Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

ΕΛΛΗΝΙΣΤΑΝ

ΕΛΛΗΝΙΣΤΑΝ - Ελληνικό ροκ συγκρότημα - logo

Το γκρουπ "Ελληνιστάν" σχηματίστηκε το 1992 στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα ελληνόφωνο ροκ μουσικό συγκρότημα με ελληνικό στίχο. Η αρχική σύνθεση της μπάντας "Ελληνιστάν" αποτελούσαν οι παρακάτω:
Γιώργος Ελευθέρογλου - Φωνή και κιθάρα
Φώτης Δεμερτζής - Τύμπανα
Τηλέμαχος Μούσας - Κιθάρα

Οι τρεις τους έπαιζαν τότε live σε μαγαζιά της πόλης της Θεσσαλονίκης, κυρίως διασκευές αγαπημένων τραγουδιών. Ο  Γιώργος Ελευθέρογλου παλαιότερα τραγουδούσε στο συγκρότημα ''Funk Off''.

Με τη βοήθεια του Αγαμέμνωνα Μάρδα στο μπάσο, ηχογράφησαν ένα demo με κάποια δικά τους κομμάτια σε ένα τετρακάναλο κασετόφωνο και τα πήγαν στην εταιρεία "Polygram". Αν και η εταιρεία αρχικά συμφώνησε να τους χρηματοδοτήσει, τελικά αποφάσισε να μην προχωρήσει. Εκείνο το demo δεν το πήρε κανένας κι έτσι ο Γιώργος κι ο Φώτης αποφάσισαν να γράψουν μόνοι τους. Στο studio που γράφανε, ετοίμαζαν το δίσκο τους οι Γκρόβερ (δες εδώ: ΓΚΡΟΒΕΡ), και τότε ήταν που γνωρίστηκαν με τον Τάκη τον Μπόζογλου. Καθότι ο Αγαμέμνων δεν πολυπρολάβαινε, ο Γιώργος έφερε στην παρέα τον Μανώλη Καντάρογλου, που τον είχε γνωρίσει από τον Νίκο Δημητριάδη που ήταν στη σχολή μαζί, που έπαιξε μετά με το συγκρότημα "Τα Ρόδα της Ερήμου" (ΤΑ ΡΟΔΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ). Ήταν από την Πτολεμαΐδα και είχε παίξει κι εκεί με μια μπάντα πριν από κάποια χρόνια


Εκείνο τον καιρό αλλάζει η σύνθεση της μπάντας, καθώς εκτός από τους Γιώργος Ελευθέρογλου και Φώτη Δεμερτζή έρχονται στην μπάντα ο Τάκης Μπόζογλου (πρώην μέλος του γκρουπ ''Γκρόβερ'' στην κιθάρα και ο Μανώλης Καντάρογλου στο μπάσο. Ο Μανώλης Καντάρογλου ήταν πρώην μέλος του γκρουπ ''Sleazy Gone Boogie''.
Έχοντας πλέον γράψει δικά τους κομμάτια συνέχισαν να δίνουν live.

Στις 24 Μαρτίου του 1997 το γκρουπ "Ελληνιστάν" εμφανίζεται ζωντανά στην τηλεοπτική μουσική εκπομπή Jammin της ΕΤ3, όπου παίξανε κάποια τραγούδια, από τον επερχόμενο πρώτο τους δίσκος.


Την Κυριακή 13 Απριλίου του 1997 θα παίξουν στο Zero Club.


Τον Σεπτέμβριο του 1997 άνοιξαν τη συναυλία των "Magic De Spell" (δες εδώ: MAGIC DE SPELL) στο θέατρο Συκεών. Εκεί τους είδε ο μάνατζερ των "Magic De Spell" και τους πήγε στην εταιρεία "Fm Records" στην Αθήνα, όπου θα κυκλοφορήσει και ο πρώτος τους δίσκος.


Στις 24 Μαρτίου του 1998 το γκρουπ "Ελληνιστάν" θα παίξει live στο club του Μύλου στην Θεσσαλονίκη μαζί με το γκρουπ ''Ενδελέχεια''.

Τον Απρίλιο του 1998 θα κυκλοφορήσει ο πρώτος τους δίσκος που είχε τίτλο ''Έκλειψη (Συμβαίνει Κι Αυτό)''. Ο δίσκος ''Έκλειψη (Συμβαίνει Κι Αυτό)'' κυκλοφόρησε από την εταιρεία FM Records και περιελάμβανε δώδεκα δικές τους συνθέσεις. H σύνθεση της μπάντας "Ελληνιστάν" στον πρώτο τους δίσκο ήταν η παρακάτω:
Γιώργος Ελευθέρογλου - Kιθάρες, Φωνή
Φώτης Δεμερτζής - Tύμπανα
Μανώλης Καντάρογλου - Mπάσσο
Τάκης Μπόζογλου - Κιθάρα
Οι στίχοι και η μουσική του δίσκου ''Έκλειψη (Συμβαίνει Κι Αυτό)'' υπογράφονται από τον τραγουδιστή του γκρουπ, Γιώργο Ελευθέρογλου. Ο ήχος τους είναι επηρεασμένος από την αμερικανική ροκ μουσική σκηνή. Ξεχωρίζουν τραγούδια όπως τα ''Ξέσπασε'', ''Τι ώρα πάει'', ''Χωρίς αιτία'' και ''Κάτι πρέπει να γίνει''.

Στις 14 Ιουλίου του 1998 συμμετείχαν παίζοντας live στο ''Rockwave Festival'' που έγινε στον Πειραιά, στην ίδια σκηνή με τους ''Nick Cave & The Bad Seeds'', ''Τρύπες'' (δες εδώ: ΤΡΥΠΕΣ), ''Cornershop'', ''Moby'' και ''Ενδελέχεια'' (δες εδώ: ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ).


Tον Ιούνιο του 1999 αποχωρεί από την μπάντα ο Φώτης Δεμερτζή στα τύμπανα και στην θέση του έρχεται ο Γιώργος Κατιάκος. Ο Φώτης Δεμερτζή συμμετείχε και πριν από την αποχώρησή του από το γκρουπ "Ελληνιστάν" στους Θεσσαλονικείς Γκούλαγκ (δες εδώ: ΓΚΟΥΛΑΓΚ).

Τον Οκτώβριο του 2000 θα κυκλοφορήσει ο δεύτερος τους δίσκος που είχε τίτλο ''Μικρόκοσμος''. Και αυτός ο δίσκος κυκλοφόρησε από την εταιρεία ''FM Records''. Η ηχογράφηση του ''Μικρόκοσμος'' έγινε το διάστημα από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2000 στην Θεσσαλονίκη στο Πολύτροπον Studio.

H σύνθεση της μπάντας "Ελληνιστάν" στον δεύτερο τους δίσκο ήταν η παρακάτω:
Γιώργος Ελευθέρογλου - Kιθάρες, Φωνή
Γιώργος Κατιάκος - Tύμπανα
Μανώλης Καντάρογλου - Mπάσσο
Τάκης Μπόζογλου - Kιθάρα

Οι στίχοι και η μουσική του δίσκου ''Μικρόκοσμος'' υπογράφονται από τον τραγουδιστή του γκρουπ, Γιώργο Ελευθέρογλου, εκτός από την μουσική στο ''Μικρόκοσμος'' που είναι του Τάκη Μπόζογλου. Από αυτόν τον δίσκο ξεχωρίζουν τα τραγούδια ''Η ρόδα'', ''Χειρόφρενο'', ''Μικρόκοσμος''.

Στα live που ακολούθησαν την κυκλοφορία του δεύτερου τους δίσκου, τύμπανα έπαιξε ο Γιάννης Κακογεωργίου πρώην μέλος των συγκροτημάτων "Το Κελί 13" και "Εκτός Ελέγχου" (δες εδώ: ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ).

Κάπου προς το τέλος του 2001 συγκρότημα ''Ελληνιστάν'', μετά από πορεία σχεδόν μίας δεκαετία και δύο στούντιο δίσκων, διαλύθηκε.

Μετά τη διάλυση του γκρουπ ''Ελληνιστάν'' ο Φώτης Δεμερτζής ασχολήθηκε επαγγελματικά με την ηχοληψία.

Το 2003 δημιουργείται το γκρουπ ''Κεραίες'' (δες εδώ: ΚΕΡΑΙΕΣ), στην Θεσσαλονίκη, από την πρώην τραγουδιστή του γκρουπ ''Ελληνιστάν'' Γιώργο Ελευθέρογλου και τον ντράμερ που συμμετείχε στον πρώτο δίσκο του γκρουπ ''Τρύπες'' (δες εδώ: ΤΡΥΠΕΣ), Κώστα Φλωροσκούφη.


Το συγκρότημα ''Ελληνιστάν'' έμεινε στην ελληνική ροκ σκηνή για σχεδόν μια δεκαετία. Κυκλοφόρησε δύο δίσκους και έπαιξε δεκάδες φορές live σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Χαρακτηριστική η φωνή και ερμηνεία του τραγουδιστή τους Γιώργου Ελευθέρογλου. Άφησαν παρακαταθήκη κάποια πολύ καλά τραγούδια στην ελληνική ροκ μουσική σκηνή.



Δισκογραφία

ΕΚΛΕΙΨΗ (ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ) (1998)
1. Ξέσπασε
2. Όταν ο ορίζοντας μαυρίζει
3. Τι ώρα πάει
4. Χωρίς αιτία
5. Το ταξίδι
6. Η έκλειψη
7. Τα παραμύθια
8. Τ’ αστείο
9. Κάτι πρέπει να γίνει
10. Αυτοί που μιλούν
11. Δυό δεκάρες
12. Ο παλιάτσος
ΕΛΛΗΝΙΣΤΑΝ - (1998) Έκλειψη front

ΕΛΛΗΝΙΣΤΑΝ - (1998) Έκλειψη cd

ΕΛΛΗΝΙΣΤΑΝ - (1998) Έκλειψη ins. back

ΕΛΛΗΝΙΣΤΑΝ - (1998) Έκλειψη back

 ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ (2000)
1. Η ρόδα
2. Κεραίες
3. Χειρόφρενο
4. Μικρόκοσμος
5. Το βλέμμα της ερήμωσης
6. Η αλήθεια που μένει
7. Εμπόδια
8. Άνοιξη
9. Απογείωσις
10. Όταν ο έρωτας
11. Ψύχωσις (Εί! Λα! Λα! Λα!)
12. Βήτα
ΕΛΛΗΝΙΣΤΑΝ - (2000) Μικρόκοσμος front

ΕΛΛΗΝΙΣΤΑΝ - (2000) Μικρόκοσμος cd

ΕΛΛΗΝΙΣΤΑΝ - (2000) Μικρόκοσμος back

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου