Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012

APHRODITE'S CHILD


Το συγκρότημα ''Aphrodite’s Child'' ιδρύθηκαν το 1967 στην Αθήνα. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, ο οποίος ήταν παλιό μέλος του συγκροτήματος ''The Forminx'' (Δες εδώ: THE FORMINX) και από τον Ντέμη Ρούσσο, ο οποίος ήταν μέλος των ''The Idols'' και μετά των ''We Five''. Το γκρουπ συμπλήρωσαν ο κιθαρίστας Αργύρης Κουλούρης και ο ντράμερ Λουκάς Σιδεράς, ο οποίος ήταν συμμαθητής του Κουλούρη. Ο Λουκάς Σιδεράς ήταν παλαιότερα μέλος των συγκροτημάτων ''Stormies'' και ''Minis'' και φίλοι από 7 χρονών παιδιά, όταν πήγαιναν  στο ίδιο σχολείο με το Βαγγέλη Παπαθανασίου.


Το συγκρότημα μετακομίζει στο Παρίσι εκτός από τον Αργύρη "Silver" Κουλούρη ο οποίος έμεινε στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία. Στο Παρίσι υπέγραψαν συμβόλαιο στην Mercury Records ως Aphrodite's Child.  

Το 1968 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους σινγκλ με τίτλο ''Rain and Tears'', βασισμένο στο κλασικό έργο του Pachelbel. Με αυτό το τραγούδι το συγκρότημα Aphrodite's Child έγινε αυθημερόν γνωστότατο στη Γαλλία, παρ' ότι το τραγούδι ήταν στα αγγλικά και όχι στα γαλλικά, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης ανεβαίνοντας στα κατά τόπους chart. Στην Μεγάλη Βρετανία, μάλιστα βρέθηκαν στην θέση #29.


Τον Οκτώβριο του 1968 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους ολοκληρωμένο άλμπουμ, με τον τίτλο ''End of the World'', με ψυχεδελική μουσική και ένα έντονα ψυχεδελικό εξώφυλλο. Ο δίσκος αυτός κυκλοφόρησε από την εταιρεία ''Mercury''.


Εκείνη την περίοδο άρχισαν περιοδείες στην Ευρώπη. Τον Ιανουάριο του 1969 ηχογράφησαν ένα τραγούδι στα ιταλικά για το φεστιβάλ του Σανρέμο, χωρίς όμως να λάβουν τελικά συμμετοχή. Η επόμενη επιτυχία του συγκροτήματος ''Aphrodite's Child'', ήταν το ''I want to live'', μια διασκευή του τραγουδιού Plaisir d'amour. Σε δημοψήφισμα αναγνωστών στο πιο δημοφιλές μουσικό περιοδικό της Γαλλίας, το ''Salut Les Copains'', έρχονται δεύτεροι μετά τους Beatles!!!


Τον Δεκέμβριο του 1969 κυκλοφόρησαν το δεύτερό τους ολοκληρωμένο άλμπουμ, με τίτλο ''It's five o'clock'' το όποιο είχε περισσότερα επιτυχημένα τραγούδια, τα οποία ανεβαίνουν στα chart.


Εκείνη την περίοδο το συγκρότημα ''Aphrodite's Child'' απολαμβάνει την επιτυχία τόσο εμπορικά όσο και καλλιτεχνικά

Το 1971 κυκλοφορούν το πιο φιλόδοξο (διπλό) άλμπουμ τους, το αριστουργηματικό ''666'', εμπνευσμένο από το όραμα της Αποκάλυψης του Ιωάννη που συνδυάζει μοναδικά το progressive rock ήχο, την ψυχεδέλεια με την βυζαντινή μουσική.


Στο γκρουπ εκείνη την περίοδο επανήλθε ο αρχικός κιθαρίστας Αργύρης Κουλούρης και στο κλασσικό αυτό άλμπουμ βοήθησαν ο Γιάννης Φέρρης στον στίχο, ο πολυτάλαντος οργανίστας Χάρις Χαλκίτης, η ηθοποιός Ειρήνη Παπά αλλά και ο Γιάννης Τσαρούχης που επιμελήθηκε το εξώφυλλο του άλμπουμ.

Οι κριτικοί αποθέωσαν τον δίσκο ''666'', του συγκροτήματος ''Aphrodite's Child'', που κατάφερε να πουλήσει πάνω από είκοσι εκατομμύρια αντίτυπα (!!!) σε όλον τον κόσμο και ήταν ομολογουμένως μπροστά για την εποχή του. Έχει γνωρίσει δεκάδες επανατυπώσεις και επανακυκλοφορίες. To διπλό άμπουμ ''666'' του συγκροτήματος ''Aphrodite's Child'' παραμένει μέχρι και σήμερα ένα ψυχεδελικό αριστούργημα.

Όλα έδειχναν ότι το συγκρότημα ''Aphrodite's Child'' θα απογειωνόταν μετά τον δίσκο ''666''. Όμως δυστυχώς στη πορεία συνέβη ακριβώς το αντίθετο και η σύγκρουση του Βαγγέλη Παπαθανασίου με τον Ντέμη Ρούσσο οδήγησε στην οριστική διάλυση των Aphrodite’s Child.

Όλοι οι μουσικοί στη συνέχεια, μετά το σύντομο τέλος του γκρουπ ''Aphrodite's Child'', ακολούθησαν τον δικό τους δρόμο, με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου ως ''Vangelis'' να δημιουργεί φανταστικά ορχηστρικά άλμπουμ από το Λονδίνο όπου είχε μετακομίσει και να παίρνει μέχρι και Όσκαρ για την μουσική της ταινίας ''Chariots Of Fire'' του 1981 ενώ ο Demmis Roussos στην δεκαετία του ’70 και ’80 έκανε τεράστια εμπορική επιτυχία ως pop καλλιτέχνης με τους δίσκους του να αγγίζουν αστρονομικά νούμερα σε πωλήσεις. Ο Λουκάς Σιδεράς ακολούθησε σόλο πορεία.

Το βράδυ του Σάββατου 24 Ιανουαρίου του 2015 έφυγε από τη ζωή ο διεθνής Έλληνας τραγουδιστής Ντέμης Ρούσσος σε ηλικία 69 ετών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια. Έχασαν τα πάντα και ήρθαν στην Ελλάδα με τις αναταραχές του Σουέζ. Η μητέρα του, Όλγα, ήταν γνωστή καλλιτέχνης με το ψευδώνυμο Νέλλη Μασλούμ.

Ντέμης Ρούσσος - Demmis Roussos

Το συγκρότημα ''Aphrodite’s Child'' θεωρείται από τα κορυφαία γκρουπ που έβγαλε η χώρα ποτέ! Ήταν το πρώτο ελληνικό συγκρότημα που αναγνωρίσθηκε διεθνώς. Και οι τρεις ολοκληρωμένοι δίσκοι τους έχουν επανεκδοθεί πάρα πολλές φόρες σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Εκτός από τους τρεις ολοκληρωμένους δίσκους τους είχαν κυκλοφορήσει πολλά 7'' βινύλια καθώς και πολλές συλλογές με τα καλύτερα τραγούδια τους.Δισκογραφία

END OF THE WORLD [Rain And Tears] (1968)
A1. End Of The World
A2. Don't Try To Catch A River
A3. Mister Thomas
A4. Rain And Tears 
A5. The Grass Is No Green
B1. Valley Of Sadness
B2. You Always Stand In My Way
B3. The Shepherd And The Moon
B4. Day Of The FoolIT'S FIVE O'CLOCK (1969)
A1. It's Five O'Clock  
A2. Wake Up 
A3. Take Your Time 
A4. Annabella 
A5. Let Me Love, Let Me Live 
B1. Funky Mary 
B2. Good Time So Fine 
B3. Marie Jolie 
B4. Such A Funny Night666 (1972)
A1. The System
A2. Babylon 
A3. Loud, Loud, Loud
A4. The Four Horsemen 
A5. The Lamb
A6. The Seventh Seal
B1. Aegian Sea
B2. Seven Bowls
B3. The Wakening Beast
B4. Lament
B5. The Marching Beast
B6. The Battle Of The Locusts
B7. Do It
B8. Tribulation
B9. The Beast 
B10. Ofis
C1. Seven Trumpets
C2. Altamont
C3. The Wedding Of The Lamb
C4. The Capture Of The Beast
C5. ∞ 
C6. Hic Et Nunc 
D1. All The Seats Were Occupied
D2. Break