Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΚΙΤΡΙΝΟ

Στρογγυλό Κίτρινο - Ελληνικό ροκ συγκρότημα

Το χειμώνα του 1996 ιδρύεται στην Θεσσαλονίκη ένα συγκρότημα με το περίεργο όνομα ''Στρογγυλό Κίτρινο''. Πρόκειται για μια μπάντα ελληνόφωνη ροκ μπάντα με έντονα ακουστικά στοιχεία και με πολύ μελωδία στις συνθέσεις της.

To 1997 θα κυκλοφορήσει η πρώτη δισκογραφική δουλειά του συγκροτήματος. Είναι το ομώνυμο cd-ep ''Στρογγυλό Κίτρινο'', που κυκλοφόρησε από την Lazy Dog Records. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε από τον Αύγουστο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1997 στο George Manios Studio. 

Η σύνθεση του συγκροτήματος ''Στρογγυλό Κίτρινο'' σε αυτόν τον πρώτο τους δίσκο ήταν:
Άκης Πελτέκης - Φωνή, Κιθάρες
Γιώργος Μπρατάνης - Πιάνο, Hammond, Ακορντεόν, Φωνητικά
Λεωνίδας Μπεϊλής - Ηλεκτρικό μπάσο 
Κώστας Τυριτίδης - Τύμπανα 

Στρογγυλό Κίτρινο - Ελληνικό ροκ συγκρότημα

Τους στίχους και την μουσική έγραψε ο Άκης Πελτέκης. Στα τραγούδια ''Μετά Την Επιστροφή'' και ''Ένα Ταξίδι'' βιολί έπαιξε ο Φώτης Σιώτας.
Αυτός ο δίσκος παρουσιάζεται ζωντανά σε μια ανεπίσημη εμφάνιση του συγκροτήματος μαζί με τους Μανώλη Φάμελλο & Ποδηλάτες. Αμέσως μετά την κυκλοφορία του δίσκου ''Στρογγυλό Κίτρινο'', ξεχωρίζει το τραγούδι ''Βαλς της νύχτας'' που κάνει τους Στρογγυλό Κίτρινο ευρύτερα γνωστούς. Ολόκληρο τον πρώτο τους αυτόν δίσκο μπορείτε να τον ακούσετε εδώ: https://lazydogrecords.bandcamp.com/album/--4.

Τον ίδιο χρόνο δίνουν αρκετές ζωντανές εμφανίσεις εκ των οποίων η πιο σημαντική ήταν όταν εμφανίστηκαν μαζί με τους Αμερικάνους ''16 Horsepower''.

Στρογγυλό Κίτρινο - Ελληνικό ροκ συγκρότημα

Στις 18 Μαρτίου του 1998 το γκρουπ  ''Στρογγυλό Κίτρινο'' θα παίξουνε live στην σκηνή του Club του Μύλου στην Θεσσαλονίκη.

Το 1999 κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος ''Στρογγυλό Κίτρινο''. Και αυτός ο δίσκος κυκλοφόρησε από την Lazy Dog Records. Η ονομασία του ήταν ''Ξένος''. Η ηχογράφηση και αυτού του δίσκου έγινε στο studio του Γιώργου Μάνιου. Η σύνθεση του συγκροτήματος Στρογγυλό Κίτρινο σε αυτόν τον δεύτερο δίσκο τους  παρέμεινε η ίδια και ήταν:
Άκης Πελτέκης - Φωνή, Κιθάρες
Γιώργος Μπρατάνης - Πιάνο, Hammond
Λεωνίδας Μπεϊλής - Μπάσο 
Κώστας Τυριτίδης - Τύμπανα, Κρουστά

Στρογγυλό Κίτρινο - Ξένος (lazy dog records)

Τους στίχους των τραγουδιών και σε αυτό τον δίσκο είχε γράψει ο Άκης Πελτέκης. Στον δίσκο ''Ξένος'' συμμετέχουν και άλλοι καταξιωμένοι μουσικοί. Αυτοί ήταν οι εξής:
Κώστας Τσούγκρας - Ακορντεών
Φώτης Σιώτας - Βιολί
Γιώργος (Μπαντουκ) Αποστολάκης - Ηλεκτρική κιθάρα
Κώστας Πραντσίδης - Κλασική κιθάρα

Το τραγούδι ''Καλοκαιρινή Νύχτα'' είναι μια αναφορά στο ποίημα του T.S. ELIOT, ''Κούφιοι Άνθρωποι''. Μετά την κυκλοφορία του δεύτερου τους δίσκου, με τίτλο ''Ξένος'', το συγκρότημα πήγε στην Ιταλία προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην ετήσια συνεύρεση νέων καλλιτεχνών της Biennale που έγινε στην Ρώμη. Ολόκληρο τον δεύτερό τους δίσκο με τίτλο ''Ξένος'' μπορείτε να τον ακούσετε εδώ: http://lazydogrecords.bandcamp.com/album/--5.

Το συγκρότημα ''Στρογγυλό Κίτρινο'' συμμετείχε και σε δυο συλλογές που είχαν κυκλοφορήσει με το περιοδικό Ποπ & Ροκ. Αυτές ήταν:
  • In Dog We Trust, με το τραγούδι ''Το Βαλς Της Νύχτας'', όπου κυκλοφόρησε το 1999.

  • Sessions 01, με το τραγούδι ''Κάτω Απ' Τα Σύννεφα'', όπου κυκλοφόρησε το 2000. 


Μετά την κυκλοφορία του δίσκου και τις συναυλίες που ακολούθησαν, για μια χρονική περίοδο, τα ίχνη των ''Στρογγυλό Κίτρινο'' χάνονται.

Συνθετικά η μπάντα καλύπτει ένα ευρηματικό μελωδικό πεδίο με ρομαντικό περιεχόμενο. Σίγουρα το συγκρότημα ''Στρογγυλό Κίτρινο'' είναι ότι πιο μελωδικό έχουμε ακούσει από όλα τα συγκροτήματα εκείνης της εποχής. 


Η μπάντα ''Στρογγυλό Κίτρινο'' διαλύεται δυστυχώς κάπου στο τέλος του 1999, έχοντας αφήσει παρακαταθήκη στην ελληνική σκηνή δυο πολύ όμορφους δίσκους, ενώ μπορούσε να προσφέρει ακόμα πάρα πολλά στον χώρο.

Ο Γιώργος Μπρατάνης μετά από κάποια χρόνια κάνει σόλο καριέρα με το όνομα ''Cayetano''.


Έχει κυκλοφορήσει τους παρακάτω δίσκους:
  • Mr. White (2001)
  • Cayetano (2003)
  • Focused (2006)
  • Up & down (2008) [μαζί με τον  Loopa Scava]
  • The big fall (2009)
  • Back home (2010)
  • Once Sometime (2012)
  • The Right Time (2015)
  • Melanie (2019)
Σίγουρα το γκρουπ ''Στρογγυλό Κίτρινο'' άφησε το δικό του σημάδι στην εγχώρια μουσική σκηνή καθώς και κάποιες πολύ όμορφες συνθέσεις.


Δισκογραφία

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΚΙΤΡΙΝΟ (1997)
1. Όνειρο
2. Στην Άκρη Της Φωτιάς
3. Το Βάλς Της Νύχτας
4. Μετά Την Επιστροφή
5. Ένα Ταξίδι


ΞΕΝΟΣ (1999)
1. Καλοκαιρινή Νύχτα
2. Το Όνειρο Της Ανατολής
3. Μαύρο Τανγκό
4. Ξένος
5. Κάτω Απ' Τα Σύννεφα
6. Β 612
7. Τρομαγμένος Ουρανός
8. Παλτό Α'
9. Παλτό Β'
Στρογγυλό Κίτρινο - Ξένος_front (lazy dog records)

Στρογγυλό Κίτρινο - Ξένος_inside (lazy dog records)

Στρογγυλό Κίτρινο - Ξένος_cd (lazy dog records)

Στρογγυλό Κίτρινο - Ξένος_back (lazy dog records)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου