Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011

ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΗΠΑ


Το συγκρότημα "Οι Φόβοι Του Πρίγκηπα'' ήταν ένα μουσικό γκρουπ όπου έκανε δυναμικά την εμφάνισή του στην ελληνική ροκ δισκογραφία, την δεκαετία του '90. Ήταν ένα συγκρότημα που ξεχώρισε ανάμεσα στα δεκάδες ελληνόφωνα ροκ συγκροτήματα που είχαν κάνει την εμφάνισή τους αυτή τη δεκαετία.


Τα μέλη του συγκροτήματος γνωρίστηκαν την περίοδο των σπουδών τους στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Κάπου στα 1995 το συγκρότημα ''Οι Φόβοι Του Πρίγκηπα'' ήταν πια γεγονός. Θα αρχίζουν να φτιάχνουν κάποια δικά τους τραγούδια αλλά και παίζουν και κάποιες λίγες διασκευές στις  πρώτες συναυλίες που αρχίζουν να δίνουν στην Κρήτη.

Η πρώτη τους δουλειά ήταν ένα demo με δυο κομμάτια, τα οποία ήταν το "Οι Φόβοι του Πρίγκηπα" και το "Ο Υποκριτής". Αυτή η demo δουλειά αρχίζει να κάνει το δικό της ταξίδι από χέρι σε χέρι σε Κρήτη, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το δεύτερο demo τους περιείχε πέντε τραγούδια, τα οποία ήταν τα "Αει στην Ευχή", "Όξινη Βροχή", "Τί να Ζητήσω", "Ειρωνικόν" και "Κολασμένη Ανδρεία".


Αυτό το δεύτερο demo τους ήταν αυτό που προκάλεσε το ενδιαφέρον της εταιρείας Virgin καθώς και το γεγονός ότι το συγκρότημα ''Οι Φόβοι Του Πρίγκηπα'' είχε πάρει την έβδομη θέση στο δεύτερο Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού.


Το Φεβρουάριο του 1997 κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος τους με τίτλο το όνομά τους, "Οι Φόβοι του Πρίγκηπα". Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την εταιρεία Virgin. Η ηχογράφηση του δίσκου έγινε στο Magnanimus Studio στην Θεσσαλονίκη, τον χειμώνα του 1996. Ο δίσκος αυτός κυκλοφόρησε και σε μορφή βινυλίου και σε μορφή cd. Παραγωγός του δίσκου αυτού ήταν ο Γιώργος Πεντζίκης. Ήταν ένας δίσκος που έκανε μεγάλη αίσθηση στον χώρο του ελληνικού ροκ. Μάλιστα το τραγούδι τους ''Χωμάτινη Κούκλα'' έγινε η μεγάλη τους επιτυχία.


Σε αυτόν τον πρώτο δίσκο τους η σύνθεση του συγκροτήματος ''Οι Φόβοι Του Πρίγκηπα'' ήταν η εξής:
Ανδρέας Αλμπάνης: Στίχους - Τραγούδι - Κιθάρες
Αντώνης Αντωνίου: Τύμπανα - Κρουστά - Πλήκτρα - Φωνητικά
Πάρης Τεκίδης: Κιθάρες - Φωνητικά
Σωτήρης Τομζάς:  Μπάσο και Πλήκτρα

Τον Απρίλιο του 1997 ανοίγουν στο "Ρόδον" το live των "John Spencer Blues Explosion". Επίσης την ίδια χρονιά παίξανε live στο Festival του Κρήτη 1 στα Χανιά με την παραπάνω σύνθεση όπου παίξανε τραγούδια από τους δύο πρώτους τους δίσκους.


Το 1998 κυκλοφορεί το ep-cd single "Οι Φόβοι Του Πρίγκηπα" με δυο καινούργια κομμάτια, τα οποία ήταν τα "Απορία'' και ''Το Μαύρο Κουτί", καθώς και μια διασκευή του τραγουδιού "Χωμάτινη Κούκλα" και ένα "remix" του τραγουδιού "Κοίτα", τα οποία συμπεριλαμβανόταν στον πρώτο τους δίσκο. Η ηχογράφηση έγινε τον Απρίλιο του 1998.

Το 1998 κυκλοφορεί ο δεύτερος ολοκληρωμένος δίσκος του συγκροτήματος με τίτλο "Φάρσα με Χρυσή Συνοχή". Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την εταιρεία Virgin. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε το καλοκαίρι του 1998 στο Studio Action στην Αθήνα.

Στο 7ήμερο 3° festival της Βαβέλ στο Γκάζι, τον Σεπτέμβρη του 1998, ο Σωτήρης Τομζάς παίζει και τις τελευταίες του νότες στο μπάσο για το συγκρότημα ''Οι Φόβοι Του Πρίγκηπα'' στο Keep on Rockin' in the Free World του Young, αφού την επόμενη μέρα θα φύγει για να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Τη θέση του στο μπάσο παίρνει ο Ανδρέας Στρατέας, μέλος του γκρουπ ''Asphodel''. Το συγκρότημα ''Οι Φόβοι Του Πρίγκηπα'' σε αυτό το festival κόμικς Βαβέλ παίξανε την προτελευταία μέρα του, δηλαδή στις 13 Σεπτεμβρίου του 1998.

Την άνοιξη του 1999 το συγκρότημα εγκαταλείπει το Ρέθυμνο και εγκαθίσταται πλέον μόνιμα στην Αθήνα. Στη συνέχεια έρχεται η αντικατάσταση του Ανδρέα Στρατέα από έναν καινούργιο μπασίστα. Αυτός είναι ο Αλέξης Καρακώστας,  το νέο μέλος του συγκροτήματος ''Οι Φόβοι Του Πρίγκηπα'', ο οποίος είχε και στο παρελθόν ακολουθήσει τη μπάντα σε αρκετές συναυλίες της.

Στις 17 Ιουνίου του 2000 θα παίξουνε live στο Ρέθυμνο της Κρήτης.

To 2001 κυκλοφορεί ο τρίτος και τελευταίος δίσκος του συγκροτήματος με τίτλο "Ο Τελευταίος Διαστημοταυρομάχος". Ο δίσκος κυκλοφόρησε, και αυτός, από την εταιρεία Virgin. Ο δίσκος αυτός ηχογραφήθηκε την περίοδο από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2000 στο Sierra Studio.


Σε αυτόν τον δίσκο η σύνθεση του συγκροτήματος ήταν η εξής:
Ανδρέας Αλμπάνης: Τραγούδι - Κιθάρες
Αντώνης Αντωνίου: Τύμπανα - Κρουστά - Πλήκτρα - Φωνητικά
Πάρης Τεκίδης: Κιθάρες - Φωνητικά
Αλέξης "De Gustimus" Καρακώστας:  Μπάσο και Κοντραμπάσο

Το εξώφυλλο του δίσκου "Ο Τελευταίος Διαστημοταυρομάχος" ήταν μια δημιουργία του εικαστικού Γιώργου Βαβυλουσάκη, που βραβεύτηκε ως το καλύτερο εξώφυλλο στην ελληνική δισκογραφία για εκείνη τη χρονιά από την ένωση γραφιστών Ελλάδας.

Τον Μάιο του το συγκρότημα ''Οι Φόβοι Του Πρίγκηπα'' θα ανέβουν στην σκηνή "Στον Αέρα" στην Πετρούπολη για ένα μοναδικό live.

Οι Φόβοι Του Πρίγκηπα live στον "Στον Αέρα" στην Πετρούπολη

Το 2002 θα έρθει η διάλυση της μπάντας ''Οι Φόβοι Του Πρίγκηπα'' λόγω αντικειμενικών δυσκολιών κυρίως λόγω της απόστασης διαμονής των μελών.

Το 2005, ενώ η μπάντα ήταν ανενεργή συναυλιακά, είδαμε τη συμμετοχή του συγκροτήματος σε ένα ελληνικό tribute album στους Depeche Mode με το τραγούδι ''Never Let Me Down Again''.

Το γιατί διαλύθηκαν ''Οι Φόβοι Του Πρίγκηπα'' το εξηγεί ο ίδιος ο Αντρέας Αλμπάνης, ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, λέγοντας πως: ''Η αλήθεια είναι ότι η αδράνεια των Φόβων δεν αποφασίστηκε αλλά προέκυψε με τον καιρό, κυρίως λόγω χιλιομετρικής απόστασης''.

Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος ο Αντώνης Αντωνίου στα τύμπανα, ο Πάρης Τεκίδης στην κιθάρα και ο Αλέξης Καρακώστας στο μπάσο, σχημάτισαν το συγκρότημα ''Action Ladies'' και ο Αντρέας Αλμπάνης, το συγκρότημα ''Birthday Kicks'' (δες εδώ: BIRTHDAY KICKS).

Το συγκρότημα ''Οι Φόβοι Του Πρίγκηπα'' κάνανε ένα μοναδικό  Reunion live στις 8 Απριλίου του 2011 στην πόλη της Λάρισας στο Stage παίζοντας για σχεδόν 2,30 ώρες κομμάτια από τους τρεις δίσκους τους, έχοντας κάνει μόνο τρεις πρόβες!


Τραγούδια του συγκροτήματος ''Οι Φόβοι Του Πρίγκηπα'' έχουν συμπεριληφθεί στις παρακάτω συλλογές:
  • Το Ξύπνημα - Underground Tapes (Tape) 1996 με το τραγούδι ''Ο Υποκριτής''.
  • Φάκελος: Rock - MBI (CD) 1999 με το τραγούδι ''Πριν Γεράσω Θα Ζήσω''.
  • 40 Χρόνια Rock - MBI (CD) 1999 με το τραγούδι ''Πριν Γεράσω Θα Ζήσω''. 

Το 2018, 21 χρόνια μετά την κυκλοφορία του ομώνυμου άλμπουμ τους και 16 χρόνια μετά την επίσημη διάλυσή τους, ξανανεβαίνουν στη σκηνή και καλούν όλους τους φίλους τους να το γιορτάσουν μαζί!!! Θα συμμετέχουν στο 8ο Φεστιβάλ Βρύσης Τυρνάβου που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2018.


Η μπάντα ''Οι Φόβοι του Πρίγκηπα'', μία από τις μπάντες που άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στην ελληνική εναλλακτική σκηνή, θα παίξουν ζωντανά στην Αθήνα, σχεδόν 17 χρόνια μετά από την τελευταία τους εμφάνιση στην πόλη! Θα εμφανιστούν για μια ιστορική συναυλία στην σκηνή του  Six D.O.G.S. στην Αθήνα το Σάββατο 12 Ιανουαρίου του 2019.

Οι Φόβοι του Πρίγκηπα live στο Six D.O.G.S.

Το συγκρότημα ''Οι Φόβοι Του Πρίγκηπα'' στα λίγα χρόνια τις δράσης του, άφησε πίσω του 3 στούντιο δίσκους και μερικά πολύ ωραία τραγούδια στο ελληνικό ροκ χώρο. Θεωρούνται ένα από τα λίγα συγκροτήματα που ξεχώρισαν από τα δεκάδες που έκαναν την εμφάνισή τους την δεκαετία του '90.

ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΗΠΑ - elliniko-greek-rock.blogspot


Δισκογραφία

ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΗΠΑ (1997)
1. Χωμάτινη Κούκλα
2. Δε Θα Κρυφτώ
3. Άει Στην Ευχή
4. Κολασμένη Ανδρεία
5. Ειρωνικόν (θέλω να μιλήσω γι'αγάπη)
6. Οι Φόβοι Του Πρίγκηπα
7. Η Όξινη Βροχή
8. Τι Να Ζητήσω
9. Η Γάτα
10. Κοίτα
11. Απάντηση

ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΗΠΑ (1998)
1. Απορία
2. Το Μαύρο Κουτί
3. Χωμάτινη Κούκλα (jazz διασκευή)
4. Κοίτα (remix)ΦΑΡΣΑ ΜΕ ΧΡΥΣΗ ΣΥΝΟΧΗ (1998)
1. Πριν Γεράσω Θα Ζήσω
2. Βρώμικη Γυναίκα
3. Άφησε Με Να Ζητώ
4. Βραδινή Συντροφιά
5. Μην Το Φωνάζεις
6. Γιος Κι Αδερφός
7. Είναι Ωραία Εδώ
8. Απορία
9. Είκοσι Ένα Μαχαίρια
10.
11. Μια Ιστορία Ανθρώπινης Τρέλας
12. Σαν Να Γδέρνω Σε Δέντρο
13. Αγάπα Με Τώρα Αν Μπορείς
14. bonus

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΔΙΑΣΤΗΜΟΤΑΥΡΟΜΑΧΟΣ (2001)
1. Στη Σκηνή
2. Πως Αγαπάνε Οι Άλλοι
3. Μυρωδιά Για Ν΄αναπνέω
4. Σύννεφο
5. Έτσι
6. Ό,τι Μένει Στάσιμο Πονά
7. Αλλαχού
8. Μαξιλάρι
9.
10. Πριν
11. Wings
12. The Last Space Matador

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου