Το συγκρότημα ''Metro Decay'' έκανε την εμφάνιση του στις αρχές της δεκαετίας του '80 στην μουσική σκηνή της Αθήνας. Δημιουργήθηκαν το 1982. Οι στίχοι που χρησιμοποιήσουν στα τραγούδια τους ήταν στα ελληνικά και ο ροκ ήχος τους ήταν σκοτεινός, με στοιχεία dark wave και new wave.
Τα αρχικά μέλη του συγκροτήματος ήταν τα αδέρφια Αντώνης Μανιάτης (φωνή και κιθάρα), Γιάννης Μανιάτης (τύμπανα) καθώς ο Κώστας Μάστορης (πλήκτρα) και ο Γιάννης Ροδίτης (μπάσο).
Η αρχή έγινε κάπου στο μακρινό 1980 - 1981, όταν ακόμα μαθητές της τελευταίας τάξης του λυκείου, 18ο Πατήσια, ο Κώστας Μάστορης γνωρίστηκε με τον Γιάννη Μανιάτη. Πρώτα αποφασίσανε να κάνουνε ένα συγκρότημα και μετά να μάθουν να παίζουνε μουσική. Μετά πιάσανε δουλειές, αγοράσανε τα όργανα, επιστράτευσαν τον Αντώνη Μανιάτη, τον μικρό αδερφό του Γιάννη, ως κιθαρίστα, και σχημάτισαν έτσι ένα συγκρότημα που κάποια στιγμή ονομάστηκε ''Metro Decay''.
(Αδελφοί Μανιάτη και Κώστας Μάστορης) |
Η πρώτη εμφάνιση του συγκροτήματος ''Metro Decay'' μπροστά στο κοινό έγινε στο κλαμπ "Κύτταρο" την άνοιξη του 1982 στην Αθήνα και η πρώτη τους μεγάλη συναυλία ήταν στη διάρκεια του Ανεξάρτητου Ροκ Τριημέρου, σαν support γκρουπ στους Birthday Party του Nick Cave, στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτιγκ, τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς.
Μετά από τις πρώτες τους συναυλίες και της θρυλική συναυλίας των Birthday Party, από το συγκρότημα αποχώρησε ο Γιάννης Ροδίτης, ο οποίος πήρε μεταγραφή για τους ''Magic De Spell'' (Δες εδώ: MAGIC DE SPELL). Κάπως έτσι δημιουργείται ο πρώτος ντόρος γύρω από το όνομά τους. Κάπου εκεί εμφανίζεται ο Μπάμπης Δαλλίδης και το φιλόδοξο όραμα του συγκροτήματος Μetro Decay βρίσκει φιλοξενία στην ανεξάρτητη Creep Records, αυτή τη μικρή αλλά θαυματουργή εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε εκείνη την εποχή.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα δημοσίευμα από το περιοδικό Ποπ & Ροκ εκείνης της περιόδου.
Τον Μάρτιο του 1983 κυκλοφόρησε από την Creep Records το πρώτο τους 7" βινύλιο ''Σκιές/Κειμήλια''
με τα τραγούδια ''Σκιές'' και ''Κειμήλια''.
Tα μέλη του συγκροτήματος Metro Decay σε αυτή την πρώτη κυκλοφορία ήταν:
Αντώνης Μανιάτης - Φωνή, Κιθάρα
Κώστας Μάστορης - Keyboards, Πιάνο, Synthesizer [Bass Synth]
Γιάννης Μανιάτης - Τύμπανα - Κρουστά
Τα δύο αυτά τραγούδια των Metro Decay πλημμυρισμένα με Keyboards, κιθάρες και την ιδιαίτερη, σχεδόν ξενική φωνή του Αντώνη Μανιάτη, ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό απ' οτιδήποτε ακουγόταν από τις τότε ελληνικές μπάντες.
Το 1984 κυκλοφόρησε ο πρώτος και μοναδικός ολοκληρωμένος δίσκος τους και πάλι από Creep Records, ο οποίος είχε ηχογραφηθεί τον Νοέμβριο του 1983. Ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος Metro Decay
είχε τον τίτλο ''Υπέρβαση''. Αυτός είναι ένας δίσκος σταθμός στο χώρο του ελληνικού ροκ. Ο δίσκος περιλαμβάνει οκτώ κομμάτια, τρία από τα οποία είναι ορχηστρικά.
Τα δύο αυτά βινύλια του συγκροτήματος ''Metro Decay'' όπου κυκλοφόρησαν από την ιστορική ανεξάρτητη εταιρεία Creep Records, είναι πλέον σπάνια και είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν.
Στις 23 Μαρτίου του 1984 οι Metro Decay εμφανίστηκαν live, σε μια συναυλία στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας στης Αθήνα, μαζί με συγκροτήματα όπως οι ''Cpt Neφos'', οι ''South Of No North'' (δες εδώ: SOUTH OF NO NORTH), οι ''Yell-O-Yell' και οι ''Villa 21'' (δες εδώ: VILLA 21).
Στις 8 Νοεμβρίου του 1984 το γκρουπ ''Metro Decay'' εμφανίστηκαν live στο κλαμπ "Χύμα" μαζί με το συγκρότημα ''Yell-O-Yell''.
Λίγο καιρό μετά η σύνθεσή τους αλλάζει συχνά, φεύγει ο Μάστορης, περνούν από το γκρουπ οι μπασίστες Γιώργος Γληνέλης (μέλος του γκρουπ ''Ανυπόφοροι'') και Γιώργος Παλαμιώτης, ο Κώστας Κούζας στα πλήκτρα και ο κιθαρίστας Στέλιος Μαστρόκαλος, ο οποίος έμεινε μέχρι το τέλος.
Μετά την κυκλοφορία του δίσκου το γκρουπ ''Metro Decay'' ήταν σε αδράνεια έως την δύση της δεκαετίας του '80.
Στις 18 Μαρτίου του 1989 σε μια προσπάθεια επανεμφάνισης τους, παίξανε live στο An Club, στα Εξάρχεια.
Το 1995, περίπου μια δεκαετία μετά την πρώτη κυκλοφορία τους, την εποχή που το ελληνόφωνο ροκ ήταν στα πάνω του, βλέπει το φως η πρώτη επανακυκλοφορία του δίσκου "Υπέρβαση" σε μορφή cd και βινυλίου από την FM Records. Στο
cd
υπάρχουν ως Extra Tracks και τα τραγούδια ''Σκιές'' και ''Κειμήλια'', τα οποία ήταν το πρώτο του 7"/45 rpm που κυκλοφόρησαν το 1983.
Επίσης το 1995 συμμετείχαν στην συλλογή της FM Records σε συνεργασία με την ιστορική Creep Records (η οποία είχε κλείσει το 1987), ''Return of the Creeps - The Singles'' που κυκλοφόρησε σε μορφή βινυλίου άλλα και cd με τα τραγούδια ''Σκιές'' και ''Κειμήλια''.
To 2008 ανακοινώθηκε επίσημα η διάλυση του συγκροτήματος ''Metro Decay'', μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να επανενώθουνε για μια συναυλία. Η ανακοίνωση ήταν η εξής:
"METRO DECAY - Ανακοίνωση
Με λύπη σας ανακοινώνουμε ότι το όνειρό μας για επανασύνδεση, είναι αδύνατο να γίνει πραγματικότητα.
Συζητήσαμε την πιθανότητα να επανενεργοποιηθεί το συγκρότημα με την αυθεντική του σύνθεση, δίνοντας παράλληλα την καλύτερη live εμφάνιση που θα είχαμε ποτέ πραγματοποιήσει.
Σκοπός ήταν να παρουσιάσουμε το παλαιό υλικό μας με ένα μοντέρνο και ριζοσπαστικό τρόπο, με την προσθήκη και ενσωμάτωση των προσωπικών μας νεώτερων κομματιών, αποφεύγοντας την οποιαδήποτε εμπορευματοποίηση, ακολουθώντας μοναχά το πάθος μας για πρωτοπορία και προσωπική έκφραση.
Διαφωνίες, σχετικές με τις μεθόδους που θα έπρεπε να εφαρμοστούν για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, μας αναγκάζουν να ανακοινώσουμε τελικά, με καθυστέρηση 20 ετών, την οριστική διάλυση των METRO DECAY.
Τα μέλη του συγκροτήματος θα συνεχίσουν να φτιάχνουν και να παίζουν μουσική, σε προσωπικό επίπεδο, όπως και όλα αυτά τα χρόνια.
Θα θέλαμε να δώσουμε τα συγχαρητήριά μας στο unofficial METRO DECAY site MySpace (http://www.myspace.com/metrodecay) για την καταπληκτική δουλειά και αφοσίωση, και ταπεινά να ευχαριστήσουμε όλους εσάς για την αγάπη σας.
Αντίο,
Α. Μανιάτης, Κ. Μάστορης, Γ. Μανιάτης, Σ. Μαστρόκαλος"
Το 2009 και το 2010 οι δυο μοναδικές κυκλοφορίες του συγκροτήματος Metro Decay, ''Κειμήλια / Σκιές'' (κυκλοφόρησε σε 800 αντίτυπα) και "Υπέρβαση" (κυκλοφόρησε σε 400 αντίτυπα) επανακυκλοφορούν σε βινύλιο από την Ειρκτή Records. Μαζί με το Lp "Υπέρβαση" κυκλοφόρησε και ένα ανέκδοτο (ακυκλοφόρητο) τραγούδι τους με αγγλικό στίχο. Είναι το τραγούδι ''Brand New Day'' από μια ηχογράφηση τον Νοέμβριο του 1986, από τη μεταγενέστερη εποχή της (πενταμελούς τότε) μπάντας, στο Blue Moon Studio με ηχολήπτη τον Χρήστο Μανωλίτση. Αυτές τις δύο κυκλοφορίες μπορείτε να τις ακούσετε εδώ: http://eirkti.bandcamp.com/album/metro-decay και
εδώ: http://eirkti.bandcamp.com/album/metro-decay-brand-new-day.
Σε μία πρόσφατη συνέντευξή τους ο Κώστας Μάστορης αναφέρει για το σήμερα και για το εάν υπάρχει άραγε περίπτωση επανένωσης: ''Όπως κατάλαβες δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επανένωσης όλων των μελών και κατά συνέπεια επανεμφάνισής μας ως Metro Decay''.
Στις 14 Μαρτίου του 2014 στην συναυλία που έγινε στο Gagarin 205 στην Αθήνα ακούστηκαν live τραγούδια του συγκροτήματος ''Metro Decay''. Στην μπάντα συμμετείχαν από τους Metro Decay μόνο ο Κώστας Μαστόρης και ο Μαστρόκαλος. Οι υπόλοιποι που συμμετείχαν σε αυτή την μπάντα ήταν ο Ζαφείρης Μαράνος (φωνή), Ηλίας ράπτης (κιθάρα), Κώστας Κούζας (πλήκτρα) και Μάνος Βασιλάκης (τύμπανα). Ο Ζαφείρης Μαράνος ήταν τραγουδιστής στο συγκρότημα ''Grain'' και μετέπειτα στο γκρουπ ''Μπαλάντες Για Φόνους'' (δες εδώ: ΜΠΑΛΑΝΤΕΣ ΓΙΑ ΦΟΝΟΥΣ).
Μπορείτε να δείτε βίντεο από αυτή την εμφάνιση στο κανάλι μας στο youtube και συγκεκριμένα στα παρακάτω βίντεο.
Το συγκρότημα ''Metro Decay'' είναι πλέον ένα ιστορικό μουσικό γκρουπ για το ελληνικό ροκ. Ήταν από τα πρώτα new wave συγκροτήματα που χρησιμοποίησαν την ελληνική γλώσσα, κατορθώνοντας να δέσουν αποτελεσματικά τον στίχο με τη μουσική.
Δισκογραφία
ΣΚΙΕΣ / ΚΕΙΜΗΛΙΑ (1983)
Α1. Σκιές
Β1. Κειμήλια
ΥΠΕΡΒΑΣΗ (1984)
1. Μαύρος Κύκνος
2. Ανάμεσα Σε Δυο Κρεσσέντα
3. Το Ταξίδι
4. Εισαγωγή Στην Κίνηση
5. Απειλή
6. Παιχνίδια Στην Επιφάνεια
7. Το Πάγωμα Του Πάθους
8. Έβενος
9. Υπέρβαση
10. Λίμπιντο
A. Κειμήλια
B. Σκιές
ΥΠΕΡΒΑΣΗ (2010) [ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ]
Α1. Μαύρος Κύκνος
Α2. Ανάμεσα Σε Δυο Κρεσσέντα
Α3. Το Ταξίδι
Α4. Εισαγωγή Στην Κίνηση
Α5. Απειλή
Β1. Παιχνίδια Στην Επιφάνεια
Β2. Το Πάγωμα Του Πάθους
Β3. Έβενος
Β4. Υπέρβαση
Β5. Λίμπιντο
C. Brand New Day (1986 Demo V1)
D. Brand New Day (1986 Demo V2)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου