Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012

ΩΧΡΑ ΣΠΕΙΡΟΧΑΙΤΗ


Το συγκρότημα ''Ωχρά Σπειροχαίτη'' δημιουργήθηκε το 1987 στην Αθήνα. Η ονομασία του γκρουπ, ''Ωχρά Σπειροχαίτη'', προέρχεται από ένα βακτήριο που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και προκαλεί τη σύφιλη. 

Οι στίχοι τους είναι καθαρά κοινωνικοπολιτικοί, εκφράζοντας έτσι τις αναρχικές θέσεις τους. Όλες τους οι κυκλοφορίες είναι ανεξάρτητες παραγωγές. Το συγκρότημα ''Ωχρά Σπειροχαίτη'' εμφανιζόταν live όλα αυτά τα χρόνια, μόνο σε αυτοοργανωμένες εκδηλώσεις και διανέμουν τα τραγούδια τους δωρεάν σε αντιεξουσιαστικούς χώρους και αυτοοργανωμένες συναυλίες, υποστηρίζοντας την ανταλλαγή αγαθών χωρίς αντίτιμο και χωρίς καν την απαραίτητη για πολλούς τιμή κόστους. Όπως λένε και οι ίδιοι ''δεν πουλιέται όχι μόνο γιατί δεν φτιάχθηκε για να πουληθεί… αλλά γιατί δεν ανέχεται οτιδήποτε φτιάχνεται για να πουληθεί''. Το υλικό μπορεί να διανέμεται ελεύθερα αλλά έχει κάποιους απαράβατους όρους που θέτει το σχήμα: ''Να μην πουληθεί από κανέναν και καμία, να μην παίξει σε μαγαζιά κάθε είδους, να μην αναπαραχθεί από κανέναν εμπορευματικό, κοινωνικό ή πολιτικό διαμεσολαβητή, να μην χρησιμοποιηθεί ως δεκανίκι ευαισθησίας από κανέναν θεσμικό φορέα''.


Τα πρώτα χρόνια τα τραγούδια του συγκροτήματος ''Ωχρά Σπειροχαίτη'' διανεμόταν με κασέτες χωρίς αντίτιμο σε αντιεξουσιαστικούς χώρους, όπου εκεί δίναν αυτοοργανωμένες συναυλίες.

Το 1997 ηχογράφησαν το πρώτο τους cd με τίτλο ''Ωχρά Σπειροχαίτη'' με τα πρώτα τραγούδια τους που παίζανε στα live τους όλα αυτά τα χρόνια. Περιέχει 20 τραγούδια όπου σε πολλά από αυτά οι στίχοι είναι ποιήματα αλλά και αποσπάσματα από διάφορα κείμενα. Το τραγούδι ''Δερβίσης'' είναι ρεμπέτικο του 1920 σε στίχους του Καρίτση. Το τραγούδι ''Ίων'' πρόκειται για ένα απόσπασμα από την τραγωδία Ίων του Ευριπίδη. Επίσης σε αυτόν τον πρώτο δίσκο τους, το συγκρότημα ''Ωχρά Σπειροχαίτη'', έχει μελοποιήσει και δύο ποιήματα. Αυτά είναι ένα του Laurent Tailhade και ένα του Κώστα Καρυωτάκη. Το ''Βαρκαρόλα'' είναι ποίημα του αναρχικού Γάλλου ποιητή Laurent Tailhade το οποίο και μετέφρασε ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης. Επίσης περιέχονται τα τραγούδια ''Κιθάρες'' και ''Θα Φύγω Μια Μέρα'' που είναι σε στίχους του Γιώργου Οικονομέα!!!

Το 1998 κυκλοφορούν ένα δεύτερο cd, από διάφορες πρόβες του γκρουπ, με 12 τραγούδια που κάποια εξ αυτόν θα συμπεριληφθούν στον επόμενο τους δίσκο, που θα κυκλοφορήσει το 2002.

Το φθινόπωρο του 2002 κυκλοφορούν το τρίτο τους cd (δεύτερο δίσκο τους) με δέκα τραγούδια. Εδώ έχουν μελοποιήσει Νάνο Βαλαωρίτη με το τραγούδι ''Κάποιος'' (μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: http://favorite-greek-poems.blogspot.gr/2014/06/blog-post_19.html), Οδυσσέα Ελύτη με το τραγούδι ''Το Τραγούδι Της Μαρίας - Νεφέλης'', Φώτη Αγγουλέ με το τραγούδι ''Ναγκασάκι''  (μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: http://favorite-greek-poems.blogspot.gr/2015/01/blog-post_7.html), Μπέρτολτ Μπρέχτ με το τραγούδι ''Το Τραγούδι Των Κανονιών (Cannon Song)'', Νίκο Καρούζο με το τραγούδι ''Θεραπευτική Αγωγή'', Thomas S. Elliot με το τραγούδι ''Οι Κούφιοι Άνθρωποι'', Τίτο Πατρίκιο με το τραγούδι ''Μόνο Σε Μένα''.

Το τραγούδι του T.S. Eliot ''Οι Κούφιοι Άνθρωποι'' έγινε ένα υπέροχο βίντεο από την ομάδα ''ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ - Υπόγειες Κινηματογραφικές Παραγωγές'' που μπορείτε να το δείτε παρακάτω.


Τον Νοέμβριο του 2002 συμμετείχαν με το τραγούδι ''Αόρατη Μέρα'' στην ανεξάρτητη συλλογή με τίτλο ''+Τεχνία-'' όπου κυκλοφόρησε σε μόλις 5000 αντίτυπα.


Τον Μάρτιο του 2010 κυκλοφορούν το τελευταίο τους cd, με τίτλο και πάλι το όνομά τους. Περιέχει 8 τραγούδια. Το ''Modus Vivendi'' είναι σε στίχους του ποιητή Νίκου - Αλέξη Ασλάνογλου. Επίσης έχουν μελοποιήσει στίχους του Τίτου Πατρίκιου (Προσχέδια Για Την Μακρόνησο Ι, ΙΙ, V).


Το είδος της μουσικής που έπαιζε το συγκρότημα ''Ωχρά Σπειροχαίτη'' δεν μπορεί να μπει σε κάποιο καλούπι και δεν κατηγοριοποιείται σε κάποιο είδος. Είχαν πάντα ένα φανατικό κοινό, όπου τους ακολουθούσε πιστά, όπου και να παίζανε και γέμιζαν πάντα ασφυκτικά τον χώρο.

Στις 20 Μαρτίου 2011 τα συγκρότημα ανακοινώνει το τέλος του:

''Η Ωχρά Σπειροχαίτη δεν υπάρχει πια.
Αυτή η ανακοίνωση δεν μας γεμίζει χαρά αλλά ούτε και λύπη. Πρόκειται για μια ώριμη απόφαση.
Μετά από πάρα πολλά χρόνια παρέας, μουσικής ομάδας, sui generis πολιτικής συλλογικότητας, υπαρξιακού συγχρωτισμού κλείνουμε έναν κύκλο της ζωής μας – μαζί και χώρια ο καθένας για τον εαυτό του. Έναν μεγάλο, ουσιαστικό και ανεκτίμητο κύκλο βιωμάτων και εμπειριών. Μια δυνατή παρακαταθήκη ζωής. Κι όχι με τη στείρα προσέγγιση της εγωιστικής αυτοπραγμάτωσης. Αλλά με την προσέγγιση της συγκίνησης που καταργούσε τα όρια τα δικά μας και των Άλλων και γινόταν ένα διαβατήριο σχέσεων, ανοιχτών, αμοιβαίων, βαθιά αλληλέγγυων.

 Ένα εγχείρημα που μας πήγε πολύ πιο πέρα από όσο φανταζόμασταν και που, από ένα σημείο και πέρα, πάψαμε να υπολογίζουμε ως όριο.
 Οι λόγοι του τέλους δεν αφορούν επ’ ουδενί μια διαπραγμάτευση των συλλογικών μας αξιών. Είμαστε αταλάντευτοι στις αρχικές μας επιλογές είτε κάποιος θα μπορούσε να μας λοιδορεί είτε να μας τιμάει γι’ αυτό. Θεωρούμε ότι η μεγάλη μας αγάπη για την μουσική, η μεγάλη μας εκτίμηση στη δύναμη του συλλογικού μέσου – για την καταστροφή αυτού του άθλιου πολιτισμού και την ανοικοδόμηση απελευθερωτικών σχέσεων – οδήγησε στην παραγωγή και την στήριξη ενός έργου που συνειδητά δεν εντάξαμε ποτέ στην καπιταλιστική Ύβρι, στην εμπορευματική δικτατορία, στα θεαματικά τσίρκο. Και, αν υπάρξει κατά μόνας ή επιμέρους συνέχεια στο μέλλον, τότε θα είναι φυσική προέκταση αυτής της συνειδητής επιλογής.

 Διαγράψαμε μια μεγάλη τροχιά – περισσότερες από 20 περιστροφές γύρω από τον ήλιο – στην οποία δοκιμάστηκε και ο πυρήνας των μεταξύ μας σχέσεων, που πάντοτε όριζαν ένα σημείο εκκίνησης και το εχέγγυο για ένα δημιουργικό πεδίο. Σε αυτό ακριβώς το σημείο αναγνωρίζουμε τους λόγους του τέλους. Αντιπαλέψαμε την αναπόδραστη φθορά του χρόνου, τις αμείλικτες προσωπικές πραγματικότητες που, στο βαθμό που δεν συναντιούνταν, επίμονα ασκούσαν φυγόκεντρες δυνάμεις σε επίπεδο υπαρξιακών προκρίσεων και προτεραιοτήτων. Κάποια στιγμή δεν μπορούσαμε πλέον να ανταποκριθούμε και να υποστηρίξουμε αυτό που η ωχρά σπειροχαίτη είχε γίνει. Ψηλαφίσαμε και αναγνωρίσαμε και ένα όριο του συλλογικού, στο οποίο εγκλωβίζονταν πλέον οι προσωπικές δυνατότητες και το οποίο πρέπει να γίνει σεβαστό.
 Αφήνουμε το κατατεθειμένο έργο μας να κάνει τον κύκλο του με όλες τις πολιτικές συνδηλώσεις, που με φροντίδα το θωρακίσαμε, και ευχαριστούμε από βάθος καρδιάς όλες και όλους που μοιραστήκαμε μαζί τις στιγμές αυτής της διαδρομής.

 Η συγκίνησή μας για όλες εκείνες τις σχέσεις που κερδίσαμε στο μεγάλο αυτό ταξίδι είναι ανείπωτη. Χωρίς υπερβολές, νιώθουμε πολύ τυχεροί άνθρωποι. Ξέρουμε ότι στο δρόμο τού «να πράττουμε αυτά που πρεσβεύουμε» κάναμε πολλά λάθη. Αλλά ήμαστε ειλικρινείς. Αυτό νιώθουμε ότι δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει. Όπως και την γονιμότητα των αμοιβαίων μας στιγμών. Χωρίς κοινό, χωρίς καλλιτέχνες, χωρίς αποστάσεις, μέσα σε ένα αδιαχώριστο Εμείς. Όλοι και όλες.

 Η Ιστορία συνεχίζεται στους δρόμους, στις ζωντανές μας καρδιές, στις δυνατές μας αγκαλιές, στις απίθανες φωνές μας… που ξέρετε εσείς…«όταν ψιθυρίζουνε μαζί είναι ήσυχες κι ανόητες».

 Ας είμαστε συνεπείς στα ραντεβού μας.
 Τα λέμε…

 Βλάσης, Κώστας, Μανόλης, Παναγιώτης, Χάρης"

Ο τραγουδιστής του γκρουπ ''Ωχρά Σπειροχαίτη'', μετά την διάλυση του, θα δημιουργήσει το γκρουπ ''Ζωή Τάχα'' (δες εδώ: ΖΩΗ ΤΑΧΑ). Μπορείτε να δείτε πληροφορίες στο site του εδώ: http://zoitaxa.net/. Το γκρουπ ''Ζωή Τάχα'' μοιράζονται κοινά μέλη με το συγκρότημα Ωχρά Σπειροχαίτη, ενώ και η μουσική τους κινείται στα ίδια μονοπάτια, μουσικά και στιχουργικά.Δισκογραφία

ΩΧΡΑ ΣΠΕΙΡΟΧΑΙΤΗ (1997)
1. Εσωτερική Διαδρομή
2. Βαρκαρόλα
3. Αθήνα
4. Στο Χωριό Πριν Το Γλέντι
5. Ορέστης
6. Ρέκβιεμ Για Τον Νίκο
7. Μπροστά Στην Πύλη
8. Εθνικά Ιδεώδη
9. Μπαλάντα Για Μια Λυπημένη Χώρα
10. Δειλινό Νοτισμένο
11. Κιθάρες
12. Θα Φύγω Μια Μέρα
13. Περιθώριο
14. Διάβασέ Με Απ' Την Αρχή
15. Δερβίσης
16. Αλβανικό
17. Καπετάν Σαφάκας
18.  Ίων
19. Οι Στίχοι
20. ...


ΩΧΡΑ ΣΠΕΙΡΟΧΑΙΤΗ (1998)
1. Μόνο Σε Μένα
2. Bayerland
3. Κάποιος
4. Η Μοναξιά Του Δημόκριτου
5. Απλά Και Μόνο Αληθινά
6. Πρόκληση Στον Ηγεμόνα
7. Να Γαληνεύεις Καθώς Τραντάζεσαι
8. Κούφιοι Άνθρωποι
9. Το Τραγούδι Της Μαρίας-Νεφέλης
10. Ναγκασάκι
11. Θεραπευτική Αγωγή
12. Cannon Song

ΩΧΡΑ ΣΠΕΙΡΟΧΑΙΤΗ (2002)
1. Φωνές Από Άχυρο
2. Να Γαληνεύεις
3. Κάποιος
4. Το Τραγούδι Της Μαρίας Νεφέλης
5. Ναγκασάκι
6. Το Τραγούδι Των Κανονιών (Cannon Song)
7. Θεραπευτική Αγωγή
8. Οι Κούφιοι Άνθρωποι
9. Με Λες Επίθεση
10. Μόνο Σε Μένα
ΩΧΡΑ ΣΠΕΙΡΟΧΑΙΤΗ (2010)
1. Τα Χρώματα
2. Modus Vivendi
3. Η Πομπή
4. Είπα Να Ζω
5. Προσχέδια Για Την Μακρόνησο Ι
6. Προσχέδια Για Την Μακρόνησο ΙΙ
7. Προσχέδια Για Την Μακρόνησο V
8. Του Μπάρμπα Γιάννη Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου