Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ


Το συγκρότημα ''Εκτός Ελέγχου'' ήταν ένα ιστορικό πανκ-ροκ συγκρότημα απ' τη Θεσσαλονίκη. Η αρχή είχε γίνει το 1982 με το όνομα "Συν και Πλην". Το 1984 πήραν το όνομα Εκτός Ελέγχου θέλοντας με αυτό το όνομα  να δηλώσουν έντονα την αντιεξουσιαστική τους στάση. Ξεκίνησαν παίζοντας διασκευές από διάφορα punk συγκροτήματα της παγκόσμιας σκηνής όπως ήταν οι "Sex Pistols", "Ramones", "Clash" κ.α.


To 1986 συμμετέχουν σε μια κασετοσυλλογή του τεύχους No2 του fanzine περιοδικού ''Rollin Under'' με τίτλο "No Dogs Fly Here" με δύο τραγούδια. Αυτά ήταν το ''Είναι Που Δε Νοιώθω Καλά'' και το ''(Τρελές) Διακοπές''. Η σύνθεση του γκρουπ Εκτός Ελέγχου σε αυτά τα τραγούδια ήταν η εξής:
Αποστόλης Δαδάτσης - Kιθάρες/φωνή
Κίμης Σιμιτσής - Kιθάρες/φωνητικά
Αργύρης Γεωργούλης - Ηλεκτρικό μπάσσο/φωνητικά
Γιάννης (Κακ) Γεωργίου - Τύμπανα.


Με την έναρξη των '90΄s ταξίδεψαν στη Ευρώπη παίζοντας κυρίως σε καταλήψεις και πολιτικές συναθροίσεις αλλά με την επιστροφή τους στην Ελλάδα έφθασαν στα όρια της διάλυσης.

Στις 26 Ιουνίου του 1993 παίξανε live στο Πεδίον Του Άρεως στην Αθήνα, μαζί με τα συγκροτήματα ''Ziggy Was'' και ''Deus Ex Machina ''.

Στις 27 Μαΐου του 1994 παίξανε live στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, μαζί με τα συγκροτήματα ''Γκούλαγκ'' (δες εδώ: ΓΚΟΥΛΑΓΚ), ''Μεταλλακτικοί'' και ''Ναυτία''.

Τον Ιούλιο του 1994 κυκλοφόρησε ο μοναδικός τους δίσκος με τίτλο ''Εκτός Ελέγχου'', όπου είχε ηχογραφηθεί το καλοκαίρι του 1990 στο Studio Αγροτικόν Studio. Θεωρώ ότι είναι από τους καλύτερους punk-rock δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική δισκογραφία.
Τα μέλη του γκρουπ ήταν οι:
Αποστόλης Δαδάτσης - Kιθάρες/φωνή
Γιάννης Johnakis - Kιθάρες
Αργύρης Γεωργούλης - Hλεκτρικό μπάσσο
Γιάννης (Κακ) Γεωργίου - Tύμπανα.


Ο δίσκος κυκλοφορεί επιτέλους από την εταιρεία Lazy Dog σε μορφή βινυλίου (lp). Αυτόν τον μοναδικό και αξεπέραστο δίσκο του συγκροτήματος ''Εκτός Ελέγχου'' μπορείτε να τον ακούσετε ολόκληρο εδώ: http://lazydogrecords.bandcamp.com/album/--14.


Η ηχογράφηση του δίσκου αυτού είχε γίνει στο studio Αγροτικόν, του Νίκου Παπάζογλου, στην Θεσσαλονίκη. Η μουσική και οι στίχοι των τραγουδιών είχαν γραφτεί από τον Απόστολο Δαδάτση.

Δύο χρόνια αργότερα, δηλαδή το 1996 κυκλοφορεί ο δίσκος και σε cd, πάλι από την Lazy Dog. Στο cd είχε και ένα τραγούδι bonus, που δεν υπήρχε στο βινύλιο. Το τραγούδι αυτό ήταν το "Σ' Αυτή Την Πόλη", το οποίο είναι διασκευή από τους "Γκρόβερ" (δες εδώ: ΓΚΡΟΒΕΡ) όπου ήταν μέλος τους ο Αποστόλης Δαδάτσης. Θυμάμαι ακόμα την ημέρα που είχα γράψει σε κασσέτα αυτόν τον μοναδικό δίσκο, όπου έπαιζε καθημερινά στο κασσετοφωνό μου μέχρι την ημέρα όπου αγόρασα και το cd.


Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου του 1997 το γκρουπ ''Εκτός Ελέγχου'' εμφανίστηκαν live στο Αν μαζί με τους ''Ομάδα Περιφρούρησης'', ''Στίγμα '90'' (δες εδώ: ΣΤΙΓΜΑ ΄90) και Δημήτρη Δημητράκα (από το γκρουπ Panx Romana).

Εκρηκτικοί πάνω στη σκηνή, δυναμικοί και ασυμβίβαστοι στη μουσική τους, φέρνουν άλλον αέρα στο punk rock, καταφέρνοντας να πιάσουν ακριβώς τον παλμό των νέων μιλώντας στη γλώσσα τους, σταράτοι, άμεσοι και ευθυτενείς.
Το συγκρότημα ''Εκτός Ελέγχου'' είναι ένα από τα συγκροτήματα που πιστεύω ότι εάν συνέχιζαν θα είχαν αφήσει καταπληκτικά πράγματα στην ελληνική δισκογραφία. Ο ήχος τους παραμένει και σήμερα ιδιαίτερος και δυνατός.


Δυστυχώς δεν είχα τότε την τύχη να τους δω ποτέ επί σκηνής σε κάποιο live.

Μετά την διάλυση του συγκροτήματος των Εκτός Ελέγχου, Απόστολος Δαδάτσης από το 2001 συμμετείχε ως τραγουδιστής στο συγκρότημα "Γκέτο" όπου το 2003 βγάλανε τον δίσκο ''Μα Αν Είσαι Από Εκεί''. Ο Αργύρης Γεωργούλης συμμετείχε στο αγγλόφωνο συγκρότημα ''Blackmail''. Ο Γιάννης (Κακ) Γεωργίου συμμετείχε στο συγκρότημα ''Ελληνιστάν'' (δες εδώ: ΕΛΛΗΝΙΣΤΑΝ).

Στις 26 Μαρτίου του 2005 ύστερα από μία πρόσκληση φίλων να παίξουν support στους Zouds στο βιολογικό της Θεσσαλονίκης, έγινε μια σύμπραξη των Γκρόβερ με τους Εκτός Ελέγχου, τα λεγόμενα αδερφά σωματεία!!! Και από τότε ξεκίνησε η επιστροφή των Γκρόβερ και των Εκτός Ελέγχου  με πολλά Live μέχρι σήμερα.


Τον Μάιο του 2010 το γκρουπ ''Εκτός Ελέγχου'' συμμετείχαν παίζοντας live στο φεστιβάλ ''B-Fest''.

Τραγούδια του συγκροτήματος Εκτός Ελέγχου έχουν συμπεριληφθεί στις παρακάτω συλλογές:

  • No dogs fly here (1986 - Tape)


  • Ράδιο Ουτοπία 1 Nobody's gonna fight for you (1991 - Tape)

  • Ράδιο Ουτοπία 2 You ain't got no friends no more (1991 - Tape)

  • Ράδιο Ουτοπία 4 Warkcamp (1993 - Tape)

  • Σκουπιδότοποι Ονείρων (1994 - Tape)

  • Κύμα Πανικού Ι (1994 - Tape)
  • Ράδιο Ουτοπία 6 Κακός και μόνος (1995 - Tape)

  • Act Up [1995 - LP] (FM Records)

  • Ωδή στο χάος (1996 - Tape)

  • In dog we trust (1999 - CD)


Τον Ιούνιο του 2012 επανακυκλοφόρησε από την Labyrinth Of Thoughts σε δίσκο βινυλίου ο πρώτος και μοναδικός τους δίσκος. Κυκλοφόρησε σε 500 αντίτυπα (200 κόκκινα-300 μαύρα), re-mastered και με νέο ένθετο το οποίο περιέχει ανέκδοτες φωτογραφίες. Στα 8 τραγούδια του album, προστέθηκαν και 2 ακυκλοφόρητα live τραγούδια από το "Θέατρο Δάσους" της Θεσσαλονίκης. Αυτά είναι το ''Ο κύριος από πάνω μας'' και ''Κανείς δεν είναι αθώος'', ηχογραφημένα το 1986. Αυτά τα 500 αντίτυπα από την επανέκδοση των ιστορικών Εκτός Ελέγχου φυσικά εξαντλήθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα.


Το συγκρότημα ''Εκτός Ελέγχου'' είναι ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα στον χώρο του ελληνικού πανκ ροκ.



Δισκογραφία:

DEMO (1985) [TAPE]


ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ (1994) [LP]
A1. Εφιάλτης
A2. Ινδιάνοι
A3. Στη Γη Της Λιλιπούτ
A4. Σάπιος
B1. Είδα Στα Μάτια Σου
B2. Διακοπές
B3. Η Δικιά Τους Αρετή
B4. Είμαστε Ένοχοι



Εκτός Ελέγχου - 1994 lp_back

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ (1996) [CD]
1. Εφιάλτης
2. Ινδιάνοι
3. Στη Γη Της Λιλιπούτ
4. Σάπιος
5. Είδα Στα Μάτια Σου
6. Διακοπές
7. Η Δικιά Τους Αρετή
8. Είμαστε Ένοχοι
9. Σ'αυτή Τη Πόλη (Γκρόβερ)



ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ (2012) [ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ]
A1. Εφιάλτης
A2. Ινδιάνοι
A3. Στη Γη Του Λιλιπούτ
A4. Σάπιος
A5. Είδα Στα Μάτια Σου
B1. Διακοπές
B2. Η Δικιά Τους Αρετή
B3. Είμαστε Ένοχοι
Bonus Tracks
B4. Ο Κύριος Από Πάνω Μας
B5. Κανείς Δεν Είναι Αθώος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου