Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017

SOUTH OF NO NORTH

South Of No North_band logo

Το συγκρότημα "South Of No North" σχηματίστηκε στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του '80. Πρόκειται για ένα ελληνικό αγγλόφωνο ροκ συγκρότημα που ο ήχος του κινούνταν σε dark wave μονοπάτια. Το όνομα της μπάντας προέρχεται από τον ομώνυμο τίτλο βιβλίου του Charles Bukowski (στην Ελλάδα μεταφράστηκε και πρωτοκυκλοφόρησε το 1982 με τον τίτλο "Ιστορίες μια θαμμένης ζωής" από τις εκδόσεις Οδυσσέας).

Ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 1983. Οι πρώτες πρόβες γινόντουσαν σε ένα παλιό δυόροφο σπίτι σε ένα στενάκι κάπου κοντά στην πλατεία Αμερικής. Σε αυτόν τον χώρο κάνανε πρόβες πολλά από τα συγκροτήματα αυτής της εποχής και ήταν κοινός τόπος συνάντησης. Σε αυτόν τον χώρο θα κάνει τις πρόβες του το γκρουπ έως το 1989.

Η αρχική σύνθεση της μπάντας "South Of No North" αποτελείται από τους παρακάτω:
Ανδρέας Γρηγοριάδης - Φωνή
Μιχάλης Κράλλης - Κιθάρα
Γιώργος Κουλούρης - Μπάσο
Φοίβος Περγαλιώτης - Τύμπανα

South Of No North_1984

Ο Γιώργος Κουλούρης και ο Μιχάλης Κράλλης γνωρίζοντας από το σχολείο. Και οι δυο τους ήταν μέλη του συγκροτήματος Psychomafia. Ο Φοίβος Περγαλιώτης ήταν μέλος του συγκροτήματος ''Ex Human''.

Λίγο καιρό μετά την δημιουργία της μπάντας "South Of No North και μετά τις πρώτες τους πρόβες, θα ηχογραφήσουν ένα demo, με τέσσερα τραγούδια σ' ένα μικρό στούντιο τετρακάναλο, και στη συνέχεια ήρθανε σ' επαφή με την Creep records για να συμφωνήσουν για την κυκλοφορία ενός δίσκου.

Το Μάρτιο του 1984 στο Λύκειο της Γκράβας, θα παίξανε για πρώτη φορά live μπροστά στο κοινό μαζί με τα γκρουπ ''Yell-O-Yell'', ''Villa 21'' (δες εδώ: VILLA 21), ''Art of Parties'' και ''Metro Decay'' (δες εδώ: METRO DECAY) σε μια συναυλία με πολύ κόσμο και πολύ ένταση.

South of No North live στη Γκράβα

Μετά το πρώτο αυτό live θα συνεχίσουν μέσα στην ίδια χρονιά δίνονταν ακόμα κάποια live όπως αυτό στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου στου Ζωγράφου. Την χρονιά του 1984 αλλά και την επόμενη του 1985 θα συγκρότημα South of No North θα έχει μια πολύ έντονη συναυλιακή δράση και θα εμφανιστεί σε χώρους όπως το Κύτταρο, το Ροντέο, το Αν club αλλά και στην Μουσική Αποθήκη και το Χαμάμ. Να αναφέρουμε ότι στις 15 Ιανουαρίου του 1985 θα ανέβουν σκηνή του Rodeo και στις 16 Μαρτίου του 1985 θα παίξουν live στο Πήγασος Club μαζί με το γκρουπ ''Villa 21''.


Το 1985 θα κυκλοφορήσει ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος "South Of No North" με τίτλο "Lacrimae Christi" από την "Creep Records", κυκλοφόρησε σε 1000 αντίτυπα και στις μέρες μας είναι ένας από τους σπάνιους δίσκους της ανεξάρτητης ελληνικής ροκ σκηνής. Ο πρώτος αυτός δίσκος ηχογραφήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1984 και περιελάμβανε εννέα συνθέσεις της μπάντας και ηχητικά κινείται σε dark wave ήχους με new wave πινελιές. Από τον δίσκο ''Lacrimae Christi'' ξεχωρίζουν τα τραγούδια ''Fear'', ''10000 eyes'' και ''Lacrimae Christi'' χωρίς τα υπόλοιπα να υστερούν σε τίποτα.

Ο δίσκος ''Lacrimae Christi'' αποτελεί μία από τις παραγωγές εκείνες που έμοιαζαν με ένα σημάδι ότι τα πράγματα στην εγχώρια ροκ σκηνή γίνονταν λιγάκι πιο σοβαρά. Αυτό είχε να κάνει κυρίως με τις παραγωγές της ετικέτας Creep γενικότερα, που έδειχναν να αποδεικνύουν ότι μέσα από μία σοβαρή προσπάθεια μπορούν να βγουν αξιόλογα πράγματα και να δημιουργηθεί μία πολυπόθητη σκηνή που να συσπειρώνει γύρω της το σκόρπιο ενδιαφέρον του ροκ ακροατηρίου στη χώρα μας.

Το 1986 θα κυκλοφορήσει ο δεύτερος δίσκος του γκρουπ "South Of No North" με τίτλο "Fell Frozen", από την "Creep Records". Ο δίσκος περιέχει επτά συνθέσεις της μπάντας. Οι στίχοι του τραγουδιού "Anabelle Lee" είναι βασισμένοι στο ομότιτλο ποίημα του Edgar Alan Poe. Ξεχωρίζουν τα τραγούδια ''Fell Frozen'' και ''Annabelle Lee''. Πρόκειται για έναν εναλλακτικό ροκ δίσκο με dark wave στοιχεία. Ο δίσκος ''Fell Frozen'' σχεδόν 25 χρόνια αργότερα συμπεριλήφθηκε στους 20 καλύτερους δίσκους των '80s στην ειδική έκδοση του Sonik με τίτλο ''Μισός Αιώνας Ελληνικό Ροκ - Από τα '60s στα '00s''.

South Of No North - greek dark wave band

Λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του δίσκου θα έρθει το κλείσιμο της "Creep Records" και ο δίσκος ''Fell Frozen'' ήταν ο τελευταίος που κυκλοφόρησε από αυτή την ιστορική πλέον εταιρεία.

Την Κυριακή 16 Μαρτίου του 1986 το γκρουπ των ''South of No North'' θα παίξει live στο Mad Club μαζί με το συγκρότημα ''Fear Condition''. Επίσης την ίδια χρονιά, στον ίδιο χώρο, θα παίξουν μαζί με τα γκρουπ ''The Last Drive'' και ''Stained Veil''

Το 1987 θα προστεθούν στα πλήκτρα ο Μάκης Μπιθιμήρης και ο Βασίλης Κράλλης, αδερφός του Μιχάλη, εμπλουτίζοντας το εύρος της μουσικής του γκρουπ. Πλέον η σύνθεση του γκρουπ, έως και την διάλυσή τους στις αρχές των '90s ήταν η εξής:
Ανδρέας Γρηγοριάδης - Φωνή
Μιχάλης Κράλλης - Κιθάρα
Γιώργος Κουλούρης - Μπάσο
Φοίβος Περγαλιώτης - Τύμπανα
Μάκης Μπιθιμήρης - Πλήκτρα
Βασίλης Κράλλης - Πλήκτρα

Στις 13 Μαρτίου του 1987 το συγκρότημα ''South of No North'' θα παίξει live στο Muswell's Pub στην Αθήνα και στις 17 Σεπτεμβρίου θα εμφανιστούν live στο Club 17 στο Κιάτο μαζί με το γκρουπ ''Συμμορία''.

Τον Οκτώβριο του 1987 η μπάντα ''South of No North'' ηχογράφησε ένα demo με τέσσερα κομμάτια, υλικό που θα αποτελούσε βάση για το επόμενο άλμπουμ του γκρουπ.

Με την είσοδο του 1988 και συγκεκριμένα στις 9 Ιανουαρίου το γκρουπ θα παίξει live στην Μουσική Αποθήκη.


Το καλοκαίρι του 1988 θα συμμετέχουν σε μια συναυλία που έγινε στην Πρέβεζα μαζί με το συγκρότημα The Last Drive. Επίσης το ίδιο καλοκαίρι θα παίξουνε live στο Βεάκειο σε πλαίσιο εκδηλώσεων του Δήμου Πειραιά.

Το 1989 θα αλλάξουν τον χώρο που κάνουν τις πρόβες τους και θα πάνε από την πλατεία Αμερικής στο Χαλάνδρι σε ένα υπόγειο μιας καινούριας οικοδομής.

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου του 1989 το συγκρότημα ''South of No North'' θα ανέβει στην ιστορική σκηνή του An Club στα Εξάρχεια.

Το 1989 θα κυκλοφορήσει ο τρίτος δίσκος του γκρουπ ''South of No North'' με τίτλο ''South of No North''. Αυτή την φορά, μετά το κλείσιμο της "Creep Records", ο δίσκος θα κυκλοφορήσει από την Wipe Out Records. Αυτός ο δίσκος πούλησε εκείνη την εποχή 2000 αντίτυπα. Ο δίσκος περιέχει επτά ατμοσφαιρικά σκοτεινά μελωδικά κομμάτια που είχαν ηχογραφηθεί στο Blue Moon Studio, του Χρήστου Μανωλίτση στα Βριλήσσια. Να αναφέρουμε ότι στο τραγούδι ''The House Of Breath'' συμμετέχει στις κιθάρες ο Fill Scars από το γκρουπ ''Yell–O–Yell'' και φωνητικά σε δυο τραγούδια (''Sha La La'' και ''Silver Rain'') η Κατερίνα Neufelt.

Από πολλούς ο τρίτος αυτός ομώνυμος δίσκος θεωρείται ο καλύτερος δίσκος του γκρουπ, στην ίσως ποιο δημιουργική τους φάση και έχει μείνει στην ιστορία του εγχώριου ροκ ως ένα ξεχωριστός και μοναδικός στο είδος του δίσκος.

South Of No North_ελληνικό ροκ συγκρότημα

Από τον δίσκο ''South of No North'' ξεχώρισε το τραγούδι ''Sha La La'' το οποίο είχε και εμπορική επιτυχία.

Στις 19 Μαΐου του 1990 το γκρουπ ''South of No North'' θα συμμετέχει σε μια μεγάλη συναυλία που έγινε στην Γεωπονική Σχολή και συμμετείχαν τα συγκροτήματα ''The Last Drive'', Villa 21'', ''Panx Romana'', ''Slow Motion'', ''In Trance 95'' και ''Deus Ex Machina''.


Η τελευταία συναυλία εκείνης της πρώτης εποχής – περιόδου του γκρουπ δόθηκε ένα πρωινό στο Ζάππειο μαζί με τα συγκροτήματα The Last Drive και Villa 21 κάπου στα 1990.

Ο τέταρτος και τελευταίος δίσκος του γκρουπ ''South of No North'' κυκλοφόρησε το 1992 με τίτλο ''Rajah''. Ο δίσκος αυτός κυκλοφόρησε πάλι από την "Wipe Out Records" και περιελάμβανε ακυκλοφόρητα κομμάτια τα οποία είχαν ηχογραφηθεί από το 1985 έως το 1991 και επανεκτελέσεις των τραγουδιών τους ''Annabell Lee'' και ''10.000 Eyes''.

Κάπου εκεί στα 1992 το γκρουπ ''South of No North'' διαλύθηκε ή καλύτερα μπήκε στον πάγο.


Πριν την διάλυση του γκρουπ ''South of No North'' υπήρχε ήδη έτοιμο υλικό το οποίο δεν κυκλοφόρησε εκείνη την εποχή.

Να αναφέρουμε ότι στα χρόνια της ενεργού περιόδου δράσης του γκρουπ ''South of No North'' είχε μια ξεχωριστή στιγμή καθώς είχε παίξει, στις 4 Μαΐου του 1989, ως support band σε συναυλία του Nick Cave And The Bad Seeds στο Ρόδον. Επίσης στην σκηνή του Ρόδον θα παίξουν και με το γκρουπ Metro Decay σε μια άλλη συναυλία όταν η ανεξάρτητη ροκ σκηνή είχε πλέον αποκτήσει το δικό της δυναμικό κοινό.

Επίσης λίγο πριν το κλείσιμο της αυλαίας του γκρουπ είχαν προβληθεί και την εκπομπή της ΕΤ2 Studio4 και παρακάτω μπορείτε να δείτε και video για το τραγούδι ''The house of breath''.


Το συγκρότημα ''South of No North'' είχε καταφέρει να έχει έναν πολύ δυνατό πυρήνα ακροατηρίου. Να αναφέρουμε ότι στις συναυλίες που έδινε η μπάντα δεν έπαιζε καθόλου διασκευές παρά μόνο δικά τους κομμάτια. Ένα από τα χαρακτηριστικά του ήταν ότι στα σχεδόν δέκα χρόνια της ύπαρξης της μπάντας δεν υπήρχαν αποχωρήσεις μελών και η σύνθεση έμεινε η ίδια από την αρχή μόνο με την προσθήκη των δυο μελών πίσω από τα πλήκτρα.

Το 1992 μετά την διάλυση του γκρουπ  ο Γιώργος Κουλούης και ο Φοίβος Περγαλιώτης δημιούργησαν την μπάντα ''Rock Xerox'' που κράτησε έως το 1995.

Τον Μάιο του 1997 θα κυκλοφορήσει το τεύχος 219 του περιοδικού Ποπ + Ροκ όπου θα περιλαμβάνει σε cd την συλλογή ''Εναλλακτικοί Rock Δρόμοι'' όπου το συγκρότημα ''South Of No North'' θα συμμετέχει με το τραγούδι ''Annabelle Lee'' που είχε συμπεριληφθεί στον δίσκο ''Fell Frozen''.


Τον Σεπτέμβριο του 2003, μετά από σχεδόν 10 χρόνια που είχαν ρίξει αυλαία, θα ξαναπαίξουν live στο φεστιβάλ Elfentanz στο Gagarin 205.  Η σύνθεση της μπάντας σε αυτό το live είχε διαφοροποιηθεί από την αρχική με την διαφορά ότι στην θέση του τραγουδιστή Ανδρέα Γρηγοριάδη ήταν ο αδερφός του Δανιήλ Γρηγοριάδης και είχε προστεθεί επιπλέον ο Λεωνίδας Χρονόπουλος στην κιθάρα .

Το 2004 ο δίσκος ''Lacrimae Christi'' που ήταν ο πρώτος δίσκος του γκρουπ South Of No North θα επανακυκλοφορήσει για πρώτη φορά σε cd από την ''Dead Scarlet Records''. Η κυκλοφορία αυτή έγινε με Digital remastering σε 1000 αντίτυπα.

Το 2007 ήρθε η ώρα για την επανακυκλοφορία σε cd του δεύτερου δίσκου του γκρουπ ''South Of No North'' με τίτλο ''Fell Frozen'' και πάλι από την ''Dead Scarlet Records''. Σε αυτή την κυκλοφορία εκτός από τα τραγούδια που είχαν συμπεριληφθεί στον δίσκο υπάρχει και ένα video με το τραγούδι ''Fell Frozen'' όπου μπορείτε να δείτε παρακάτω.


Το 2008 θα συνεχίσει η επανακυκλοφορία της δισκογραφίας του γκρουπ σε cd. Αυτή την χρονιά θα κυκλοφορήσει σε cd ο δίσκος ''South Of No North'' και πάλι φυσικά από την ''Dead Scarlet Records''. Η έκδοση του cd περιλαμβάνει και δύο video από τα τραγούδια ''Pro Cabaret'' και το ''Sha La La'' αλλά και ένα παραπάνω τραγούδι από ότι υπήρχε στην αρχική έκδοση του βινυλίου. Πρόκειται για το ''Simply Betrayed'' ένα τραγούδι που προοριζόταν για το πέμπτο album που δεν κυκλοφόρησε ποτέ.


Το 2010 θα ολοκληρωθεί η επανακυκλοφορία σε cd όλως των δίσκων του γκρουπ ''South Of No North'' καθώς θα κυκλοφορήσει ο τέταρτος και τελευταίος δίσκος με τίτλο ''Rajah'' που είχε πρωτοκυκλοφορήσει σε βινύλιο το 1992. Σε αυτή την έκδοση υπάρχει ένα επιπλέον τραγούδι από ότι υπήρχε στην αρχική έκδοση. Πρόκειται για το ''The Hand Of Glory'' που ηχογραφήθηκε live το 2004.

Το 2015 θα επανακυκλοφορήσουν μετά από τόσα χρόνια και πάλι σε βινύλιο 180gr όλοι οι δίσκοι (και οι τέσσερις) του γκρουπ South Of No North. Η κυκλοφορία έγινε από την ''Dead Scarlet Records'' σε 200 αντίτυπα για τον κάθε δίσκο.

Επίσης την ίδια χρονιά του 2015 όλοι οι δίσκοι κυκλοφόρησαν και ως box set με 4lp και με ένα 7ιντσο δισκάκι με δυο τραγούδια από την μπάντα ''Psychomafia'' που είχαν ο Γιώργος Κουλούρης και ο Μιχάλης Κράλλης λίγο πριν την δημιουργία του γκρουπ South Of No North Επίσης το box set αυτό περιλαμβάνει και ένα dvd με την πρώτη καταγεγραμμένη βιντεοσκόπηση του γκρουπ και 50σέλιδο booklet. Και αυτή η κυκλοφορία έγινε από την ''Dead Scarlet Records'' σε 300 αριθμημένα αντίτυπα, με remastering των master tape από τον Χρήστο Μανωλίτση δηλαδή τον ίδιο άνθρωπο που βρισκόταν πίσω από την κονσόλα του στούντιο τότε και συνεπώς γνωρίζει όσο κανείς τον ήχο των South Of No North. Όπως αναφέρει και η εταιρεία για αυτή την έκδοση αυτού του box set «Η έκδοση αυτή αποτελεί φόρο τιμής σε ένα από τα πιο αγαπημένα γκρούπ της εγχώριας dark wave σκηνής και της υποκουλτούρας της δεκαετίας του 1980».


To 2016 θα δημιουργηθεί το συγκρότημα ''Overalt?'' από δυο από τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος ''South Of No North''. Πρόκειται για τον Γιώργο Κουλούρη στο μπάσο και τον Φοίβο Περγαλιώτη στα τύμπανα. Επίσης οι δύο τους είναι μέλη του ροκ συγκροτήματος ''Dreamline'' το οποίο έχει κυκλοφορήσει τρεις δίσκους μέχρι και σήμερα. Η μπάντα ''Overalt?'' έπαιξε live παρουσιάζοντας τραγούδια των South Of No North το Δεκέμβριο του 2016 στην Death Disco.Δισκογραφία

LACRIMAE CHRISTI (1984)
A1. Fear
A2. Madman
A3. Another Dead Day
A4. 10.000 Eyes
B1. Down In Hell
B2. Silver Memories
B3. Suddenly (181281)
B4. Lacrimae Christi
B5. Surrender With A Smile
South Of No North - Lacrimae Christi_front

South Of No North - Lacrimae Christi_side 1

South Of No North - Lacrimae Christi_side 2

South Of No North - Lacrimae Christi_lyrics

South Of No North - Lacrimae Christi_back

FELL FROZEN (1986)
A1. It's Only A Song
A2. Fell Frozen
A3. Creeping
B1. Annabelle Lee
B2. Melancholy Bells
B3. Behind The Eternal Tree
B4. Fairy Tale
South Of No North - Fell Frozen_front

South Of No North - Fell Frozen_side a

South Of No North - Fell Frozen_side b

South Of No North - Fell Frozen_lyrics 1

South Of No North - Fell Frozen_lyrics 2

South Of No North - Fell Frozen_back

SOUTH OF NO NORTH (1989)
A1. Sha La La
A2. The House Of Breath
A3. Pro Cabaret
B1. Silver Rain
B2. Angel
B3. Something Good
B4. Death By Stereo
South Of No North - South Of No North_front

South Of No North - South Of No North_lyrics 1

South Of No North - South Of No North_lyrics 2

South Of No North - South Of No North_side a

South Of No North - South Of No North_side b

South Of No North - South Of No North_inside

South Of No North - South Of No North_back

RAJAH (1992)
A1. Maximum Protection
A2. Clever Sea
A3. Annabell Lee - Version
A4. Fly
B1. 10.000 Eyes - 90's Version
B2. Monster
B3. Dependence
B4. November
South Of No North - Rajah_front

South Of No North - Rajah_back

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου