Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

ΡΟΔΑΜΑ

Ροδάμα - ελληνικό ροκ συγκρότημα

Το συγκρότημα ''Ροδάμα'' δημιουργήθηκε το 1995 στη Θεσσαλονίκη. Ιθύνων νους της μπάντας ήταν ο Κώστας Πραντσίδης. Ο Κώστας Πραντσίδης παλιότερα συμμετείχε στο σχήμα ''Το Κελί 13'' μαζί με τον Γιάννης Κακογεωργίου που ήταν μέλος το γκρουπ ''Εκτός Ελέγχου'' (δες εδώ: ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ). Το σχήμα 'Το Κελί 13'' είχε κυκλοφορήσει και δυο τραγούδια στην συλλογή ''Never Trash... A Pretty Face'' που είχε κυκλοφορήσει η Lazy Dog Records το 1986.

Η πρώτη σύνθεση της μπάντας ''Ροδάμα'' ήταν η παρακάτω:
Γιάννης Κομούτσης - Πλήκτρα
Κώστας Πραντσίδης - Φωνή, Κιθάρα
Κωνσταντίνος Λαδόπουλος - Μπάσο
Χρήστος Γούσιος - Τύμπανα

Ροδάμα - ελληνικό ροκ συγκρότημα

O Χρήστος Γούσιος παλαιότερα συμμετείχε στο συγκρότημα ''Vivid Gap'' όπου είχαν κυκλοφορήσει και μια κασσέτα το 1993 με τίτλο ''Numb Vision''.

Το 1995 κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο ''Κάτω απ' το Δέρμα'' από την ανεξάρτητη εταιρεία Lazy Dog Records όπου ο Κώστας Πραντσίδης ήταν συνιδιοκτήτης της δισκογραφικής εταιρίας. Ο δίσκος τυγχάνει καλής υποδοχής από κοινό και μουσικούς κριτικούς της εποχής. Εκτός των άλλων περιλαμβάνει και μελοποιημένα 2 ποιήματα. Πρόκειται για το ''Επίλογος'' του Μανόλη Αναγνωστάκη και ''Ελδοράδο'' του Έντγκαρ Άλαν Πόε.

Ολόκληρο το πρώτο δίσκο του συγκροτήματος ''Ροδάμα'', με τίτλο ''Κάτω απ' το Δέρμα'' μπορείτε να τον ακούσετε εδώ: http://lazydogrecords.bandcamp.com/album/--16. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στο Studio Q στην Θεσσαλονίκη και κυκλοφόρησε σε δίσκο βινυλίου. Στην ηχογράφηση κάποιον τραγουδιών συμμετείχαν και διάφοροι άλλοι φίλοι μουσικοί εκτός από τα μέλη της μπάντας. Τους στίχους των τραγουδιών υπογράφει ο Κώστας Πραντσίδης. Από τον δίσκο αυτό ξεχωρίζουν τα τραγούδια ''Μαγικές εικόνες'', ''Κάτω απ' το δέρμα σου''.

Τον Φεβρουάριο του 1996 κυκλοφορεί το 18ο τεύχος του περιοδικού Audio όπου στο cd που συνοδεύει το τεύχος συμμετέχει το γκρουπ ''Ροδάμα'' με το τραγούδι ''Ελδοράδο''.


Από την μπάντα αποχωρεί ο Χρήστος Γούσιος και τη θέση του παίρνει ο Λάζαρος Πλιάμπας που είχε συμμετάσχει σε πολλές μπάντες της Θεσσαλονίκης και εκείνη την εποχή έπαιζε στους Γκρόβερ (δες εδώ: ΓΚΡΟΒΕΡ).

Το 1996, ένα χρόνο σχεδόν μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου, κυκλοφόρησε και σε cd με δυο επιπλέον τραγούδια. Πρόκειται για το ''Μαύρα Μου Μάτια''  που είναι διασκευή ενός παραδοσιακού θρακιώτικου τραγουδιού και το ''Κάτω Απ' Το Δέρμα ΙΙ''. Η ηχογράφηση των δυο αυτών κομματιών έγινε την άνοιξη του 1996.

Αμέσως μετά προσχωρεί στην μπάντα και ο Μιχάλης Βρέττας (βιολί-κιθάρα) και το συγκρότημα ''Ροδάμα'' ετοιμάζουν τον επόμενο δίσκο τους. Μ’ αυτή την σύνθεση ηχογραφούν για λογαριασμό της ραδιοφωνικής εκπομπής του Γιάννη Σημαντήρα στην ΕΡΤ , «Διαμάντια», μια unplugged ηχογράφηση με 4 παλιότερα και νέα τραγούδια. Αυτή είναι και η μοναδική ηχογράφηση που συμμετέχει ο Μιχάλης Βρέττας.


Το 1998 κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος ''Ροδάμα'' και πάλι από την Lazy Dog Records. Πρόκειται για τον δίσκο με τίτλο ''Μικρά Σημάδια''. Ο δίσκος παίρνει πολύ καλές κριτικές από τα μεγαλύτερα μουσικά περιοδικά (Δίφωνο, Ποπ και Ροκ, κ.α), ενώ περιλαμβάνεται σε ανάλογες λίστες με τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς.

Τον δίσκο ''Μικρά Σημάδια'' μπορείτε να τον ακούσετε εδώ: http://lazydogrecords.bandcamp.com/album/--18. Ο δίσκος αυτός ηχογραφήθηκε το διάστημα από τα τέλη του 1997 έως τις αρχές του 1998. Πρόκειται για τον καλύτερο τους δίσκο. Με πάρα πολύ καλά δουλεμένες συνθέσεις. Ξεχωρίζουν τραγούδια όπως το ''Αν Είχα Φτερά'', ''Χρονοκτονία'', ''Μια Στιγμή'' και αρκετά ακόμα. Και σε αυτόν τον δεύτερο δίσκο του συγκροτήματος ''Ροδάμα'' συμμετέχουν πολύ φίλοι μουσικοί (Γιώργος Μπαντούκ, Διονύσης Ντόσιος, Κώστας Τσούγκρας, Κυριάκος Γκουβέντας, Μιχάλης Πιπέρκος, Νίκος Κακαιδής, Γιάννης Κύρμος) στις ηχογραφήσεις των τραγουδιών. Οι στίχοι και η μουσική είναι του Κώστα Πραντσίδη.

Η σύνθεση του γκρουπ ''Ροδάμα'' στον δίσκο ''Μικρά Σημάδια'' ήταν η εξής:
Γιάννης Κομούτσης - Πλήκτρα
Κώστας Πραντσίδης - Φωνή, Κιθάρα
Κωνσταντίνος Λαδόπουλος - Μπάσο
Λάζαρος Πλιάμπας - Τύμπανα, Κρουστά


Μετά την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου τους αποχωρεί από την μπάντα ο Ντίνος Λαδόπουλος και έρχεται ο Πάνος Παπάζογλου (κιθάρα).

Το 1999 θα κυκλοφορήσει η συλλογή ''In Dog We Trust'' της εταιρείας Lazy Dog Records σε cd ως ένθετο του περιοδικού Ποπ + Ροκ όπου το γκρουπ ''Ροδάμα'' συμμετέχουν με το τραγούδι ''Αν Είχα Φτερά''.


Το 2000 κυκλοφορεί ο τρίτος τους δίσκος με τίτλο ''Πλανήτης''. Πρόκειται για ένα mini cd, το οποίο συνοδεύεται επίσης από καλές κριτικές (Δίφωνο, Ποπ και Ροκ, κ.α). Ο δίσκος ''Πλανήτης'' κυκλοφόρησε και αυτός από την  Lazy Dog Records. Στον δίσκο ''Πλανήτη'' οι Πράκτορες του Χάους έκαναν remix στο κομμάτι ''Καινούργια μέρα''. Τον τρίτο (και τελευταίο) δίσκο τους μπορείτε να τον ακούσετε εδώ: http://lazydogrecords.bandcamp.com/album/--20.


Στις ηχογραφήσεις αυτού του δίσκου, που έγιναν τον Σεπτέμβριο του 1999, μπάσο έπαιξε ο Μιχάλης Σιώνας και στο τραγούδι ''Καινούργια Μέρα'' συμμετείχε στην φωνή η Ντιάνα Τσαντεκίδου.

Από αυτόν τον τελευταίο δίσκο το συγκροτήματος ''Ροδάμα'' το τραγούδι ''Καινούργια Μέρα'' έγινε βίντεο κλιπ το οποίο μπορείτε να δείτε παρακάτω.


Η σύνθεση του γκρουπ ''Ροδάμα'' στον δίσκο ''Πλανήτης'' ήταν η εξής: 
Γιάννης Κομούτσης - Πλήκτρα
Κώστας Πραντσίδης - Φωνή, Κιθάρα
Πάνος Παπάζογλου - Κιθάρα
Λάζαρος Πλιάμπας - Τύμπανα, Κρουστά


Από το 2001 μέχρι σήμερα το συγκρότημα δεν έχει δείξει κάποια κινητικότητα. Επισήμως πάντως δεν έχουν διαλυθεί.

Τα τελευταία (2014-2015) χρόνια ο Πάνος Παπάζογλου (Κιθάρα) και ο Λάζαρος Πλιάμπας (Τύμπανα) συνοδεύουν στις συναυλίες του τον Ντίνο Σαδίκη.

Το συγκρότημα ''Ροδάμα'', που κυκλοφόρησε τρεις δίσκους, κατάφερε και άφησε το δικό του στίγμα στον χώρο της ελληνικής σκηνής. Ειδικά ο δίσκος τους ''Μικρά Σημάδια'' περιέχει πολύ ωραίες και καλοδουλεμένες συνθέσεις.


Δισκογραφία

ΚΑΤΩ ΑΠ' ΤΟ ΔΕΡΜΑ (1995)
Α1. Μαγικές εικόνες
Α2. DJ
Α3. Η μικρή αθώα ψυχή σου
Α4. Αν καθαρίζεις παράθυρα
Β1. Κάτω απ' το δέρμα σου
Β2. Επίλογος
Β3. Ποτέ
Β4. Ελδοράδο


ΚΑΤΩ ΑΠ' ΤΟ ΔΕΡΜΑ (1996)
1. Μαγικές εικόνες
2. DJ
3. Η μικρή αθώα ψυχή σου
4. Αν καθαρίζεις παράθυρα
5. Κάτω απ' το δέρμα σου
6. Επίλογος
7. Ποτέ
8. Ελδοράδο
9. Κάτω απ' το δέρμα σου ΙΙ
10. Μαύρα μου μάτια



ΜΙΚΡΑ ΣΗΜΑΔΙΑ (1998)
1. Αν Είχα Φτερά
2. Το Τσίρκο
3. Το Τσίρκο ΙΙ
4. Χρονοκτονία
5. ...Και Πάω
6. Όλα Τα Σύννεφα
7. Βατραχάνθρωπος
8. Φτερά ΙΙ
9. Ένα Φεγγάρι (που δε φεύγει την αυγή)
10. Μικρά Σημάδια
11. Μια Στιγμή
12. Ευχή
13. Αυγή
14. Επιστροφή
15. Δέλτα



ΠΛΑΝΗΤΗΣ (2000)
1. Βρεγμένη Γη
2. Ιούλης
3. Καινούργια Μέρα
4. Ο Δικός Σου Πλανήτης
5. Καινούργια Μέρα (ΠΤΧ Μιξ)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου