην Θεσσαλονίκη, για να ηχογραφήσουν καινούρια και παλιά ακυκλοφόρητα κομμάτια τους σε παραγωγή και συμμετοχή στην κιθάρα από τον Ασκληπιό Ζαμπέτα, γνωστού από τους The Mushrooms (δες εδώ: THE MUSHROOMS), Τρύπες (δες εδώ: ΤΡΥΠΕΣ), Ghost Note Project (δες εδώ: GHOST NOTE PROJECT).

Το 2014 το γκρουπ ''Υπόγεια Τροχιά'' κλείνει 30 χρόνια ζωής (1984-2014).  Έτσι θέλοντας να το γιορτάσει, κάνει  μια συναυλία, με αρκετούς καλεσμένους, στην αίθουσα εκδηλώσεων Χάρης Αθανασιάδης στην Πτολεμαΐδα, την Τετάρτη 23 Απριλίου του 2014. Μπορείτε να δείτε video από αυτό το live εδώ: 30 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΡΟΧΙΑ.


Στις 15 Μαρτίου του 2015 συμμετείχαν στην συναυλία που έγινα στο Eighball στην Θεσσαλονίκη, για την ταινία «Εδώ δεν υπάρχει Άσυλο» (για την ανεξάρτητη punk, post punk, new wave μουσική σκηνή της Αθήνας στη δεκαετία του '80).


Την Παρασκευή 15 Ιουνίου του 2015, το γκρουπ ''Υπόγεια Τροχιά'' άνοιξε την συναυλία του Αυστραλιανού ροκ συγκροτήματος ''The Dubrovniks'', όπου παίξανε live στο Principal Club Theater στην Θεσσαλονίκη. Σε αυτή την εμφάνισή τους παρουσίασαν ένα σετάκι, όπως είπαν, με τραγούδια απ' όλους τους δίσκους τους, τους τρεις παλιότερους καθώς και αυτόν που ετοιμάζουν εδώ και καιρό.

Τον Ιανουάριο του 2017 θα κυκλοφορήσει σε cd η νέα δουλειά του συγκροτήματος ''Υπόγεια Τροχιά'', με τίτλο ''Σε Καθρέφτη Μαγικό'', η πρώτη τους κυκλοφορία μετά από αρκετά χρόνια (1998). Η κυκλοφορία θα γίνει σε cd από τις εκδόσεις Ιδαλγός. Το cd περιέχει 5 τραγούδια και γκρουπ, όλα καινούρια εκτός από το ''Λαστιχένια Αγάπη'' το οποίο είναι διασκευή του τραγουδιού που είχε συμπεριληφθεί στον δίσκο τους ''Και Πάλι Εμείς'' το 1998. Η διασκευή και ενορχήστρωση του παραπάνω τραγουδιού έγινε από τον Γιάννη Παληό. Να αναφέρουμε ότι στις ηχογραφήσεις για τον δίσκο ''Σε Καθρέφτη Μαγικό'' συμμετέχει στις κιθάρες ο Ασκληπιός Ζαμπέτας, γνωστό από την θητεία του στο συγκρότημα ''Τρύπες'' (δες εδώ: ΤΡΥΠΕΣ).
Η σύνθεση του συγκροτήματος ''Υπόγεια Τροχιά'' σε αυτός τον δίσκο ήταν:
Σάκης Τσιγγένης - Φωνή και Κιθάρα
Νίκος Τρυψάνης - Μπάσο και Σαξόφωνο
Κώστας Νικολαίδης - Τύμπανα
Σταύρος Τσιγγένης - Πλήκτρα
Κωνσταντίνος Τσιγγένης - Κιθάρα

ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΡΟΧΙΑ - greek rock band

Από τον δίσκο ''Σε Καθρέφτη Μαγικό'' μπορείτε να δείτε σε video το τραγούδι ''Μάγος'' παρακάτω.


Μετά την κυκλοφορία του δίσκου ''Σε Καθρέφτη Μαγικό'', το συγκρότημα ''Υπόγεια Τροχιά'' θα πραγματοποιήσει κάποια live για την παρουσίασή του αλλά και την προώθησή του.

Υπόγεια Τροχιά

Το συγκρότημα ''Υπόγεια Τροχιά'' είναι ένα από τα πιο παλιά γκρουπ στον χώρο της ελληνικής (underground) ροκ σκηνής. Όλα αυτά τα χρόνια (όχι πάντα συνεχόμενα), δημιουργούν από την επαρχία, καθώς μένουν όλοι μόνιμα στην Πτολεμαΐδα. Σίγουρα είναι από τις καλύτερες μπάντες που έχει αναδείξει η επαρχία στον χώρο του ελληνικού ροκ. Μπορείτε να επισκεφθείτε το blogspot του γκρουπ Υπόγεια Τροχιά εδώ: http://ypogiatroxia.blogspot.gr/.



Δισκογραφία

ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΡΟΧΙΑ (1988)
A1. Κουφάρι
A2. Πηγή Της Φωτιάς
A3. Κλεμένη Αίσθηση
A4. Το Παιχνίδι Των "Γιατί"
A5. Κοίτα Μπροστά
A6. Περιμένοντας

ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΡΟΧΙΑ (1990)
Α1. Κουφάρι
Α2. Πηγή Της Φωτιάς
Α3. Θύμα
Α4. Ψυχοπάθος
Α5. Φονιάς
Β1. Άγριες Πεταλούδες
Β2. Αρρωστημένες Διαλέξεις
Β3. Το Χρώμα Του Θανάτου
Β4. Κοίτα Μπροστά
Β5. Κλεμένη Αίσθηση
Β6. Το Παιχνίδι Των Γιατί

ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΡΟΧΙΑ (1994) [ΕΠΑΝΑΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ]
Α1. Κουφάρι
Α2. Πηγή Της Φωτιάς
Α3. Θύμα
Α4. Ψυχοπάθος
Α5. Φονιάς
Β1. Άγριες Πεταλούδες
Β2. Αρρωστημένες Διαλέξεις
Β3. Το Χρώμα Του Θανάτου
Β4. Κοίτα Μπροστά
Β5. Κλεμένη Αίσθηση
Β6. Το Παιχνίδι Των Γιατί







ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ (1995)
A1. Κατάντια
A2.  Όλο Θα Χάνομαι
A3. Μια Μέρα
A4. Της Φωτιάς
A5. Στο Κόσμο Της Σιωπής
B1. Υστερικά Ωραίο
B2. Σε Είδα Να Γλυστράς
B3. Μάτια Παιδικά
B4. Μια Πόλη
B5. Σε Έναν Κόσμο

1984-1996, 12 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΝΤΑΝΟΥ ΒΙΟΥ (1996)
1. Υπόγεια Τροχιά (26.8.84, Cine Ολύμπιον, Πτολεμαΐδα)
2. Ο Μαύρος Κύκλος (10.2.85, Club Boa, Πτολεμαΐδα)
3.  Όταν Το Μεγάλο Όνειρο Χαθεί
4. Εξαγνισμός (15.9.87, Πλατεία Πτολεμαΐδας)
5. Το Μικρό Ταξίδι (4.1.89, Κιν/φος Rex, Πτολεμαΐδα)
6. Απειλή (4.2.89, Στέκι ΦΛΣ, Θεσ/νίκη)
7. Το Είδωλο (Αύγουστος 92, Πέτρινο Σχολείο, Πτολεμαΐδα)
8. I Am Not Like Everybody Else (18.4.90, Cine Αχίλλειον, Πτολεμαΐδα)
9. Doom Town (10.9.90, Πλατεία Πτολεμαΐδας)
10. Άτιτλο (22.10.92, Μπορντώ)
11. Blitzkrieg Bop / Beat On The Brat (31.7.93, Ποντοκώμη)
12. Υπόγεια Τροχιά (2.9.94)
13. Weeping Song
14. Should I Stay Or Should I Go (1.9.95, Λανσάνεια, Κοζάνη)
15. Να Με Αγαπάς (26.7.96)
16. Children Of The Revolution
17. No Fun (17.8.96, Λανσάνεια, Κοζάνη)


ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΡΟΧΙΑ & ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ (1997)
1. Κουφάρι
2. Πηγή Της Φωτιάς
3. Θύμα
4. Ψυχοπάθος
5. Φονιάς 
6. Άγριες Πεταλούδες
7. Αρρωστημένες Διαλέξεις
8. Το Χρώμα Του Θανάτου
9. Κατάντια
10. Όλο Θα Χάνομαι
11. Μια Μέρα
12. Της Φωτιάς
13. Στο Κόσμο Της Σιωπής
14. Υστερικά Ωραίο
15. Σε Είδα Να Γλυστράς
16. Μάτια Παιδικά
17. Μια Πόλη
18. Σε Έναν Κόσμο



ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΜΕΙΣ (1998)
1. Πλωτό Ταξίδι
2. Οπτασία
3. Όταν
4. Αργά Κυλάει 
5. Τι Να Μου Πούν
6. Άσπρο Μαύρο Κόκκινο 
7. Λαστιχένια Μου Αγάπη
8. Υγρό Καταφύγιο
9. Παγωνιάς Θηρίο
10. Κακό Σινιάλο



ΊΣΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ (2000)
1. Κουφάρι
2. Η Πηγή της Φωτιάς
3. Κλεμμένη Αίσθηση
4. Το Παιχνίδι των Γιατί
5. Κοίτα Μπροστά
6. Περιμένοντας
7. Κουφάρι
8. Φονιάς
9. Ψυχοπάθος
10. Πηγή της Φωτιάς
11. Θύμα
12. Κοίτα Μπροστά
13. Άγριες Πεταλούδες
14. Το Παιχνίδι των Γιατί
15. Αρρωστημένες Διαλέξεις
16. Το Χρώμα του Θανάτου
17. Φοβάσαι





ΣΕ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΜΑΓΙΚΟ (2017)
1. Μάγος
2. Χρώμα
3. Είδωλο
4. Αλλού ανήκεις
5. Σπίτι σκοτεινό
6. Λαστιχένια αγάπη


1 σχόλιο: